AccueilNederlandWereldleiders steunen 'blauwdruk...

Wereldleiders steunen ‘blauwdruk voor herstel, vernieuwing, veerkracht’ in de minst ontwikkelde landen

The Fifth UN Conference on the Least Developed Countries (LDC5) concluded on Thursday with countries adopting concrete measures to implement the Doha Programme of Action (DPoA) – which aims to renew and strengthen commitments between LDCs and their development partners – marking a transformative turning point for the world’s most vulnerable countries. 

De politieke verklaring van Doha was geadopteerd tot een applaus in de plenaire zaal van het Qatar National Convention Centre, waar LDC5 loopt sinds 5 maart.

Een nieuw tijdperk van solidariteit inluidend, en enorme sociaal-economische voordelen voor de wereld 46 minst ontwikkelde landende actie van vandaag komt bijna een jaar na de gegevensbeschermingsautoriteit werd aangenomen tijdens het eerste deel van de conferentie op 17 maart 2022 in New York.

De verklaring schetst maatregelen om transformatie te bevorderen en het potentieel van MOL’s te ontsluiten, inclusief de ontwikkeling van een systeem van reserves of alternatieve middelen, variërend van contante overdrachten tot alomvattende multi-risico crisismitigatie en maatregelen voor het opbouwen van veerkracht voor de minst ontwikkelde landen.

« De verplichtingen en verantwoordelijkheden stoppen niet en beginnen niet met het ondertekenen van de documenten of het bijwonen van conferenties. Ze moeten een integraal onderdeel zijn van onze inspanningen richting 2030 en zich uitstrekken over het volledige decennium”, zei Amina Mohammed, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties tijdens de afsluitende plenaire vergadering.

‘We moeten nog verder gaan’

Ze wees erop dat de vijf belangrijkste deliverables van de DPoA een online universiteit, een afstudeerondersteuningspakket, een oplossing voor het aanhouden van voedselvoorraden, een investeringsondersteuningscentrum en een mechanisme voor crisisbeperking en veerkracht « zal een antwoord bieden op de belangrijkste uitdagingen waarmee de MOL’s worden geconfronteerd, en de weg banen voor een meer welvarende, rechtvaardige toekomst ».

“Maar succes komt niet vanzelf. Maar we moeten nog verder gaan”, benadrukte mevrouw Mohammed. « Om deze resultaten te behalen, hebben MOL’s massale financiering nodig – op schaal en gericht waar het er het meest toe doet. »

Dat merkte ze op Secretaris-generaal António Guterres had eerder hervormingen van de internationale financiële architectuur voorgesteld, naast een SDG-stimulans van ten minste $ 500 miljard per jaar, om middelen te richten op duurzame ontwikkeling op de lange termijn en rechtvaardige transities. Deze financiering kan MOL’s helpen problemen aan te pakken die hen ervan weerhouden hun potentieel te realiseren.

« Als we enige hoop willen hebben op het behalen van de SDG’s, moeten we eerst degenen plaatsen die het verst achterlopen op hun ontwikkelingstraject », aldus de adjunct-chef van de VN.

Terwijl ze in Doha was, sprak mevrouw Mohammed ook met regeringsfunctionarissen, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en VN-ingezeten coördinatoren van over de hele wereld. Tijdens haar bijeenkomsten onderstreepte ze het belang van crisisbeperking en het vergroten van de weerbaarheid voor MOL’s, met de DPoA als blauwdruk om de meest kwetsbare landen te helpen.

image770x420cropped - Wereldleiders steunen 'blauwdruk voor herstel, vernieuwing, veerkracht' in de minst ontwikkelde landenimage770x420cropped - Wereldleiders steunen 'blauwdruk voor herstel, vernieuwing, veerkracht' in de minst ontwikkelde landen
VN-foto/Evan Schneider

Deze week bij LDC5

Onder het thema ‘Van Potentieel naar Prosperity’ vond de LDC5 Conferentie plaats gericht op het stimuleren van transformationele verandering om een ​​positieve invloed uit te oefenen op de 1,2 miljard mensen die in de MOL’s wonen.

LDC5 verwelkomde zo’n 9.000 deelnemers, waaronder 46 staatshoofden en regeringsleiders en bijna 200 ministers en vice-ministers, die opriepen tot dringende steun van ontwikkelde landen om de sociaal-economische en ecologische ontwikkeling in MOL’s te bevorderen.

Bedrijfsleiders, samen met het maatschappelijk middenveld, jongeren en andere partners, deelden initiatieven en aanbevelingen op een reeks gebieden, van het versterken van de deelname van MOL’s aan internationale handel en regionale integratie tot het benutten van de kracht van wetenschap, technologie en innovatie.

De plaatsvervangend secretaris-generaal erkende deze brede deelname en zei: “Gedurende deze week hebben we gezien wat er kan worden bereikt door echt partnerschap en multilaterale dialoog. Elk spoor – jeugd, Zuid-Zuid-samenwerking, particuliere sector, parlementariërs en het maatschappelijk middenveld – heeft energie, visie en ideeën voor duurzame verandering bijgedragen.

De discussies bij LDC5 concentreerden zich op de implementatie van de DPoA. De overeenkomsten die deze week zijn bereikt, zullen MOL’s helpen de huidige crisis het hoofd te bieden COVID 19 pandemie tegen klimaatverandering, en hen helpen weer op het goede spoor te komen met de SDG’s en te maken voortgang richting afstuderen uit de LDC-categorie.

« De minst ontwikkelde landen hebben het meest onbenutte potentieel ter wereld, van natuurlijke hulpbronnen tot menselijke hulpbronnen. » zei Rabab Fatima, secretaris-generaal van de conferentie en hoge vertegenwoordiger van de VN voor de minst ontwikkelde landen, niet aan zee grenzende ontwikkelingslanden en kleine eilandstaten in ontwikkeling (UN-OHRLLS).

