AccueilNederlandVoormalig vluchtelinge, nu...

Voormalig vluchtelinge, nu vrijwillige lerares, helpt andere Afghaanse meisjes aan onderwijs

Na haar eerste jaren in Pakistan te hebben doorgebracht, studeerde Sahar af in Afghanistan en besteedt ze nu haar tijd aan het zorgen dat meisjes onderwijs krijgen ondanks de toenemende beperkingen.

Door Talwasa Sakhizai in Jalalabad, Afghanistan

Als jong meisje groeide de 23-jarige Sahar* op in het vluchtelingenkamp Bot in Peshawar, Pakistan. Haar vader was leraar geweest in Afghanistan en moedigde iedereen in de familie aan om hard te studeren. Toen Sahar in 2010 terugkeerde naar Afghanistan, bleef hij leren en studeerde hij af aan de universiteit met een graad in informatica.

Nu is ze gepassioneerd over het doorgeven van de vaardigheden die ze heeft geleerd aan andere meisjes. Ze werkt momenteel als vrijwillige lerares op de Lower Shiekh Mesri School in Nangarhar, gebouwd door UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, waar ze computervaardigheden en Engels onderwijst. Veel studenten hier zijn teruggekeerde vluchtelingen, zoals zij, of waren voorheen ontheemd vanwege conflicten. « Ik wil als rolmodel dienen en de meisjes motiveren om op school te blijven », legt Sahar uit. “Ik vervolgde mijn opleiding [despite] veel financiële problemen en culturele uitdagingen.”

UNHCR’s Female Volunteering Initiative, gelanceerd in oktober 2022, in de oostelijke Nangarhar-regio van Afghanistan, heeft tot doel meisjes te inspireren en les te geven via vrijwillige vrouwelijke afgestudeerden, universiteitsstudenten en afgestudeerden. Momenteel nemen 24 vrouwelijke vrijwilligers deel aan het programma en helpen ze met tutoring, collegiaal mentorschap en het organiseren van buitenschoolse activiteiten voor vrouwelijke studenten.

64075ca63 - Voormalig vluchtelinge, nu vrijwillige leraar, helpt andere Afghaanse meisjes aan onderwijs64075ca63 - Voormalig vluchtelinge, nu vrijwillige leraar, helpt andere Afghaanse meisjes aan onderwijs
Sahar is gepassioneerd over het doorgeven van de vaardigheden die ze heeft geleerd aan andere meisjes. Ze doceert computervaardigheden en Engels aan de Lower Shiekh Mesri School, gebouwd door UNHCR. © Talwasa Sakhizai/WADAN (UNHCR-partner)

“Ik voel wat andere meisjes op school voelen. Ik ben er vast van overtuigd dat de computervaardigheden en kennis van het Engels de meisjes kunnen helpen hun opleiding online voort te zetten, zelfs thuis”, aldus Sahar.

Ze zei dat beide disciplines nieuwe leertrajecten kunnen openen voor vrouwelijke studenten, van wie velen nu gedwongen zijn thuis te blijven vanwege recente beperkingen waardoor meisjes niet verder kunnen studeren dan de zesde klas, en vanwege hun bewegingsvrijheid.

“Het zal hen helpen om toegang te krijgen tot verschillende onderwijsbronnen op internet terwijl ze hun opleiding voortzetten. Het zal studenten ook helpen om hun onderzoek te doen en meer kennis op te doen over onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn.”

Sahar beschreef het opgroeien als vluchteling in Pakistan als moeilijk. “Mijn ouders konden zelfs de basisbehoeften van het leven niet betalen, inclusief een vervolgopleiding voor mij en mijn broers en zussen. Nu we terug zijn, ben ik blij. We hebben een fatsoenlijk huis en ik heb in Afghanistan een hogere opleiding kunnen volgen.”

64075d254 - Voormalig vluchteling, nu vrijwillige leraar, helpt andere Afghaanse meisjes aan onderwijs64075d254 - Voormalig vluchteling, nu vrijwillige leraar, helpt andere Afghaanse meisjes aan onderwijs
« Ik ben er vast van overtuigd dat computervaardigheden en kennis van het Engels de meisjes kunnen helpen hun opleiding online voort te zetten, zelfs thuis », zei Sahar. © Talwasa Sakhizai/WADAN (UNHCR-partner)

Haar eigen reis heeft haar vastbeslotener gemaakt om anderen te ondersteunen. “Als ik zie dat jonge meisjes voortijdig van school gaan of verhinderd zijn om te leren door een gebrek aan vrouwelijke leraren, voel ik me verdrietig. De situatie voor meisjes en vrouwen kan verslechteren en zal ook leiden tot vroege en gedwongen huwelijken.”

Naast dat ze zelf vrijwilliger werd, nam Sahar ook contact op met haar leeftijdsgenoten en mede-vrouwelijke afgestudeerden om hen aan te moedigen zich bij het UNHCR-initiatief aan te sluiten.

« Ik krijg geen onderwijssalaris, maar de vreugde om elke dag meisjes naar school te zien komen, is de bron van mijn trots en voldoening. »

*Naam gewijzigd om veiligheidsredenen

Talwasa Sakhizai coördineert vrouwenprojecten voor WADAN (de Welfare Association for the Development of Afghanistan), een partner van UNHCR die het Female Volunteering Initiative uitvoert.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De 61e Algemene Vergadering van de CNBB rondt haar werkzaamheden europahoy.news af

De 61e Algemene Vergadering van de Braziliaanse Bisschoppenconferentie (CNBB) eindigt op vrijdag 19 april. Het aantal bisschoppen in het land bedraagt ​​482, waarvan er 316 het pastorale bestuur van een bepaalde kerk (bisdom en aartsbisdom) uitoefenen en nog...

De Regie der Gebouwen renoveert de verlichting in de Beeldentuin in Brussel (naast de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België)

Begin april 2024 is de Regie der Gebouwen gestart met de renovatiewerken aan de verlichting in de Beeldentuin in Brussel. Naast de plaatsing van nieuwe verlichting, zijn er ook bewakingscamera’s gepland om de beveiliging van de tuin te verzekeren....

Le plus vieux gorille du monde a 67 ans

Le zoo de Berlin fête le 67e anniversaire de Fatou le gorille. Elle est la plus âgée du monde, affirme le zoo. Fatou est née en 1957 et est arrivée au zoo de ce qui était alors Berlin-Ouest en...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.