AccueilNederlandMensenrechtenschendingen in Algerije,...

Mensenrechtenschendingen in Algerije, Wit-Rusland en Myanmar

Het Europees Parlement heeft drie resoluties aangenomen over mensenrechtenschendingen in Algerije, Wit-Rusland en Myanmar.

Mediavrijheid en vrijheid van meningsuiting in Algerije, de zaak van journalist Ihsane El-Kadi

Het Parlement dringt er bij de Algerijnse autoriteiten op aan om onmiddellijk alle willekeurig gedetineerden en verdachten van het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting vrij te laten, onder wie de prominente journalist Ihsane El-Kadi, die in april werd veroordeeld tot vijf jaar en hoge boetes voor ongegronde beschuldigingen in verband met het feit dat hij geld zou hebben ontvangen wegens « politieke propaganda » en « ondermijning van de staatsveiligheid ». De heer El-Kadi kreeg ook de opdracht zijn mediabedrijf te ontbinden.

De resolutie roept de Algerijnse autoriteiten op om veiligheidsgerelateerde beschuldigingen te wijzigen in het wetboek van strafrecht van het land dat wordt gebruikt om het recht op vrijheid van meningsuiting strafbaar te stellen. Het merkt op dat sinds de zogenaamde Hirak-protesten in 2019 de situatie op het gebied van mediavrijheid aanzienlijk is verslechterd in Algerije, waarbij de autoriteiten meer nieuwssites en publicaties blokkeren die kritiek hebben op de regering.

Het Parlement dringt er bij alle EU-instellingen en lidstaten op aan om de onderdrukking van de mediavrijheid in Algerije openlijk te veroordelen, terwijl het de EU-delegatie en de ambassades van de EU-landen daar oproept om de toegang tot gevangen journalisten te eisen en hun processen te observeren. Ten slotte willen de EP-leden dat de Algerijnse autoriteiten visa en accreditatiemachtiging garanderen aan buitenlandse journalisten en hun vrijheid om te oefenen.

De resolutie werd aangenomen met 536 stemmen voor, 4 tegen en 18 onthoudingen. Voor meer details zal de volledige tekst beschikbaar zijn hier. (11.05.2023)

Wit-Rusland: onmenselijke behandeling en ziekenhuisopname van prominente oppositieleider Viktar Babaryka

Het Parlement dringt er bij de Wit-Russische autoriteiten op aan een einde te maken aan de mishandeling van voormalig presidentskandidaat Viktar Babaryka en andere politieke gevangenen en hen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. EP-leden veroordelen krachtig de « onmenselijke behandeling van politieke gevangenen en hun familieleden » in het land en roepen Wit-Rusland op ervoor te zorgen dat de gedetineerden toegang hebben tot passende medische hulp, advocaten, hun families, diplomaten en internationale organisaties om hun toestand te beoordelen en hulp te bieden .

De heer Babaryka werd in juli 2021 op politieke gronden veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf en werd in april van dit jaar in het ziekenhuis opgenomen met sporen van afranselingen, waardoor hij geopereerd moest worden. Als onderdeel van de repressie van de politieke oppositie en het maatschappelijk middenveld houdt het Wit-Russische regime ongeveer 1.500 politieke gevangenen vast in detentieomstandigheden die neerkomen op wrede, onmenselijke en vernederende behandeling en marteling, van wie sommigen in hechtenis sterven, aldus de Hoge Raad van de VN. Commissaris. voor mensenrechten.

De leden van het Europees Parlement betuigen nogmaals hun solidariteit met de bevolking van Wit-Rusland in hun strijd voor een vrije, soevereine en democratische regering en tegen de betrokkenheid van Wit-Rusland in de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Ze herhalen hun oproep voor een resolutie aangenomen op 15 maart De EU en de lidstaten breiden de sancties uit tegen personen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de repressie in Wit-Rusland en stellen alle plegers van systematische mensenrechtenschendingen onder het regime van dictator Aliaksandr Loekasjenka ter verantwoording.

De tekst werd aangenomen met 533 stemmen voor, 9 tegen en 27 onthoudingen. Voor meer details zal het in zijn geheel beschikbaar zijn hier. (11.05.2023)

Myanmar, inclusief de ontbinding van democratische politieke partijen

EP-leden veroordelen met klem de voortzetting van het gewelddadige en onwettige regime van de militaire junta van Myanmar, dat het land in een humanitaire en mensenrechtencrisis heeft gestort. Ze veroordelen het recente besluit van de door het leger aangestelde verkiezingscommissie van de Unie om veertig politieke partijen te ontbinden, de arrestaties en gevangenneming van politici, het gebruik van verkrachting als wapen en de regelmatige luchtaanvallen op burgers door het leger.

Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen roept het Parlement op tot het herstel van ontbonden partijen in Myanmar en dringt het er bij de junta op aan om alle politieke gevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. EP-leden roepen op tot onmiddellijke beëindiging van de illegale noodtoestand in het land, een einde aan het willekeurige gebruik van geweld door het leger, het herstel van een burgerregering en parlement en een herstel van de weg naar democratie.

Bovendien roept de resolutie de EU en de lidstaten op om de humanitaire hulp aan de bevolking en vluchtelingen van Myanmar, met inbegrip van de Rohingya, aanzienlijk te verhogen. EP-leden willen ook dat de EU aanvullende gerichte sancties invoert tegen het Birmese leger en zijn zakelijke belangen. Elke betrokkenheid bij Myanmar, ook door particuliere bedrijven, moet worden onderworpen aan verbeterde due diligence-processen op het gebied van de mensenrechten om de rechten van werknemers te beschermen en te waarborgen.

De resolutie werd aangenomen met 454 stemmen voor, 5 tegen en 39 onthoudingen. Voor meer details zal de volledige tekst beschikbaar zijn hier. (11.05.2023)

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.