AccueilNederlandMachtsstrijd brengt Soedan's...

Machtsstrijd brengt Soedan’s toekomst in gevaar, ‘Lichten fuseren die over de grenzen heen kunnen ontploffen’ – europeantimes.news

António Guterres sprak een spoedzitting van de VN toe Veiligheidsraad in New York, en eiste opnieuw een einde aan de gevechten tussen troepen die loyaal zijn aan de leider van de Soedanese strijdkrachten (SAF), Fatttah al-Burhan, en zijn plaatsvervanger in de zogenaamde Transitional Sovereign Council, leider van de Rapid Support Forces (RSF), Mohamed Hamdan Daglo « Hemedti ».

“Het is de taak van Soedanese leiders om dat te doen de belangen van hun mensen centraal stellen”, zei de VN-chef, die zijn toespraak begon met een eerbetoon aan alle Soedanese mannen, vrouwen en kinderen, die hun leven hebben verloren of gewond zijn geraakt sinds de factiegevechten begonnen.

Geen battlefield-oplossing

De heer Guterres zei dat een langdurige grootschalige oorlog “ondraaglijk was om te overwegen” en waarschuwde dat zeven landen grenzen aan Soedan, die allemaal het afgelopen decennium te maken hebben gehad met conflicten of ernstige burgerlijke onrust.

Armoede en honger heersen al in de hele regio, voegde hij eraan toe.

“Dit conflict zal en mag niet worden opgelost op het slagveld, met de lichamen van Soedanese kinderen, vrouwen en mannen.”

Na de populaire omverwerping van de langdurige dictator Omar al-Bashir vier jaar geleden, voerden de generaals in 2021 een gezamenlijke militaire staatsgreep uit, waarmee een einde kwam aan de korte en fragiele civiele machtsdelingsovereenkomst waarvan werd gehoopt dat deze Soedan naar een nieuw tijdperk van vrede en burgerregering.

Naarmate de onderhandelingen vorderden na positieve stappen in de richting van verkiezingen en een democratische toekomst, konden de twee militaire facties het niet eens worden over hoe de SAF- en RSF-troepen moesten worden geïntegreerd, wat leidde tot onderlinge gevechten van deze maand.

De heer Guterres zei dat het Soedanese volk “hun wensen heel duidelijk heeft gemaakt. Ze willen vrede en het herstel van de burgerregering door de overgang naar democratie”, zei hij tegen de ambassadeurs in New York.

Hij drong er bij allen met invloed en belangen bij het herstel van de vrede op aan om druk uit te oefenen op de generaals onmiddellijk terug naar de onderhandelingstafel..

Toegewijd om in Soedan te blijven

Wat de VN-operaties betreft, herhaalde hij dat ondanks het verplaatsen van personeel om personeel en hun families te beschermen, de organisatie zich ertoe verbindt “verblijf en levering van ondersteuning aan het Soedanese volk.”

Hij zei Speciale Vertegenwoordiger Volker Perthes zou in het land blijven, samen met andere senior leiders: “We vestigen een hub in Port Sudan om ons in staat te stellen blijven samenwerken met onze partners ter ondersteuning van de vrede en om menselijk lijden te verlichten”.

“We staan ​​vooral achter het Soedanese volk”, besloot de heer Guterres.

‘Humanitaire catastrofe’ laat burgers de dupe worden

De heer Perthes sprak de Raad toe via een videoverbinding vanuit Soedan en zei dat een door de Verenigde Staten bemiddeld staakt-het-vuren van 72 uur dat maandag begon, « in sommige delen » stand had gehouden, maar dat de rivaliserende milities elkaar bleven beschuldigen van het schenden van de wapenstilstand, terwijl ze in Khartoem aan het vechten waren. was grotendeels voortgezet “en in sommige gevallen geïntensiveerd.”

“Woonwijken in de buurt van SAF- en RSF-installaties zijn ondergelopen aanhoudende aanval”, zei hij, waarbij veel civiele gebieden beschadigd waren, waaronder scholen, winkels, nutsvoorzieningen, moskeeën, ziekenhuizen en andere gezondheidsvoorzieningen – sommige nu “volledig verwoest”.

Huisinvasies, plunderingen van winkels en auto’s bij controleposten zijn « welig tierend », inclusief huizen en auto’s van lokale burgers, VN-personeel, humanitaire hulpverleners en diplomaten.

Criminaliteit neemt toe

“We hebben ook ontvangen verontrustende berichten over pogingen tot aanranding. Nu de aanvoerlijnen opraken en door luchtaanvallen worden vernietigd, neemt de angst voor toenemende criminaliteit toe”, zei hij, met berichten over gevangenen die op straat werden vrijgelaten.

Hij beschreef de onstabiele situatie in Darfur en de gemengde reacties op pogingen tot een staakt-het-vuren, waarbij duizenden op weg waren om te ontsnappen aan gevechten, te midden van stijgende prijzen en meldingen van gewapende overvallen.

De gevechten in Soedan hebben geleid tot een humanitaire catastrofewaarbij burgers de dupe zijn”, zei hij tegen de Raad.

Er zijn minstens 450 doden en meer dan 3.700 gewonden De heer Perthes zei, vrijwel zeker conservatieve schattingen die naar boven klimmen.

In een sprankje hoop hebben het maatschappelijk middenveld en basisnetwerken zich gemobiliseerd om het vacuüm op te vullen dat is ontstaan ​​door de gedwongen humanitaire terugtocht, zei hij.

Hij zei dat de inspanningen van de afgelopen dagen tot een staakt-het-vuren door VN-bemiddeling niet geheel vruchteloos waren geweest, en dat in de paar uur die tijdens korte humanitaire pauzes waren onderhandeld, « enige korte adempauze » was verkregen en dat VN-personeel kon verhuizen op de lange reis naar Haven Soedan.

