AccueilNederlandTelefoneren kan leiden...

Telefoneren kan leiden tot hoge bloeddruk

Het gebruik van een mobiele telefoon om te praten kan het risico op hoge bloeddruk met wel 12% verhogen, zeggen wetenschappers. Afhankelijk van de duur van de gesprekken kan het risico lager of hoger zijn.

Meer dan driekwart van de wereldbevolking ouder dan 10 jaar heeft een mobiele telefoon. Telefoons zenden lage niveaus van radiogolven uit. Gebleken is dat er een verband bestaat tussen deze golven en een verhoging van de bloeddruk na blootstelling aan de golven.

Hypertensie is een andere naam voor een aandoening van hoge bloeddruk. In deze toestand beweegt het bloed in de slagaders onder druk die hoger is dan normaal. De aanwezigheid van hypertensie beschadigt de bloedvaten, waardoor het risico op beroerte, hartaanval en ziekten van het cardiovasculaire systeem toeneemt. Meer dan 1 miljard mensen tussen de 30 en 79 jaar hebben hoge bloeddruk.

De studie, gepresenteerd in het European Heart Journal – Digital Health, haalde gegevens over telefoongebruik uit een database van meer dan 200.000 vrijwilligers zonder hypertensie. Ze vulden een enquête in over hun wekelijkse gebruik van mobiele apparaten, evenals jaarlijks.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 54 jaar en 88% van hen gebruikte hun mobiele telefoon om minstens één keer per week te bellen of te bellen. Uit het onderzoek bleek dat wanneer dezelfde deelnemers 12 jaar later opnieuw werden gevraagd, gebruikers van mobiele apparaten een 7% hoger risico op hoge bloeddruk hadden.

Er werd ook een evenredigheid gevonden tussen de tijd die aan praten werd besteed en het risico op hypertensie. Degenen die in een week tussen de 30 en 60 minuten aan het telefoneren waren, hadden een 8% verhoogd risico op hypertensie. Tussen 1 en 3 uur praten ging gepaard met een verhoogd risico van 13%, en tussen 4 en 6 uur met een verhoogd risico van 16%. Meer dan 6 uur aan de telefoon zitten verhoogt het risico op hypertensie met 25%.

Hypertensie kan worden veroorzaakt door vele andere factoren, waaronder genetische eigenschappen die vatbaar zijn voor hoge bloeddruk. De wetenschappers namen deze factor op in hun onderzoek en ontdekten dat als iemand genetisch vatbaar is voor hoge bloeddruk en tegelijkertijd meer dan 30 minuten per week aan de telefoon zit, hij een 33% verhoogd risico op hypertensie heeft.

Professor Xianhui Chin, van de Southern Medical University in Guangzhou, China, is de hoofdauteur van de studie. Ze zegt: “Onze resultaten laten zien dat praten via een mobiele telefoon mogelijk geen invloed heeft op het risico op hoge bloeddruk, zolang de wekelijkse gesprekstijd minder dan een half uur is. Verder onderzoek is nodig om de resultaten te repliceren, maar tot die tijd lijkt het redelijk om mobiele telefoongesprekken tot een minimum te beperken om de gezondheid van het hart te behouden. »

Referenties:

Europese Vereniging voor Cardiologie. (2023, 4 mei) Mobiele telefoongesprekken gekoppeld aan een verhoogd risico op hoge bloeddruk. Opgehaald op 5 mei 2023 van https://medicalxpress.com/news/2023-05-mobile-linked-high-blood-pressure.html

Qin, X. (2023, 4 mei) Mobiele telefoongesprekken, genetische gevoeligheid en nieuwe hypertensie: resultaten van 212.046 UK Biobank-deelnemers. Opgehaald op 5 mei 2023 van https://doi.org/10.1093/ehjdh/ztad024

Opmerking: Het materiaal is informatief en kan het overleg met een arts niet vervangen. Voordat u met de behandeling begint, moet u een arts raadplegen.

Foto door Kerde Severin: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photography-of-person-using-iphone-x-1542252/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Crédits à la consommation : pourquoi des règles européennes actualisées sont nécessaires

Les députés ont adopté de nouvelles règles pour protéger les consommateurs contre les dettes et les découverts liés aux cartes de crédit. Le Parlement a approuvé nouvelles règles de crédit à la consommation en septembre 2023, suite à un accord...

De enige manier om een ​​einde te maken aan het nucleaire risico “is het elimineren van kernwapens”: Guterres europahoy.news

Secretaris-generaal António Guterres deed zijn oproep dinsdag in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Totale Eliminatie van Kernwapens. Hij waarschuwde dat de zwaarbevochten vooruitgang die gedurende tientallen jaren is geboekt bij het voorkomen van het gebruik,...

Ukraine : Les viols et les tortures perpétrés par les forces russes se poursuivent, rapportent des experts des droits de l’homme

Membres de Commission d'enquête internationale indépendante sur l'Ukraine dit le Conseil des droits de l'homme de l'ONU à Genève, ils ont documenté des attaques à l'arme explosive contre des immeubles d'habitation, des infrastructures civiles et des institutions médicales, ainsi...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.