AccueilNederlandRechtsexperts 'diep verontrust'...

Rechtsexperts ‘diep verontrust’ door rekrutering van gevangenen door de Russische Wagner-groep

In een verklaring zeiden de tientallen experts dat vertegenwoordigers van de Russische huursoldaten « gratie hadden aangeboden voor strafrechtelijke veroordelingen aan gevangenen die zich bij de groep voegden en deelnamen aan de oorlog in Oekraïne, evenals een maandelijkse betaling aan hun familieleden ».

De experts – leden van de Werkgroep over het gebruik van Huurlingende Werkgroep gedwongen of onvrijwillige verdwijningen, en andere speciale rapporteurs – zeiden dat Wagner naar verluidt had gerekruteerd zowel Russische als buitenlanders straffen uitzitten in penitentiaire inrichtingen.

De onafhankelijke experts zeiden dat ze door Wagner-recruiters op de hoogte waren gebracht van pressietactieken, wat suggereert dat de rekrutering in sommige gevallen werd uitgevoerd via bedreigingen of intimidatie.

In sommige gevallen werd gedetineerden naar verluidt de communicatie met hun families en advocaten ontzegd door rekruteerders van de groep, « wat zou kunnen neerkomen op, of hen zou kunnen blootstellen aan, gedwongen verdwijning. »

Geperst

“Berichten dat gerekruteerde gevangenen naar verluidt naar een detentiecentrum in de Rostov-regio zijn gebracht voor training voordat ze naar Oekraïne werden gestuurd, en dat ze zonder identificatiedocumenten naar Oekraïne werden overgebracht en een contract met de Wagner Group moesten ondertekenen, zijn zeer verontrustend.” de Mensenrechtenraad-aangestelde deskundigen gezegd.

« We zijn vooral bezorgd dat de Wagner Group zijn rekrutering heeft uitgebreid naar correctionele faciliteiten in de regio Donetsk in Oekraïne », voegden ze eraan toe.

Gevangenisrekruten zouden zijn ingezet in de gedeeltelijk door Rusland bezette Donetsk- en Loehansk-regio’s van Oekraïne en aan het werk zijn gezet om verschillende taken uit te voeren, waaronder « het verlenen van militaire diensten, het herbouwen van infrastructuur en het direct deelnemen aan vijandelijkheden aan de kant van de Russische strijdkrachten.  » ze zeiden.

Vermeende overtredingen

“Wagner Group-rekruten zijn dat wel zou hebben deelgenomen mensenrechten en schendingen van het humanitair recht in de context van het aanhoudende gewapende conflict in Oekraïne,” zeiden ze, “waaronder gedwongen verdwijningen van Oekraïense soldaten en officieren gevangen ».

“We zijn verontrust door beschuldigingen dat gerekruteerde gevangenen zijn regelmatig bedreigd en mishandeld door hun superieuren‘, voegden de experts eraan toe.

“We hebben informatie die verschillende rekruten zijn geëxecuteerd wegens poging tot ontsnapping en, in andere gevallen, ernstig gewond in het openbaar als waarschuwing voor andere rekruten. Dergelijke tactieken vormen schendingen van de mensenrechten en kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden”, zeiden ze.

Landen zijn verplicht om particuliere militaire en beveiligingsbedrijven die onder hun jurisdictie opereren te reguleren en te controleren, inclusief het inhuren van personeel, benadrukten de experts.

Verplichting om te beschermen

“De regering van de Russische Federatie heeft een verplichting om de grootst mogelijke waakzaamheid te betrachten om gedetineerden te beschermen tegen geweld, uitbuiting en intimidatie”, aldus de experts.

“Staten hebben de plicht om particulieren en bedrijven te verbieden misbruik maken van de kwetsbaarheid van gevangenen voor winst”, voegden ze eraan toe.

De experts hebben hun bezorgdheid over deze beschuldigingen geuit aan zowel de Russische regering als aan de Wagner Group zelf, die eigendom is van en geleid wordt door de zakenman Yevgeny Prigozhin.

Speciale Rapporteurs en onafhankelijke deskundigen opereren op persoonlijke titel. Ze zijn geen VN-personeel en ontvangen ook geen salaris voor hun werk.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De beste manier om geld uit te geven

Het is mogelijk om het apparaat in te schakelen. Werkingswijze: Gebruik van het apparaat. op 20-24 december 2023 – Hoe u uw geld kunt verdienen علي عويري ndi anthu”. Zoek naar "het programma van de klant" أومونثو...

Hoe staan jongeren tegenover de klimaatuitdaging? Een studie van de UCL

Via een uitgebreid praktijk onderzoek bij jongeren uit het hele land werd dit alles onderzocht. Daarbij werd ook bekeken of er verschillen zijn in onder meer de perceptie van de klimaatuitdaging op basis van sociaal-economische categorieën of leeftijdsgroepen. Om de...

PERSBERICHT van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid

Zelfs als de sterkste virale circulatie nu achter ons ligt, circuleren de verschillende luchtweginfecties nog steeds aanzienlijk in onze samenleving. Waakzaamheid blijft dus geboden om het risico op infectie te verkleinen, zeker voor kwetsbare mensen zoals ouderen of...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.