AccueilNederlandDe "tandartspas" van...

De « tandartspas » van Griekenland – een verkapte geestelijke gezondheidspolis? – europeantimes.nieuws

De Griekse regering heeft onlangs een nieuw programma gelanceerd, de « tandartsenpas », dat gratis preventieve tandheelkundige zorg biedt aan kinderen van 6 tot 12 jaar oud. Het programma werd geïntroduceerd door middel van een wetsvoorstel dat door het ministerie van Volksgezondheid aan het parlement werd voorgelegd en werd mogelijk gemaakt door een overeenkomst tussen de Griekse staat en de Stichting Stavros S. Niarchos (SNF), dat in grote lijnen tot doel heeft de gezondheidszorginfrastructuur in Griekenland te verbeteren. Het ministerie van Volksgezondheid zal namens hen het tandartspasprogramma beheren, waardoor toegang tot tandheelkundige zorg voor alle kinderen wordt gegarandeerd. Hoewel dit programma een duidelijke en belangrijke stap is in de richting van het verbeteren van de mondgezondheid van Griekse kinderen, blijft de belangrijke impact van dit programma op de geestelijke gezondheidszorg onderbelicht.

De verbanden tussen tandheelkundige gezondheid en geestelijke gezondheid zijn al lang gevestigd en toch slecht begrepen door het grote publiek. Een slechte tandheelkundige gezondheid kan psychische problemen verergeren, zoals sociale angst en een laag zelfbeeld, aangezien individuen schaamte en verlegenheid voelen of fysieke pijn lijden, wat kan leiden tot meer stress en de effectiviteit van op mindfulness en meditatie gebaseerde benaderingen voor angstvermindering kan verminderen door afleidende pijn te introduceren.

Omgekeerd kunnen psychische aandoeningen, zoals stress en depressie, een negatieve invloed hebben op de mondhygiëne. Aanwijzingen voor psychische problemen zijn te zien in de gezondheid van het gebit, zoals versleten glazuur, wat kan duiden op een hoge mate van angst of stress, aangezien patiënten niets hebben om op te kauwen en geen medium zoals een stressbal of kauwgom waardoor ze kunnen geleiden. hun angst, tandenknarsen. Degenen met chronisch vermoeidheidssyndroom, depressie en een laag zelfbeeld kunnen ook moeite hebben om routinetaken uit te voeren, zoals tandenpoetsen of flossen.

Voor kinderen wordt de kwestie nog ingewikkelder. De psychische problemen van ouders kunnen worden weerspiegeld in de mondgezondheid van kinderen. Degenen die het minst in staat zijn om hun eigen stress te beheersen, zijn ook verantwoordelijk voor de mondgezondheid van hun kinderen, door ervoor te zorgen dat ze poetsen, flossen, de tandarts bezoeken en uitkijken voor het ontwikkelen van symptomen. De geestelijke gezondheid en de tandheelkundige gezondheid van kinderen wordt mede bepaald door factoren als voeding en armoede. Suikerhoudende, voedingsarme diëten kunnen gaatjes veroorzaken en het lichaam ook beroven van de vitamines en mineralen die nodig zijn om de geestelijke gezondheid te ondersteunen. Armoede en ontbering worden in verband gebracht met geestelijke gezondheid, zowel door een verhoogde incidentie als door het onvermogen om remedies en behandelingen te betalen.

Maar net zoals mentale en tandheelkundige gezondheidsproblemen mede worden bepaald, zijn hun oplossingen dat ook. Het is aangetoond dat het beoefenen van stressverminderende activiteiten zowel de mentale als de tandheelkundige gezondheid verbetert. Sommige oplossingen, zoals kauwgom, kunnen zowel stress verminderen als helpen bij mindfulness-technieken, en ook de opbouw van tandsteen en tandplak verminderen in het geval van suikervrije kauwgom. Een gezond dieet is eveneens van cruciaal belang voor preventieve zorg. Toch is het ook belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan, omdat zij andere gezondheidsproblemen kunnen opsporen en indien nodig kunnen doorverwijzen naar hulpverleners of therapeuten.

Deskundigen beschrijven daarom kwesties als de tandheelkundige gezondheid van kinderen als hoekstenen voor de aanpak van geestelijke gezondheid en gezondheid in het algemeen. Een slechte tandgezondheid veroorzaakt neurologische en cardiovasculaire problemen doordat bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Aangezien het duidelijk is dat geestelijke gezondheid en tandheelkundige gezondheid met elkaar verbonden zijn, zowel wat betreft oorzaken als oplossingen, moet het SNF-programma in Griekenland daarom met grote zorg en belangstelling worden gevolgd door liefdadigheidsinstellingen voor de geestelijke gezondheidszorg en volksgezondheidsbeheerders in heel Europa. De Griekse investering in tandheelkundige gezondheid zal daarom waarschijnlijk een gewiekste investering zijn – met toekomstige dividenden in productiviteit, besparingen in gezondheid en beloningen in mentaal welzijn.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Palmolie in biobrandstoffen op de Belgische markt valt terug naar nul

Een eerste analyse van de registraties in 2023 van biobrandstoffen die gebruikt worden in de transportsector leert dat het verbruik van palmolie als biobrandstof in België terugvalt naar nul. “Na een jarenlange groei van palmolie in biobrandstoffen, blijkt de...

Europese natuurherstelwet/Een tekst die de minimaal aanvaardbare ambitie handhaaft om de natuur niet on hold te zetten, en antwoorden geeft op bepaalde zorgen van...

Na analyse verwelkomt de federale minister van Milieu, Zakia Khattabi, het nieuwe voorstel van het Zweedse voorzitterschap over de Europese wet inzake natuurherstel: "Ik ben verheugd dat de nieuwe tekst die op tafel ligt een niveau van noodzakelijke ambitie...

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.