« Wat we deze week hebben afgeleverd, kan dit potentieel benutten en een welvarende toekomst in kaart brengen voor mensen in MOL’s. »

Ze drong er bij de aanwezigen op aan om bij het verlaten van Doha na te denken over « wat we kunnen bijdragen aan de uitvoering van het actieprogramma van Doha in onze eigen context en capaciteiten ». Ze benadrukte dat politiek engagement de « brandstof is die de motor van vooruitgang zal aandrijven », verwelkomde uitingen van nationaal eigendom van de DPoA en drong er bij ontwikkelingspartners op aan hun nationale samenwerkingsbeleid af te stemmen op een manier die voldoet aan de verwachtingen en aspiraties van de minst ontwikkelde landen.

Lazarus McCarthy Chakwera, president van Malawi en voorzitter van de groep van minst ontwikkelde landen, beschreef de conferentie als « een triomf van stijl en inhoud ». De inzet had niet hoger kunnen zijn toen de conferentie begon, zei hij, herinnerend aan de vele oproepen tot sterkere partnerschappen die de afgelopen vijf dagen zijn gedaan.

Ontwikkelde landen werden herinnerd aan hun officiële toezeggingen voor ontwikkelingshulp (ODA), zei hij, en benadrukte dat het tijd is om die historische toezegging na te komen om tussen de 0,15 procent en 0,20 procent van hun bruto nationaal inkomen toe te wijzen. Als deze en andere beloften op het gebied van handel, investeringen en technologieoverdracht kunnen worden gehonoreerd, dan zullen we vertrekken met nieuwe hoop dat het Doha-actieprogramma volledig zal worden uitgevoerd, voegde hij eraan toe.

Soltan bin Saad Al-Muraikhi, staatsminister van Buitenlandse Zaken van Qatar, hield ook slotopmerkingen als voorzitter van de conferentie. Hij nam nota van de toezeggingen die de afgelopen vijf dagen zijn gedaan, benadrukte de noodzaak van praktische maatregelen en herinnerde aan de aanzienlijke financiële toezeggingen van zijn eigen land. Qatar zou de minst ontwikkelde landen centraal stellen in de internationale samenwerking, zei hij.

image770x420cropped 17 - Wereldleiders steunen 'blauwdruk voor herstel, vernieuwing, veerkracht' in de minst ontwikkelde landenimage770x420cropped 17 - Wereldleiders steunen 'blauwdruk voor herstel, vernieuwing, veerkracht' in de minst ontwikkelde landen
UNDP/Yuichi Ishida

Toezeggingen gedaan bij LDC5:

  • Qatar kondigde een financieel pakket van $ 60 miljoen aan: $ 10 miljoen om de implementatie van de DPoA te ondersteunen en $ 50 miljoen om veerkracht in de MOL’s te helpen opbouwen.
  • Duitsland heeft in 2023 € 200 miljoen aan nieuw geld uitgetrokken voor financiering van MOL’s.
  • Canada kondigde $ 59 miljoen aan voor het leveren van vitaminesupplementen in 15 MOL’s en voor het behoud van ecosystemen in Burkina Faso.
  • De Europese Commissie heeft samenwerkingsovereenkomsten aangekondigd ter bevordering van duurzame investeringen in Afrika voor een totaalbedrag van meer dan 130 miljoen euro.
  • Finland kondigde een jaarlijks evenement aan, het LDC Future Forum van de Verenigde Naties in Helsinki, met het Bureau van de Hoge Vertegenwoordiger van de VN voor de minst ontwikkelde landen, door land omgeven ontwikkelingslanden en kleine eilandstaten in ontwikkeling – OHRLLS – om ervoor te zorgen dat de nieuwste inzichten en onderzoeken worden aan het werk gezet om vooruitgang te boeken met betrekking tot de meest kwetsbare staten.
  • Het Green Climate Fund heeft een nieuw project aangekondigd om $ 80 miljoen aan eigen vermogen te geven om groene garanties te bieden aan bedrijven in MOL’s en om de kapitaalkosten te verlagen.
  • De Wereldorganisatie voor toerisme van de Verenigde Naties heeft een nieuw Tourism for Development Fund van € 10 miljoen voor MOL’s aangekondigd, ondersteund door TUI Care Foundation, dat tegen 2030 zal investeren ter ondersteuning van duurzaam toerisme in MOL’s als een belangrijke motor voor ontwikkeling.
  • De regering van Kazachstan heeft $ 50.000 toegezegd om haar werk ter ondersteuning van de meest kwetsbare lidstaten van de Verenigde Naties voort te zetten.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De beste manier om geld uit te geven

Het is mogelijk om het apparaat in te schakelen. Werkingswijze: Gebruik van het apparaat. op 20-24 december 2023 – Hoe u uw geld kunt verdienen علي عويري ndi anthu”. Zoek naar "het programma van de klant" أومونثو...

Hoe staan jongeren tegenover de klimaatuitdaging? Een studie van de UCL

Via een uitgebreid praktijk onderzoek bij jongeren uit het hele land werd dit alles onderzocht. Daarbij werd ook bekeken of er verschillen zijn in onder meer de perceptie van de klimaatuitdaging op basis van sociaal-economische categorieën of leeftijdsgroepen. Om de...

PERSBERICHT van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid

Zelfs als de sterkste virale circulatie nu achter ons ligt, circuleren de verschillende luchtweginfecties nog steeds aanzienlijk in onze samenleving. Waakzaamheid blijft dus geboden om het risico op infectie te verkleinen, zeker voor kwetsbare mensen zoals ouderen of...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.