AccueilNederlandBeGlobal, het nieuwe...

BeGlobal, het nieuwe laboratorium van Enabel voor ideeën en praktijken op het gebied van wereldburgerschapseducatie

Op 16 mei komen vertegenwoordigers uit de binnen- en buitenlandse onderwijswereld, koepelorganisaties, ngo’s, onderzoekers en jongerenvertegenwoordigers bijeen om het belang van wereldburgerschapseducatie te onderstrepen in het licht van de mondiale uitdagingen van vandaag. Ze zullen nadenken over de rol die wereldburgerschapseducatie kan spelen in internationale samenwerking en solidariteit, en over de toekomst van wereldburgerschapseducatie in België na de Verklaring van Dublin over onderwijs tot wereldburgerschap tegen 2050.
“Wereldburgerschapseducatie helpt jonge mensen te begrijpen hoe complexe kwesties, hier en over de hele wereld, met elkaar verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, vrede en veiligheid en ongelijkheid. Het inspireert hen om kritisch na te denken over hun verantwoordelijkheid en mobiliseert hen om solidariteit te tonen.” zei Gennez.

BeGlobal wil onderwijsprofessionals en wereldburgerschapspartners inspireren om zich bezig te houden met wereldwijde uitdagingen op school en daarbuiten. Het programma heeft ook tot doel jongeren aan te moedigen zich in te zetten voor een rechtvaardige wereld. Zelfreflectie, cultureel bewustzijn, kritisch denken en inzicht in complexe mondiale uitdagingen staan ​​voorop. Ook het belang van internationale samenwerking en internationale solidariteit wordt benadrukt.

De Verklaring van Dublin werd bekrachtigd op het Europees congres over wereldburgerschapseducatie in november 2022. Het biedt een kader voor de inzet van Europese regeringen voor wereldburgerschapseducatie tot 2050. Het congres was een initiatief van de Raad van Europa en het Europees netwerk voor wereldburgerschap Onderwijs (GENE) van de EU, gericht op het verkrijgen van bredere en sterkere politieke steun voor de wereld van burgerschapseducatie. In deze context wil BeGlobal de toekomst van wereldburgerschapsonderwijs in het Belgische onderwijs consolideren.

“BeGlobal heeft niet alleen de ambitie om de onderwijssector in België te ondersteunen, maar ook om Enabel als Belgisch ontwikkelingsagentschap een grotere rol te laten spelen. Enabel zet zich inderdaad in om wereldwijd bewustzijn op verschillende fronten te bevorderen, vooral in het kader van gouvernementele samenwerking,” vult Jean Van Wetter, gedelegeerd bestuurder van Enabel, aan.

De naam BeGlobal verwijst naar de wereld, want de uitdagingen van vandaag kunnen alleen worden opgelost door wereldwijde samenwerking. De « Be » in de naam is een uitnodiging in het Engels om wereldburger te worden. Tegelijkertijd verwijst “Be” naar België, want BeGlobal is een kenniscentrum dat werkt in Wallonië, Brussel en Vlaanderen.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De 61e Algemene Vergadering van de CNBB rondt haar werkzaamheden europahoy.news af

De 61e Algemene Vergadering van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie (CNBB) eindigt op vrijdag 19 april. Het aantal bisschoppen in het land bedraagt ​​482, waarvan er 316 het pastorale bestuur van een bepaalde kerk (bisdom en aartsbisdom) uitoefenen en nog...

De Regie der Gebouwen renoveert de verlichting in de Beeldentuin in Brussel (naast de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België)

Begin april 2024 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatiewerken aan de verlichting in de Beeldentuin in Brussel. Naast de plaatsing van nieuwe verlichting, zijn er ook bewakingscamera’s gepland om de beveiliging van de tuin te verzekeren....

Le plus vieux gorille du monde a 67 ans

Le zoo de Berlin fête le 67e anniversaire de Fatou le gorille. Elle est la plus âgée du monde, affirme le zoo. Fatou est née en 1957 et est arrivée au zoo de ce qui était alors Berlin-Ouest en...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.