AccueilNederlandExtreem weer veroorzaakte...

Extreem weer veroorzaakte twee miljoen doden, kostte $ 4 biljoen in de afgelopen 50 jaar

Meer dan twee miljoen doden en $ 4,3 biljoen aan economische verliezen; dat is de impact van een halve eeuw van extreme weersomstandigheden, versterkt door de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zei maandag.

Volgens WMOweer-, klimaat- en watergerelateerd gevaren veroorzaakt bijna 12.000 rampen tussen 1970 en 2021. Ontwikkelingslanden werden het hardst getroffen, zie je negen op de tien sterfgevallen En 60 procent van de economische verliezen tegen klimaatschokken en extreem weer.

WMO zei dat de minst ontwikkelde landen en kleine eilandstaten in ontwikkeling te maken hadden met « onevenredig » hoge kosten in verhouding tot de omvang van hun economieën.

« De meest kwetsbare gemeenschappen worden helaas het meest getroffen door weers-, klimaat- en watergerelateerde gevaren », zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.

Verbijsterende ongelijkheden

In de minst ontwikkelde landen meldde WMO dat verschillende rampen in de afgelopen halve eeuw economische verliezen tot 30 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hebben veroorzaakt.

In kleine eilandstaten in ontwikkeling had een op de vijf rampen een impact « gelijk aan meer dan vijf procent » van het bbp, met enkele rampen het volledige bbp van landen wegvagen.

Azië kende de afgelopen 50 jaar het hoogste dodental als gevolg van extreem weer, klimaat en watergerelateerde gebeurtenissen bijna een miljoen doden – meer dan de helft alleen al in Bangladeshe.

In Afrika zei WMO dat Droughts goed voor 95 procent van de gerapporteerde 733.585 doden door klimaatrampen.

Vroegtijdige waarschuwingen redden levens

WMO benadrukte echter dat het beter ging vroegtijdige waarschuwingen en gecoördineerd rampenbeheer hebben geholpen de dodelijke gevolgen van rampen te verzachten. « Vroegtijdige waarschuwingen redden levens », hield dhr. Taalas vol.

Het VN-agentschap merkte ook op dat de geregistreerde sterfgevallen voor 2020 en 2021 lager waren dan het gemiddelde van het voorgaande decennium.

Verwijzend naar het voorbeeld van de zware cycloonstorm Mocha van vorige week, die verwoestingen veroorzaakte in de kustgebieden van Myanmar en Bangladesh en trof « de allerarmstenherinnerde dhr. Taalas zich dat gelijkaardige weerrampen in het verleden in beide landen « tienduizenden en zelfs honderdduizenden doden » veroorzaakten.

« Dankzij vroege waarschuwingen en rampenbeheersing zijn deze catastrofale sterftecijfers nu gelukkig verleden tijd », zei de WMO-chef.

‘Laaghangend fruit’

Het Agentschap eerder had laten zien dat slechts 24 uur van tevoren een dreigend weergevaar de daaruit voortvloeiende schade met 30 procent kan verminderen, waardoor vroege waarschuwingen het « laaghangende fruit » van aanpassing aan de klimaatverandering worden genoemd vanwege hun tienvoudig rendement op investering.

WMO heeft haar nieuwe bevindingen over de menselijke en economische kosten van door het weer veroorzaakte rampen voor haar vierjaarlijkse gepubliceerd Wereld Meteorologisch Congresdat maandag in Genève werd geopend met een focus op de uitvoering van de VN’s Vroege waarschuwingen voor iedereen initiatief.

https://news.un.org/en/media/oembed?url=https%3A//www.youtube.com/watch%3Fv%3Df63e8p0C7hc&max_width=0&max_height=0&hash=VQEuUklPsDjrda9PlmJILA8hy9OgwcCT3dk02oI_NvM

Laat niemand achter

Het initiatief heeft tot doel ervoor te zorgen dat diensten voor vroegtijdige waarschuwing tegen eind 2027 iedereen op aarde bereiken. Het werd gelanceerd door de VN Secretaris-generaal António Guterres bij de COP27 klimaatconferentie in Sharm al-Sheikh in november vorig jaar.

Momenteel, slechts de helft van de wereld wordt gedekt door systemen voor vroegtijdige waarschuwing, waarbij kleine eilandstaten in ontwikkeling en de minst ontwikkelde landen ver achterblijven.

Eerder dit jaar heeft de De VN-chef bracht de hoofden van de agentschappen bijeen en partners om het Early Warnings for All-initiatief snel in actie te brengen.

Een eerste reeks van 30 bijzonder risicolanden – waarvan bijna de helft in Afrika – zijn geïdentificeerd voor de uitrol van het initiatief in 2023.

WMO/Muhammad Amdad Hossain – Seizoensregen veroorzaakt regelmatig overstromingen in Chittagong, Bangladesh.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Land op de rand van de afgrond europahoy.news

UNICEF luidt de noodklok: 200.000 mensen zijn ontheemd door extreem geweld in het land. Bisschop Mésidor, aartsbisschop van Port-au-Prince, doet een beroep op de internationale gemeenschap: "We kunnen niet werkeloos toekijken." Luana Foti – Vaticaanstad Haïtiaanse burgers leven in een...

Mozambique roept op tot vertrouwen en wederzijds respect tussen de VN-leden europahoy.news

“Zelfs degenen die veel hebben, besteden, in plaats van vertrouwen en solidariteit op te bouwen, hun middelen aan het investeren in concurrentie die wordt aangewakkerd door wantrouwen”, zegt Filipe Jacinto Nyusi. In die zin benadrukte hij drie gebieden die dringend...

Guerre au Soudan : le « combat brutal » doit cesser alors que les souffrances des civils s’intensifient

Les civils continuent de payer un lourd tribut alors que la « violence insensée » entre armées rivales se poursuit au Soudan, a déclaré mercredi le chef des affaires politiques de l'ONU. Lien source Lien source

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.