AccueilNederlandKrijgt u voldoende...

Krijgt u voldoende vitamine D binnen?

De vitamine D-spiegels van een persoon zijn gekoppeld aan hun zin in seks. Dit wordt uitgelegd door Dr. Sarah Gottfried, een specialist in functionele en integratieve geneeskunde die afstudeerde aan de Harvard University.
Vitamine D-tekort leidt tot een afname van oestrogeen bij vrouwen, wat op zijn beurt leidt tot een laag seksueel verlangen. Gebrek aan de vitamine veroorzaakt ook lage testosteronniveaus bij mannen.

Dit verklaart tot op zekere hoogte het grotere seksuele verlangen onder mensen in de zomer. Hoge niveaus van vitamine D zorgen ervoor dat menselijke hormonen, en dus het libido, pieken tijdens de zomermaanden. Studies tonen aan dat mannen met voldoende vitamine D (30,0 mcg/L of meer) significant meer testosteron hebben dan mannen met een vitamine D-spiegel onder de 20,0-29,9 mcg/L.

Naast het libido hebben ook de testosteron- en oestrogeenspiegels invloed op de stemming. Laag testosteron kan in verband worden gebracht met depressie, angst en prikkelbaarheid. Evenzo helpt oestrogeen serotonine en gamma-aminoboterzuur te verhogen, wat belangrijke neurotransmitters zijn die bijdragen aan gevoelens van kalmte en geluk.

Vitamine D activeert genen die dopamine en serotonine vrijgeven. Een gebrek aan deze neurotransmitters wordt vaak in verband gebracht met depressie. Deze link kan helpen bij het verklaren van seizoensgebonden affectieve stoornis, die verwijst naar een depressieve stemming tijdens de wintermaanden.

Experts raden daarom aan om in de winter, wanneer iemand zijn huid bedekt met dikke, dichte kleding, extra hoeveelheden vitamine D in te nemen via supplementen.

Het enige verschil is dat UV-B-stralen moeten reageren met cholesterol in de huid om om te zetten in vitamine D-3 (cholecalciferol), terwijl bij suppletie de vitamine al wordt gevormd, zodat het lichaam deze stap kan overslaan. Bij beide methoden gaat de D-3 vervolgens naar de lever, waar het wordt omgezet in 25-hydroxyvitamine D.

Men hoeft niet op de evenaar te wonen om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Men dient een extra hoeveelheid te nemen door vooraf met de huisarts te overleggen over de juiste dosering van de vitamine.

Foto door Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/different-medicines-placed-on-white-surface-5998499/

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Palmolie in biobrandstoffen op de Belgische markt valt terug naar nul

Een eerste analyse van de registraties in 2023 van biobrandstoffen die gebruikt worden in de transportsector leert dat het verbruik van palmolie als biobrandstof in België terugvalt naar nul. “Na een jarenlange groei van palmolie in biobrandstoffen, blijkt de...

Europese natuurherstelwet/Een tekst die de minimaal aanvaardbare ambitie handhaaft om de natuur niet on hold te zetten, en antwoorden geeft op bepaalde zorgen van...

Na analyse verwelkomt de federale minister van Milieu, Zakia Khattabi, het nieuwe voorstel van het Zweedse voorzitterschap over de Europese wet inzake natuurherstel: "Ik ben verheugd dat de nieuwe tekst die op tafel ligt een niveau van noodzakelijke ambitie...

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.