AccueilNederlandSlangen hebben een...

Slangen hebben een goed ontwikkeld gehoor

Dit is wat Australische wetenschappers ontdekten

Slangen hebben een goed ontwikkeld gehoor, ze kunnen luchtgeluiden horen en erop reageren, niet alleen trillingen van de grond, zo blijkt uit een Australisch onderzoek, geciteerd door de elektronische publicatie « EurekAlert! »

Onderzoekers van de Universiteit van Queensland speelden drie verschillende geluidsfrequenties af op in gevangenschap gefokte slangen. De reptielen werden in een geluiddichte ruimte geplaatst en hun reacties werden geobserveerd wanneer de verschillende frequenties achtereenvolgens werden gepresenteerd.

« Omdat slangen geen uitwendige oren hebben, denken mensen meestal dat ze doof zijn en kunnen ze alleen de trillingen door het aardoppervlak en in hun lichaam voelen », zegt dr. Kristina Zdenek, die deel uitmaakt van het wetenschappelijke team. « Maar onze studie, de eerste in zijn soort met vrij bewegende slangen zonder verdoving, ontdekte dat ze reageerden op geluidsgolven die door de lucht reizen, en mogelijk op menselijke stemmen. »

Bij de studie waren 19 slangen betrokken die vijf genetische reptielenfamilies vertegenwoordigden.

« We speelden een geluid dat trillingen op de grond veroorzaakte, terwijl de andere twee gewoon in de lucht zweefden », legt Zdenek uit. « Dit betekent dat we beide soorten ‘gehoor’ konden testen – door de schubben op de buik van de slangen en door hun binnenoor. »

Het blijkt dat de reacties in belangrijke mate afhangen van de slangensoort.

De wetenschappers ontdekten dat alleen Australische pythons van de soort Aspidites ramsayi naar het geluid toe bewogen, terwijl taipans, bruine slangen en anderen er eerder van wegliepen.

Gedragsreacties verschillen ook, waarbij taipans eerder defensieve en op hun hoede reacties op geluid vertonen.

Volgens Kristina Zdenek zijn de verschillende reacties waarschijnlijk te wijten aan evolutionaire druk gedurende miljoenen jaren om overleving en voortplanting te bevorderen.

« Pythons van de soort Aspidites ramsayi zijn bijvoorbeeld grote nachtslangen, ze worden niet zo bedreigd door roofdieren in vergelijking met kleinere soorten, dus ze hoeven waarschijnlijk niet zo op hun hoede te zijn en … dichter bij het geluid te komen », zegt ze.

Taipans zijn echter op hun hoede voor roofdieren, maar ze jagen zelf actief hun prooi na, dus hun zintuigen lijken veel gevoeliger te zijn.

Zdenek legt uit dat de bevindingen de veronderstelling uitdagen dat slangen geen geluiden kunnen horen, inclusief menselijke spraak of geschreeuw, schrijft BTA. De bevindingen beschreven in het onderzoek kunnen de manier veranderen waarop we denken over hoe deze reptielen reageren op geluid.

« We weten heel weinig over hoe de meeste slangensoorten in bepaalde situaties navigeren », zei dr. Zdenek. « Ons onderzoek toont aan dat geluid een belangrijk onderdeel kan zijn van hun zintuiglijke repertoire. »

Foto door Jan Kopřiva:

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Verstandig gebruik van antibiotica en meer onderzoek nodig om antimicrobiële resistentie aan te pakken

Het Parlement nam donderdag zijn aanbevelingen aan voor een gecoördineerde EU-respons op de gezondheidsbedreigingen van antimicrobiële resistentie. In een resolutie aangenomen met 525 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 33 onthoudingen, zeggen EP-leden dat het aanpakken van antimicrobiële resistentie (AMR)...

Vraag: De naam van het « hoofdstuk » van het programma is een van de beste manieren om geld te verdienen ل المساعدات الإنسانية دون عوائق

Hoe u uw geld kunt verdienen, hoe u uw geld kunt verdienen Dit is het geval U kunt uw geld verdienen met het betalen van uw geld, de kosten van het betalen van uw geld «وصول المساعدا -verdwaseel الإنسانية...

Twintigste wedersamenstelling van werkingsmiddelen van de Internationale Ontwikkelingsassociatie

Op 25 november2022 keurde de ministerraad de deelname van België aan de twintigste wedersamenstelling van de werkingsmiddelen van de Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA20) voor een totaalbedrag van 446,56 miljoen euro goed. Om dit akkoord te concretiseren heeft de ministerraad toen...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.