AccueilNederlandMensenrechtenschendingen in Rusland,...

Mensenrechtenschendingen in Rusland, Afghanistan en Nigeria – europeantimes.news

Het Europees Parlement heeft donderdag drie resoluties aangenomen over mensenrechtenschendingen in Rusland, Afghanistan en Nigeria.

Repressie in Rusland, met name de gevallen van Vladimir Kara-Murza en Alexei Navalny

Na de recente veroordeling van de Russisch-Britse journalist Vladimir Kara-Murza tot 25 jaar gevangenisstraf wegens kritiek op het regime van Vladimir Poetin, veroordelen EP-leden deze politieke veroordeling krachtig en eisen zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Ze doen hetzelfde verzoek voor de Russische oppositieactivist en winnaar van de Sacharovprijs 2021, Alexei Navalny, die nog steeds vastzit in een strafkolonie, evenals voor alle andere politieke gevangenen in Rusland.

Terwijl ze opmerken dat de gezondheid van de heer Kara-Murza en de heer Navalny snel verslechtert als gevolg van mishandeling en gebrek aan goede medische zorg, stellen EP-leden de escalatie van mensenrechten schendingen begaan door het Russische regime en veroordelen het voortdurende optreden tegen regeringscritici, mensenrechtenactivisten en onafhankelijke journalisten in het land. Daarom roept het Parlement de VN-Mensenrechtenraad op om onmiddellijk een onderzoek in te stellen naar de onmenselijke opsluiting, marteling en moord op politieke tegenstanders in Rusland.

Bovendien willen de EP-leden dat de EU-lidstaten in de Raad strenge sancties goedkeuren onder het wereldwijde mensenrechtensanctieregime van de EU tegen rechters, openbare aanklagers en andere functionarissen die willekeurige vervolging, detentie en marteling in politiek gemotiveerde processen uitvoeren. Ze dringen er ook bij de EU-landen op aan om humanitaire visa en andere vormen van steun te verlenen aan Russische dissidenten die het risico lopen politiek vervolgd te worden.

De resolutie werd aangenomen met 508 stemmen voor, 14 tegen en 31 onthoudingen. Voor meer details zal de volledige tekst beschikbaar zijn hier.

De vervolging van activisten voor onderwijs voor vrouwen in Afghanistan

Het Parlement dringt er bij de de facto Afghaanse autoriteiten op aan om alle gevangenen vrij te laten omdat ze hun basisrechten hebben uitgeoefend, onder wie onderwijsactivist Matiullah Wesa, hoofd van de Afghaanse organisatie PenPath. EP-leden roepen ook op om een ​​einde te maken aan de vervolging van Afghanen die zich hebben verzet tegen de dramatische terugdraaiing van de vrouwenrechten in het land sinds de Taliban aan de macht kwamen.

De resolutie roept de EU en haar lidstaten op om directe of indirecte diplomatieke druk uit te oefenen op de de facto autoriteiten van Afghanistan om de vrijlating te bewerkstelligen van alle willekeurig gevangenen, en om meer steun te verlenen aan Afghaanse groepen die onderwijs verstrekken aan vrouwen en meisjes .

Europarlementsleden veroordelen ook het verbod van de Taliban op secundair en universitair onderwijs voor vrouwen in Afghanistan, evenals het verbod op vrouwen om voor niet-gouvernementele organisaties en de Verenigde Naties te werken. Bovendien dringt de resolutie er bij de de facto autoriteiten van Afghanistan op aan de rechten en fundamentele vrijheden van vrouwen en meisjes volledig te eerbiedigen en hun volledige, gelijke en zinvolle deelname aan het openbare leven en de toegang tot onderwijs te herstellen.

De tekst werd aangenomen met 529 stemmen voor, 2 tegen en 11 onthoudingen. Voor meer details zal de volledige tekst beschikbaar zijn hier. (20.04.2023)

Niger. Zangeres Yahaya Sharif-Aminu riskeert de doodstraf wegens godslastering

Kamerleden dringen er bij de Nigeriaanse autoriteiten op aan om onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle aanklachten tegen de gevangengenomen zangeres Yahaya Sharif-Aminu vrij te laten en in te trekken, evenals alle anderen tegen beschuldigingen van godslastering. In 2020 werd Yahaya Sharif-Aminu ter dood veroordeeld door een sharia-rechtbank in de noordelijke staat Kano voor een lied dat hij had gecomponeerd en gedeeld op sociale media, met naar verluidt kleinerende opmerkingen over de profeet Mohammed.

De resolutie stelt dat de blasfemiewetten duidelijk in strijd zijn met internationale mensenrechtenverplichtingen en in tegenspraak zijn met de Nigeriaanse grondwet. Het Parlement dringt er daarom bij de Nigeriaanse autoriteiten op aan de mensenrechten in het hele land te eerbiedigen door ervoor te zorgen dat federale en staatswetten en de sharia de Nigerianen niet de bescherming op grond van de nationale grondwet en internationale verdragen ontnemen, en om federale en staatsblasfemiewetten in te trekken.

Parlementsleden dringen er ook bij de Nigeriaanse regering op aan om de straffeloosheid rond beschuldigingen van godslastering aan te pakken en het gebruik van de doodstraf voor dergelijke vermeende misdaden in te trekken, terwijl ze streven naar volledige afschaffing. Ten slotte roepen ze de EU en haar lidstaten op om, als belangrijke ontwikkelingspartners, individuele gevallen, mensenrechtenkwesties en blasfemiewetten aan de Nigeriaanse kant aan te kaarten.

De resolutie werd aangenomen met 550 stemmen voor, 7 tegen en 4 onthoudingen. Voor meer details zal de volledige tekst beschikbaar zijn hier (20.04.2023).

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Resultaten van de veiling van schatkistcertificaten van 06 juni 2023

Het Federaal Agentschap van de Schuld kondigt aan dat het de biedingen op de veiling van schatkistcertificaten van vandaag voor een totaalbedrag van 2,195 miljard euro heeft aanvaard. Dit bedrag is als volgt over de lijnen verdeeld: ISIN-code: BE0312790620...

Resultaten van de aanbesteding van Schatkistcertificaten van 06 juni 2023

Het Federaal Agentschap van de Schuld deelt mee dat het vandaag voor een totaalbedrag van EUR 2.195 miljard in Schatkistcertificaten heeft aanbesteed, als volgt verdeeld over de lijnen : ISIN Code : BE0312790620 - 14/09/2023Opgenomen (EUR miljard) : 0.955Gew. gemid....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.