Hij waarschuwde dat berichten over enkele stammen en gewapende bewegingen die in Darfur mobiliseerden en partij kozen in de machtsstrijd, “gevaarlijk en zou de buurlanden van Soedan kunnen aantrekken. Ik herhaal mijn oproep aan alle gemeenschappen om hun neutraliteit te bewaren en geen partij te kiezen.”

Algemene ‘misrekening’

De heer Perthes zei dat de twee generaals die verantwoordelijk waren voor het geweld doorgingen met het uitwisselen van beschuldigingen en het uiten van concurrerende claims over gewonnen gebied, en “er is geen ondubbelzinnig teken dat een van beide bereid is serieus te onderhandelenwat suggereert dat beiden denken dat veiligheid een militaire overwinning op de ander is, mogelijk is.

Dit is een misrekening. Naarmate de gevechten voortduren, zullen wet en orde verder afbrokkelen”, zei dhr. Perthes, die ook aan het hoofd staat van VN-missie UNITAMS, “en commando en controle verdwijnen. Soedan zou kunnen worden steeds meer versnipperd, wat verwoestende gevolgen zou hebben voor de regio.”

Hij zei dat de VN dat was ervoor blijven zorgen dat het nationale personeel in Soedan “naar behoefte kan verhuizen naar veilige gebieden.”

Een woongebouw in Khartoum is beschadigd na geraakt te zijn door een raket.

Drie hoofdprioriteiten

Net als de secretaris-generaal benadrukte hij dat “onze verplaatsing en evacuatie niet betekent dat de VN Soedan in de steek laat”, en er waren nu drie onmiddellijke prioriteiten voor de VN en partners.

Eerst een langdurig staakt-het-vuren met een toezichtmechanisme. Ten tweede, een terugkeer naar politieke onderhandelingenen ten slotte „de verlichting van menselijk leed.”

« De moed en veerkracht van onze Soedanese vrienden, nationale staf en partners blijven ons motiveren”, concludeerde de speciale vertegenwoordiger. “De hele VN-familie zal dat doen onvermoeibaar werken aan het beëindigen van het geweld in Soedan en hoop op een betere toekomst te herstellen.”

Hulpteams onderzoeken manieren om voorraden aan te vullen

Briefing aan de Raad over de humanitaire inspanningen, de plaatsvervangend coördinator voor noodhulp van de VN, Joyce Musyazei dat de gebeurtenissen sinds 15 april « een nachtmerrie waren voor zowel gewone burgers als hulpverleners ».

De behoeften waren al op een recordhoogte, met 15,8 miljoen afhankelijk van enige vorm van humanitaire hulp, en 3,7 miljoen zijn al intern ontheemd. Ze zei dat een « geheel nieuwe golf van humanitaire uitdagingen » nu waarschijnlijk was.

Ze prees de bevolking van Soedan en alle humanitaire hulpverleners « voor hun heldhaftige inspanningen en voor het in gevaar brengen van hun leven om anderen te helpen. »

« We hebben er zelf vijf verloren », zei ze, terwijl hulpverleners in de huizen werden aangevallen, geslagen en onder schot gehouden.

De situatie is buitengewoon gevaarlijk en alarmerend”, voegde de plaatsvervangend hoofd van de hulp toe, maar de toewijding van de VN aan de mensen zou “absoluut blijven”, verzekerde ze.

Duizenden vluchtelingen steken de grens met Tsjaad over op de vlucht voor het geweld in Soedan.
© UNHCR/Aristophane Ngargoune

Duizenden vluchtelingen steken de grens met Tsjaad over op de vlucht voor het geweld in Soedan.

Operaties gaan door ‘waar mogelijk’

Waar mogelijk gaan humanitaire operaties door, dankzij de inzet van hulpverleners, waaronder onze lokale partners. Samen blijven we leveren waar en wanneer mogelijk, met name op het gebied van gezondheid en voeding”.

Ze zei dat de VN nu manieren onderzoekt om de uitgeputte voorraden aan te vullen, zodat er hulp kan worden geleverd in Port Sudan en elders, « zodra het veilig is om dat te doen ».

Een hub in buurland Kenia wordt geactiveerd om de snelle reactiemissie te ondersteunen die nodig zal zijn, voegde ze eraan toe.

“Wat de bevolking van Soedan nodig heeft, wat wij nodig hebben om hen te bereiken, is een onmiddellijk staakt-het-vuren en een duurzame oplossing voor de crisis. We rekenen op uw niet-aflatende inspanningen hiervoor”, zei ze tegen de ambassadeurs.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Wat is de VN-Mensenrechtenraad? europahoy.nieuws

Is nieuwe sessie De bijeenkomst, die maandag begint, is de langste tot nu toe, tot april, en belooft een volle agenda, met aanhoudende oorlogen in Gaza, Soedan en Oekraïne, de situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld en meer...

UNHCR helpt duizenden mensen op de vlucht voor geweld door gewapende groepen in het noorden van Mozambique europahoy.new

Sinds het begin van de laatste uitbraak begin februari zijn ruim 70.000 mensen hun huizen ontvlucht naar zuidelijke districten, aldus het agentschap vrijdag. Alleen al in één district, Chiure, zijn ruim 56.000 mensen getroffen, terwijl ruim 33.000 mensen zijn...

Studenten gastronomie plannen een recept voor de toekomst van Madagaskar europahoy.new

Op de Beabo Primary School in Ambovombe, in het zuiden van Madagaskar, strijden teams van studenten om het lekkerste en meest voedzame voedsel te bereiden met behulp van lokaal beschikbare producten die hopelijk hun ouders en anderen zullen aanmoedigen...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.