AccueilNederlandEP-leden hernieuwen opschorting...

EP-leden hernieuwen opschorting van EU-invoerrechten op Oekraïense export – europeantimes.news

De Internationale Handelscommissie heeft donderdag groen licht gegeven voor een nieuwe schorsing van een jaar van EU-invoerrechten op Oekraïense export om de economie van het land te ondersteunen.

Leden van de Internationale Handelscommissie keurden a voorstel om de schorsing van invoerrechten, antidumpingrechten en vrijwaringsmaatregelen op Oekraïense uitvoer naar de Europese Unie voor nog een jaar, tegen de achtergrond van de Russische aanvalsoorlog die het vermogen van Oekraïne om handel te drijven met de rest van de wereld belemmert.

De schorsing van de tarieven is van toepassing op groenten en fruit die onderworpen zijn aan de invoerprijs systeemevenals landbouwproducten en verwerkte landbouwproducten onderworpen aan tariefcontingenten. Op industriële producten zijn sinds 1 januari 2023 nulrechten verschuldigd in het kader van de associatieovereenkomst EU-Oekraïne, dus ze zijn niet opgenomen in het nieuwe voorstel.

De EP-leden keurden het ontwerpverslag van de commissie goed, opgesteld door de vaste rapporteur voor Oekraïne Sandra Kalniette (EVP, LV), met 27 stemmen, 1 tegen en 7 onthoudingen.


Citaat

“Ik ben een groot voorstander van het vernieuwen van de handelsliberaliseringsmaatregelen die momenteel helpen de Oekraïense continuïteit en stabiliteit van de handel te waarborgen te midden van een meedogenloze oorlog veroorzaakt door Rusland. Deze maatregelen zijn cruciaal voor het versterken van de veerkracht van Oekraïne in het heden en met het oog op de toekomst, terwijl we werken aan de geleidelijke integratie van Oekraïne in de interne markt van de EU. Onze solidariteit met Oekraïne is consistent, transparant en rotsvast, wat nog werd versterkt door de status van kandidaat-lidstaat van Oekraïne. De toekomst van Oekraïne ligt in de Europese Unie”, aldus Sandra Kalniete.


Achtergrond

De betrekkingen tussen de EU en Oekraïne worden geregeld door een associatieovereenkomst. De diepe en brede vrijhandelsruimte die in de overeenkomst is opgenomen, zorgt sinds 2016 voor preferentiële toegang tot de EU-markt voor Oekraïense bedrijven.

Volgens de Commissie is de EU de grootste handelspartner van Oekraïne, goed voor 39,5 % van zijn handel in 2021. Oekraïne is de 15e grootste handelspartner van de EU, goed voor ongeveer 1,2 % van de totale handel van de EU.


Volgende stappen

Tijdens de plenaire vergadering van 8-11 mei zal er door alle leden van het Europees Parlement worden gestemd over het ontwerpverslag. De maatregel wordt van toepassing op de dag na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Resultaten van de veiling van schatkistcertificaten van 06 juni 2023

Het Federaal Agentschap van de Schuld kondigt aan dat het de biedingen op de veiling van schatkistcertificaten van vandaag voor een totaalbedrag van 2,195 miljard euro heeft aanvaard. Dit bedrag is als volgt over de lijnen verdeeld: ISIN-code: BE0312790620...

Resultaten van de aanbesteding van Schatkistcertificaten van 06 juni 2023

Het Federaal Agentschap van de Schuld deelt mee dat het vandaag voor een totaalbedrag van EUR 2.195 miljard in Schatkistcertificaten heeft aanbesteed, als volgt verdeeld over de lijnen : ISIN Code : BE0312790620 - 14/09/2023Opgenomen (EUR miljard) : 0.955Gew. gemid....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.