AccueilNederlandUit DNA-bewijs blijkt...

Uit DNA-bewijs blijkt dat er een vrouw aan boord was van een beroemd gezonken Zweeds oorlogsschip

Het wrak van het koninklijke schip Vasa werd in 1961 geborgen en is opmerkelijk goed bewaard gebleven na meer dan 300 jaar onder water in de haven van Stockholm
Een Amerikaans militair laboratorium heeft de Zweden geholpen te bevestigen wat al jaren werd vermoed: een vrouw was een van de doden op een 17e-eeuws oorlogsschip dat zonk tijdens zijn eerste reis. Dat maakte het museum waar het schip te zien is vorige week bekend, meldt AP.

Het wrak van het Royal Warship Vasa werd in 1961 geborgen en is opmerkelijk goed bewaard gebleven na meer dan 300 jaar onder water te hebben gelegen in de haven van Stockholm. Sindsdien is het schip gehuisvest in het Vasamuseum, een van de grootste toeristische attracties in de Zweedse hoofdstad, waar bezoekers de prachtige sculpturen kunnen bewonderen.

Ongeveer 30 mensen stierven toen de Vasa kapseisde en zonk slechts enkele minuten na het verlaten van de haven in 1628. Aangenomen wordt dat het bemanningsleden waren, en de identiteit van de meesten van hen is onbekend.

Al jaren waren er aanwijzingen dat een van de slachtoffers, bekend als « Ge », een vrouw was vanwege de vorm van het heupbeen, zegt Fred Hawker, hoofd van het onderzoek van het Vasamuseum, in een verklaring.

Anna Maria Forsberg, historicus van het Vasamuseum, verduidelijkte dat vrouwen in de 17e eeuw geen deel uitmaakten van de bemanning van de Zweedse vloot, maar als gasten aan boord konden zijn. Zeelieden mochten hun vrouw meenemen aan boord, tenzij het schip ten strijde trok of een lange reis maakte.

« We weten uit schriftelijke bronnen dat er die dag ongeveer 30 mensen zijn omgekomen », zei Forsberg, eraan toevoegend: « Het is daarom waarschijnlijk dat ze de vrouw was van een zeeman die haar wilde vergezellen op de eerste reis van dit indrukwekkende nieuwe schip ». Ze zei ook dat het exacte aantal mensen aan boord die dag niet bekend is, « maar we schatten dat er ongeveer 150 mensen waren, ervan uitgaande dat er nog eens 300 soldaten verder in de archipel zouden worden ingescheept ». .

Sinds 2004 werkt het Vasamuseum samen met de afdeling Immunologie, Genetica en Pathologie van de Universiteit van Uppsala, die alle skeletten onderzoekt om zoveel mogelijk te weten te komen over de verschillende mensen aan boord van het gedoemde schip. « Het extraheren van DNA uit botten die al 333 jaar op de zeebodem liggen, is erg moeilijk, maar niet onmogelijk », zegt Marie Allen, hoogleraar forensische genetica aan de Universiteit van Uppsala. « Simpel gezegd, we konden geen Y-chromosomen vinden in het ‘Ge’-genoom, maar we wisten het niet helemaal zeker en wilden dat de resultaten werden bevestigd, » legde ze uit.

Dus wendden de Zweden zich tot het in Delaware gevestigde DNA-identificatielaboratorium voor de Amerikaanse strijdkrachten. « Dankzij de forensische expertise van een nieuwe test konden we bevestigen dat de persoon ‘Ge’ een vrouw was », legt Alain uit.

De Vasa, die op weg was naar een marinebasis bij Stockholm om de inscheping van de troepen af ​​te wachten, zou zijn gezonken bij gebrek aan ballast om haar zware kanonnen tegen te houden.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

FOD Justitie publiceert jaarverslag 2023 : Met mensgerichtheid maken we het verschil 

Met mensgerichtheid maken we het verschil De federale overheidsdienst Justitie brengt zijn jaarverslag 2023 uit. Dat belicht een aantal opvallende projecten van het afgelopen jaar binnen ons departement, het proces van de aanslagen van Brussel en workshops rond agressie in...

De Heer legt in ons de zaden van zijn Woord europahoy.news

Samen met de pelgrims op het Sint-Pietersplein dacht paus Franciscus na over het beeld van het zaaien en het zaad dat het Evangelie voorstelt. En hij uitte ook zijn bezorgdheid over de ‘in odium fidei’-moorden in de Democratische...

Officiële reis van ZM de Koning naar Estland, Litouwen en Letland europahoy.news

De reis begint in Tallinn, waar Zijne Majesteit een bilaterale ontmoeting zal houden met de president van de Republiek Estland, Alar Karis, waarna hij het parlement (Riigikogu) zal bezoeken. Hij zal de reis naar Estland voltooien met een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.