AccueilNederlandSlangen hebben een...

Slangen hebben een goed ontwikkeld gehoor

Dit is wat Australische wetenschappers ontdekten

Slangen hebben een goed ontwikkeld gehoor, ze kunnen luchtgeluiden horen en erop reageren, niet alleen trillingen van de grond, zo blijkt uit een Australisch onderzoek, geciteerd door de elektronische publicatie « EurekAlert! »

Onderzoekers van de Universiteit van Queensland speelden drie verschillende geluidsfrequenties af op in gevangenschap gefokte slangen. De reptielen werden in een geluiddichte ruimte geplaatst en hun reacties werden geobserveerd wanneer de verschillende frequenties achtereenvolgens werden gepresenteerd.

« Omdat slangen geen uitwendige oren hebben, denken mensen meestal dat ze doof zijn en kunnen ze alleen de trillingen door het aardoppervlak en in hun lichaam voelen », zegt dr. Kristina Zdenek, die deel uitmaakt van het wetenschappelijke team. « Maar onze studie, de eerste in zijn soort met vrij bewegende slangen zonder verdoving, ontdekte dat ze reageerden op geluidsgolven die door de lucht reizen, en mogelijk op menselijke stemmen. »

Bij de studie waren 19 slangen betrokken die vijf genetische reptielenfamilies vertegenwoordigden.

« We speelden een geluid dat trillingen op de grond veroorzaakte, terwijl de andere twee gewoon in de lucht zweefden », legt Zdenek uit. « Dit betekent dat we beide soorten ‘gehoor’ konden testen – door de schubben op de buik van de slangen en door hun binnenoor. »

Het blijkt dat de reacties in belangrijke mate afhangen van de slangensoort.

De wetenschappers ontdekten dat alleen Australische pythons van de soort Aspidites ramsayi naar het geluid toe bewogen, terwijl taipans, bruine slangen en anderen er eerder van wegliepen.

Gedragsreacties verschillen ook, waarbij taipans eerder defensieve en op hun hoede reacties op geluid vertonen.

Volgens Kristina Zdenek zijn de verschillende reacties waarschijnlijk te wijten aan evolutionaire druk gedurende miljoenen jaren om overleving en voortplanting te bevorderen.

« Pythons van de soort Aspidites ramsayi zijn bijvoorbeeld grote nachtslangen, ze worden niet zo bedreigd door roofdieren in vergelijking met kleinere soorten, dus ze hoeven waarschijnlijk niet zo op hun hoede te zijn en … dichter bij het geluid te komen », zegt ze.

Taipans zijn echter op hun hoede voor roofdieren, maar ze jagen zelf actief hun prooi na, dus hun zintuigen lijken veel gevoeliger te zijn.

Zdenek legt uit dat de bevindingen de veronderstelling uitdagen dat slangen geen geluiden kunnen horen, inclusief menselijke spraak of geschreeuw, schrijft BTA. De bevindingen beschreven in het onderzoek kunnen de manier veranderen waarop we denken over hoe deze reptielen reageren op geluid.

« We weten heel weinig over hoe de meeste slangensoorten in bepaalde situaties navigeren », zei dr. Zdenek. « Ons onderzoek toont aan dat geluid een belangrijk onderdeel kan zijn van hun zintuiglijke repertoire. »

Foto door Jan Kopřiva:

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het gratis filmfestival richting het jubileum begint in Rome europahoy.news

Het initiatief, getiteld "Faces and counter-faces of Hope", wordt geleid door de eerste afdeling van het Dicasterie voor Evangelisatie en stelt veertien vertoningen voor, van gisteren tot 21 april, met klassieke films en recentere werken, met deelname van regisseurs...

Appel de 414 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie, au Liban et en Jordanie

UNRWA a lancé mercredi un Appel de 414,4 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie et pour ceux qui ont fui le pays vers le Liban et la Jordanie voisins en raison du conflit. Continuer le soutien Le...

Het Parlement keurt de hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU goed

De maatregelen, bestaande uit een verordening en een richtlijn waarover al overeenstemming was bereikt met de Raad, werden aangenomen met respectievelijk 433 stemmen voor, 140 tegen en 15 onthoudingen, en 473 stemmen tegen, 80 en 27 onthoudingen. De wet zal...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.