AccueilNederlandWordt het Spaanse...

Wordt het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de EU opgeschort? – europeantimes.nieuws

Dat is de vraag die sommige activisten zich in Spanje stellen. Het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (Consillium) rouleert en wisselt om de zes maanden, met Spanje gepland om op 1 juli over te nemen, maar daar zijn twijfels over.

Een Spaanse alliantie roept op om te verklaren dat Spanje ernstige systemische tekortkomingen heeft in zijn rechtsstaat. Het verzoek is gebaseerd op haar eigen klachten en haar eigen rapport over de Spaanse rechtsstaat in 2022.

Deze Alliantie bestaat uit vier verenigingen en een sociale beweging die zich bezighoudt met het aan de kaak stellen van corruptie, met name institutionele corruptie, en de administratieve en gerechtelijke verdediging van de slachtoffers van wat zij « (institutionele) metamafia » of de verdediging van menselijke rechten. De Alliantie wordt « Aanklagers van gerechtelijk autoritarisme » (Denunciantes del Autoritarismo Judicial) genoemd.

De promotor en woordvoerder van de Alliantie is Javier Marzal en stelt dat:

"Our set of complaints to the European Commission and the Spanish Supreme Court reflect the Spanish institutional reality and the political and economic danger it poses to the European Union and its member countries".

De eerste klacht gaat over de eerste vier jaar van de huidige Spaanse regering onder leiding van Pedro Sánchez. Het werd op 11 november 2022 naar de Europese Commissie gestuurd en, ongebruikelijk, accepteerde de Commissie het te verwerken in de Economische Eenheid F3, door de klacht te registreren in Ares(2022)8174536. De belangrijkste beschuldigingen zijn de vervalsing van talrijke openbare documenten en de systematische toe-eigening van het parlement door de regering, zowel om wetgeving uit te vaardigen als om de overheidsuitgaven zonder controle te verhogen, tot het dubbele van de maximale uitgaven van de vorige regering in 2022.

De tweede klacht werd verzonden op 27 januari 2023 en er werd verzocht om deze ook te behandelen bij het directoraat voor de grondrechten en de rechtsstaat, en het verzoek werd aanvaard en de klachten werden behandeld in eenheid C1 als Ares(2023) 1525948. Ook deze dubbele verwerking is ongekend.

De reeks klachten werd aangevuld met de versterkende klacht van 15 april 2023 en Marzal stelt dat: « het de klacht in vredestijd is met de meest brutale feiten in de geschiedenis van Europa ».

De volgende dag diende het Bondgenootschap zijn rapport over de Spaanse rechtsstaat in, met het verzoek aan de Europese Commissie om te verklaren dat Spanje ernstige systemische tekortkomingen vertoont in zijn rechtsstaat en dat zij de schorsing van het Spaanse voorzitterschap van het Consillium promoot totdat Spanje aantoont dat het heeft een rechtsstaat. De Alliantie stelt voor om over de schorsing te stemmen in de Raad van de Europese Unie (onder de voorzitters van de regeringen van de lidstaten) en in het Europees Parlement.

Dit verzoek is ook gedaan door twee EP-leden tijdens de jaarlijkse plenaire vergadering van het Europees Parlement in januari 2023, namelijk de Hongaarse Eniko Gyori en de Portugese Eniko Gyori. Eniko Gyori was van 2014 tot 2019 de Hongaarse ambassadeur in Spanje, dus ze kent de Spaanse situatie goed.

Klachten en verzoekschriften met betrekking tot de rechtsstaat en het voorzitterschap van het Consillium zijn ook naar verschillende EP-leden, het Zweedse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en verschillende Europese regeringen gestuurd.

Dit is de eerste keer dat individuen en Europese functionarissen hebben opgeroepen tot een verklaring van disfunctie van de rechtsstaat in een EU-lidstaat en tot schorsing van het voorzitterschap van het Consillium.

Als precedent voor deze acties moet worden opgemerkt dat de Europese Commissie zelf Spanje in oktober 2022 waarschuwde dat ze na de coronaviruscrisis geen middelen meer zou toekennen aan Spanje als de Spaanse regering de bestemming van deze middelen niet zou specificeren.

De Europese Commissie kon de Commissie begrotingscontrole (CONT) van het Europees Parlement niet informeren over de bestemming van de Next Generation EU-middelen die naar Spanje zijn overgemaakt. De president van CONT, Monika Hohlmeier, besloot de Spaanse regering in Spanje te ontmoeten om deze ernstige zaak op te helderen. Een commissie van tien EP-leden onder leiding van de Duitse Hohlmeier was tussen 20 en 22 februari in Madrid.

Aan het einde van de vergaderingen zei ze: « Het is onmogelijk om de fondsen te traceren naar de eindbegunstigde », omdat Spanje zijn toezegging om het CoFFEE-platform op te zetten dat de Spaanse regering beloofde dat Brussel in november operationeel zou zijn, niet is nagekomen. 2021.

EP-lid Susana Solís zei: « We weten niet waar de 3 miljard die al is toegewezen, naartoe is gegaan ». Marzal zegt: “In Spanje wordt de Europese Unie sterk bekritiseerd omdat ze 37 miljard euro aan Spanje heeft toegekend, zonder garanties met betrekking tot de bestemming van de Next Generation EU-fondsen, en ook heel goed op de hoogte van de minachting voor de wettigheid van de huidige regering. ”.

De Coronavirus-crisis en de Next Generation EU-fondsen hebben de Europese Unie in een moeilijke politieke en economische situatie gebracht die een einde begint te maken aan buitensporige toegeeflijkheid bij regeringen. We moeten niet vergeten dat het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat) in 2018 publiceerde dat corruptie in de Europese Unie 4,8% van het bbp in beslag nam, in dit verband zegt Marzal dat

"The figures of corruption in Spain and in the European Union do not allow us to affirm that the rule of law is working properly, as European officials irresponsibly claim. Corruption threatens to economically collapse several countries and the European Union itself, but the situation is an opportunity to solve this serious problem".

De website van de Alliantie www.contraautoritarismojudicial.org bevat de aanklachten en het rapport in zowel het Engels als het Spaans. Het rapport is ook beschikbaar in het Frans en het Duits.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.