AccueilNederlandBeGlobal, het nieuwe...

BeGlobal, het nieuwe laboratorium van Enabel voor ideeën en praktijken op het gebied van wereldburgerschapseducatie

Op 16 mei komen vertegenwoordigers uit de binnen- en buitenlandse onderwijswereld, koepelorganisaties, ngo’s, onderzoekers en jongerenvertegenwoordigers bijeen om het belang van wereldburgerschapseducatie te onderstrepen in het licht van de mondiale uitdagingen van vandaag. Ze zullen nadenken over de rol die wereldburgerschapseducatie kan spelen in internationale samenwerking en solidariteit, en over de toekomst van wereldburgerschapseducatie in België na de Verklaring van Dublin over onderwijs tot wereldburgerschap tegen 2050.
“Wereldburgerschapseducatie helpt jonge mensen te begrijpen hoe complexe kwesties, hier en over de hele wereld, met elkaar verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, vrede en veiligheid en ongelijkheid. Het inspireert hen om kritisch na te denken over hun verantwoordelijkheid en mobiliseert hen om solidariteit te tonen.” zei Gennez.

BeGlobal wil onderwijsprofessionals en wereldburgerschapspartners inspireren om zich bezig te houden met wereldwijde uitdagingen op school en daarbuiten. Het programma heeft ook tot doel jongeren aan te moedigen zich in te zetten voor een rechtvaardige wereld. Zelfreflectie, cultureel bewustzijn, kritisch denken en inzicht in complexe mondiale uitdagingen staan ​​voorop. Ook het belang van internationale samenwerking en internationale solidariteit wordt benadrukt.

De Verklaring van Dublin werd bekrachtigd op het Europees congres over wereldburgerschapseducatie in november 2022. Het biedt een kader voor de inzet van Europese regeringen voor wereldburgerschapseducatie tot 2050. Het congres was een initiatief van de Raad van Europa en het Europees netwerk voor wereldburgerschap Onderwijs (GENE) van de EU, gericht op het verkrijgen van bredere en sterkere politieke steun voor de wereld van burgerschapseducatie. In deze context wil BeGlobal de toekomst van wereldburgerschapsonderwijs in het Belgische onderwijs consolideren.

“BeGlobal heeft niet alleen de ambitie om de onderwijssector in België te ondersteunen, maar ook om Enabel als Belgisch ontwikkelingsagentschap een grotere rol te laten spelen. Enabel zet zich inderdaad in om wereldwijd bewustzijn op verschillende fronten te bevorderen, vooral in het kader van gouvernementele samenwerking,” vult Jean Van Wetter, gedelegeerd bestuurder van Enabel, aan.

De naam BeGlobal verwijst naar de wereld, want de uitdagingen van vandaag kunnen alleen worden opgelost door wereldwijde samenwerking. De « Be » in de naam is een uitnodiging in het Engels om wereldburger te worden. Tegelijkertijd verwijst “Be” naar België, want BeGlobal is een kenniscentrum dat werkt in Wallonië, Brussel en Vlaanderen.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Palmolie in biobrandstoffen op de Belgische markt valt terug naar nul

Een eerste analyse van de registraties in 2023 van biobrandstoffen die gebruikt worden in de transportsector leert dat het verbruik van palmolie als biobrandstof in België terugvalt naar nul. “Na een jarenlange groei van palmolie in biobrandstoffen, blijkt de...

Europese natuurherstelwet/Een tekst die de minimaal aanvaardbare ambitie handhaaft om de natuur niet on hold te zetten, en antwoorden geeft op bepaalde zorgen van...

Na analyse verwelkomt de federale minister van Milieu, Zakia Khattabi, het nieuwe voorstel van het Zweedse voorzitterschap over de Europese wet inzake natuurherstel: "Ik ben verheugd dat de nieuwe tekst die op tafel ligt een niveau van noodzakelijke ambitie...

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.