AccueilNederlandChina scherpt zijn...

China scherpt zijn diplomatie in het Zuiden aan – europeantimes.news

De bemiddelende rol van China in de deal tussen Iran en Saoedi-Arabië duidt op een bredere verschuiving van wolvenstrijder naar meer constructieve diplomatie

De overeenkomst tussen Iran en Saoedi-Arabië om de diplomatieke betrekkingen na jaren van botsingen te hervatten, kwam voor velen als een verrassing, vooral gezien de bemiddelende rol van China tussen de partijen, waardoor de Verenigde Staten aan de haak bleven.

De deal is door sommigen beschreven als een baanbrekende prestatie die de hele geopolitieke architectuur in het Midden-Oosten zal veranderen, met gevolgen voor de positie van de VS in de regio.

In feite veranderde de overeenkomst Iran en Saoedi-Arabië niet van vijanden in vrienden, noch veranderde het de veelzijdige aanpak van de landen in het Midden-Oosten.

Bovendien zou de actieve diplomatie van China niet als een verrassing moeten komen; integendeel, het markeerde een nieuwe stap voorwaarts van de « wolfstrijder » naar meer constructieve diplomatie, niet alleen met betrekking tot het Midden-Oosten maar wereldwijd.

Om realistisch te zijn, China probeert de Verenigde Staten niet te vervangen als een wereldwijde vredesbemiddelaar, maar het is heel goed in staat om wereldwijde kansen te identificeren om zijn invloed uit te breiden en de vruchten te plukken van het werk van anderen.

Bovendien is elke bevordering van stabiliteit cruciaal voor de Chinese economie – en even belangrijk is het verbeteren van het wereldwijde imago.

Zo presenteerde China onlangs een « vredesplan » om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Hoewel dit vooral een rookgordijn is om het bezoek van Xi Jinping aan Moskou te legitimeren, moet aandacht worden besteed aan de inspanningen van China om zich te presenteren als een evenwichtige en verantwoordelijke macht.

Een ander voorbeeld is het Chinese voorstel om te bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen, waarbij oude principes worden hergebruikt die andere landen al zonder succes hebben uitgeprobeerd.

Het hernieuwde diplomatieke activisme van Peking heeft tot doel vorm te geven aan een nieuw diplomatiek verhaal over de rol van China in de wereld, voornamelijk gericht op landen in het Zuiden.

De eerste tekenen van dit diplomatieke activisme waren te vinden op het 20e Nationale Congres van de Communistische Partij van China afgelopen oktober. De wijzigingen aan de partij en haar organen waren gericht op het creëren van een duidelijker scheiding tussen het defensieapparaat en de diplomatieke kring.

De benoemingen die in maart dit jaar tot het Chinese diplomatieke kader zijn gemaakt, toonden Xi’s nadruk op betrekkingen met de Verenigde Staten en economische ontwikkeling.

Qin Gang, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en voormalig ambassadeur in de Verenigde Staten, is gepromoveerd tot staatsraad. Qin en zijn directe voorganger Wang Yi, ook een staatsraadslid, hebben uitgebreide ervaring in Amerikaanse aangelegenheden en hebben allebei meer partijmacht dan Wangs voorgangers.

Daarentegen werd Zhao Lijian, die als woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken een meer confronterende wolvenstrijderdiplomatie belichaamde, in januari gedegradeerd tot een post die toezicht hield op maritieme zaken.

Sinds maart hebben de twee senior diplomaten hun inspanningen opgevoerd om een ​​geactualiseerde diplomatieke visie te realiseren die door president Xi naar voren is gebracht in drie fundamentele documenten: het Global Civilization Initiative, het Global Security Initiative en het Global Development Initiative.

Alle drie benadrukken ze het belang van wereldwijde samenwerking en ontwikkeling met respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen.

Hoewel alle drie de initiatieven aansluiten bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, blijven veel westerse landen sceptisch over de ware bedoelingen van China of het vermogen om deze te verwezenlijken. In het Globale Zuiden zijn landen die niet bereid zijn om partij te kiezen in een grote machtsconcurrentie, maar wel financiële steun nodig hebben, veel ontvankelijker.

Hoewel de zuidelijke landen zich bewust zijn van de complexiteit van de omgang met China, zijn ze meer bezig met het oplossen van hun directe economische problemen. China kan hen oplossingen bieden zonder voorwaarden vooraf – kapitaal voor infrastructuurprojecten en investeringen in productie- en dienstensectoren.

In het Midden-Oosten is de symbolische bemiddeling tussen Iran en Saoedi-Arabië een teken van de groeiende invloed van China in de regio in het afgelopen decennium. Vorige maand werd gemeld dat China de bouw van een militaire basis in de Verenigde Arabische Emiraten had hervat. Eerder dit jaar bereikte China verschillende deals en deals met Saoedi-Arabië, waaronder $ 50 miljard aan investeringen.

Deze trend is ook heel duidelijk in Zuid-Azië, waar China al zwaar heeft geïnvesteerd in Sri Lanka en Pakistan, terwijl het zijn bereik in Nepal en Bangladesh heeft uitgebreid.

In het geval van Bangladesh erkent China het geostrategische belang en de mooie vooruitzichten die de groeiende economie kan bieden, maar ondervindt het sterke concurrentie van India en Japan. De premier van Bangladesh brengt deze bevoegdheden wijselijk in evenwicht om win-win-samenwerking te bevorderen.

Wat we in deze twee regio’s zien, speelt zich af in het Zuiden en toont aan dat China’s nieuwe actieve diplomatie van samenwerking in plaats van verdeeldheid erg aantrekkelijk blijkt te zijn.

In deze context worden publieke meningsverschillen tussen de Verenigde Staten en de landen van het Zuiden (Saoedi-Arabië, Pakistan en Bangladesh, om er maar een paar te noemen) effectief door China gebruikt om zijn invloed uit te breiden.

Als de Verenigde Staten deze trend willen tegengaan, moeten ze een meer constructieve benadering aannemen en meningsverschillen achter gesloten deuren oplossen. Anders zullen de Verenigde Staten ook bij toekomstige ontwikkelingen overrompeld raken.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Douane neemt 2.757 kg cocaïne in beslag

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief E-mail ...

Start van de haalbaarheidsstudie voor de interieurrestauratie van het Justitiepaleis in Brussel

Om deze ingrijpende restauratie en renovatie voor te bereiden, zal een voorbereidende haalbaarheidsstudie worden opgestart. Dit onderzoek zal een overzicht geven van de algemene staat van het gebouw. Het zal zich vooral richten op de technische aspecten...

18 ‘Ontmoetingen’

السودانو بوركينا فاسو van و مالي Dit is het geval أعلى مستوى تنبيه, انضمام Hoe u uw geld kunt verdienen و اليمن. النينيو المحتملة – وهي ظاهرة تح في وسط تثير أيضًا المخاوف من التق Het is mogelijk om het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.