AccueilNederlandKrijgt u voldoende...

Krijgt u voldoende vitamine D binnen?

De vitamine D-spiegels van een persoon zijn gerelateerd aan hun zin in seks. Dit wordt uitgelegd door Dr. Sarah Gottfried, een specialist in functionele en integratieve geneeskunde die afstudeerde aan de Harvard University.

Vitamine D-tekort leidt tot een afname van oestrogeen bij vrouwen, wat op zijn beurt resulteert in een laag seksueel verlangen. Gebrek aan de vitamine veroorzaakt ook een laag testosteron bij mannen.

Dit verklaart tot op zekere hoogte het grotere seksuele verlangen onder mensen in de zomer. Verhoogde niveaus van vitamine D zorgen ervoor dat menselijke hormonen, en dus het libido, pieken tijdens de zomermaanden. Studies tonen aan dat mannen met voldoende vitamine D—30,0 mcg/L of meer—aanzienlijk meer testosteron hebben dan mannen met een vitamine D-spiegel onder de 20,0-29,9 mcg/L.

Naast het libido hebben ook de testosteron- en oestrogeenspiegels invloed op de stemming. Laag testosteron kan in verband worden gebracht met depressie, angst en prikkelbaarheid. Evenzo helpt oestrogeen serotonine en gamma-aminoboterzuur te verhogen, wat belangrijke neurotransmitters zijn die bijdragen aan gevoelens van kalmte en geluk.

Vitamine D activeert de genen die dopamine en serotonine vrijgeven. Een gebrek aan deze neurotransmitters wordt vaak in verband gebracht met depressie. Deze link kan helpen bij het verklaren van seizoensgebonden affectieve stoornis, die verwijst naar een depressieve stemming tijdens de wintermaanden.

Experts raden daarom aan om in de winter, wanneer iemand zijn huid bedekt met dikke, dichte kleding, extra hoeveelheden vitamine D in te nemen via supplementen.

Het enige verschil is dat UV-B-stralen moeten reageren met cholesterol in de huid om het om te zetten in vitamine D-3 (cholecalciferol), terwijl bij suppletie de vitamine al wordt gevormd en het lichaam deze stap dus kan overslaan. Bij beide methoden gaat D-3 vervolgens naar de lever, waar het wordt omgezet in 25-hydroxyvitamine D.

Men hoeft niet op de evenaar te wonen om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Men dient een extra hoeveelheid in te nemen door vooraf met de huisarts te overleggen over de juiste dosering van de vitamine.

Foto door Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/different-medicines-placed-on-white-surface-5998499/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.