AccueilNederland2022 brak records...

2022 brak records op de kunstmarkt

De duurste privécollectie en het duurste kunstwerk van de 20e eeuw zijn verkocht
Het afgelopen jaar 2022 zal de geschiedenis ingaan als een van de meest winstgevende voor de kunstmarkt. Misschien wel de meest indrukwekkende zakelijke prestatie via haar is de verkoop van de collectie van Microsoft-medeoprichter Paul Allen voor een recordbedrag van $ 1,62 miljard. De kunstcollectie van Allen, die stierf in 2018, werd in november verkocht op een tweedaagse veiling bij Christie’s, met vijf werken die elk meer dan $ 100 miljoen waard waren. Dit zijn Models, Ensemble (Small Canvas) van Georges Seurat ($ 149,2 miljoen), La Montagne Saint-Victoire van Paul Cézanne ($ 137,7 miljoen), The Cypress Orchard van Vincent van Gogh ($ 117, $ 1 miljoen), « Maternity II » van Paul Gauguin ($ 105,7 miljoen) en « Birch Forest » van Gustav Klimt ($ 104,5 miljoen).

Die avond werd ook een recordhoogte voor een kunstveiling neergezet – meer dan 1,5 miljard dollar. Een dag later, op 10 november, werd het tweede deel van Allens collectie verkocht voor « slechts » 116 miljoen. In totaal omvatte de collectie 155 meesterwerken uit 500 jaar kunstgeschiedenis – van Sandro Botticelli tot David Hockney. Volgens de uitvoerend directeur van Christie’s, Guillaume Ceruti, heeft « 100% van hen » een nieuwe eigenaar gevonden. Het bedrijf, gecontroleerd door de Artemis-holding van de Franse miljardair Francois Pinault, kondigde aan dat alle opbrengsten van de verkoop aan een goed doel zouden worden geschonken.

Het vorige record voor een privécollectie, een paar maanden eerder gevestigd, behoorde tot de collectie van Harry en Linda Macklowe, verkocht na hun scheiding. Zijn werken, aangeboden op twee Sotheby’s-veilingen – in mei van dit jaar en november 2021 – brachten 922,2 miljoen dollar op. Op de veiling in mei brachten 30 werken uit hun collectie in slechts 90 minuten $ 246,1 miljoen op. Onder de verkochte bezittingen van de familie Macklow bevonden zich de schilderijen ‘Untitled’ van Mark Rothko, ‘Seascape’ van Gerhard Richter, ‘Self-Portrait’ van Andy Warhol, ‘The Nose’ van Alberto Giacometti, ‘Number 17, 1951’ van Jackson Pollock.

Op 9 mei werd ook een record gevestigd bij Christie’s met het portret van filmicoon Marilyn Monroe Shot Sage Blue Marilyn door Andy Warhol. Het bracht 195 miljoen dollar op, waarmee het het duurste kunstwerk van de 20e eeuw op een veiling is. Tot nu toe stond dit record op naam van « Untitled » van Jean-Michel Basquiat. Het schilderij van een schedelgezicht uit 1982 werd in 2017 gekocht voor $ 110,5 miljoen.

Warhols duurste werk tot nu toe was Silver Car Crash (dubbele ramp), waarin een auto-ongeluk wordt afgebeeld. Het schilderij werd in 2013 voor 105 miljoen verkocht. Wat het portret van Marilyn betreft, het behoorde toe aan de Thomas and Doris Ammann Foundation in Zürich, die aankondigde alle winst van de veiling voor liefdadigheidsdoeleinden te gebruiken.

Door deze indrukwekkende verkopen hebben veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s recordopbrengsten voor 2022 aangekondigd van respectievelijk 8,4 miljard dollar en 8 miljard dollar.

Foto: « Madonna Magnificat » door Botticelli.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Recordniveaus van ontheemding te midden van mondiale conflicten en natuurrampen europahoy.new

Piper zei dat het huidige mondiale cijfer van 76 miljoen degenen vertegenwoordigt die “Ze verloren hun huizen, hun levensonderhoud, hun gemeenschappen en, in sommige gevallen, hun juridische identiteit.als gevolg van oorlogen, rampen zoals aardbevingen en overstromingen en andere klimaatgerelateerde...

La consommation de combustibles fossiles atteint de nouveaux sommets

La consommation de combustibles fossiles, mais aussi les émissions d’énergie à l’échelle mondiale, ont atteint des records en 2023. C’est ce qu’affirme le rapport sur les statistiques mondiales de l’énergie cité par Reuters. Le déclassement des combustibles fossiles...

Argentijnse bisschoppen eren vrouwen aan het hoofd van gemeenschapskeukens europahoy.news

Met een dankmis in het heiligdom van de Maagd van Caacupé en San Blas de La Matanza brachten de prelaten hulde aan de koks van de gemeenschapskeukens die voedsel aanbieden aan kinderen, ouderen, werklozen en gezinnen in extreme armoede....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.