AccueilNederlandOekraïense regio Kirovohrad...

Oekraïense regio Kirovohrad op zoek naar partnerschappen in Brussel om de wereld te voeden

Op 9 en 10 maart bracht het hoofd van de regionale raad van de oblast Kirovohrad (regio), Sergii Shulga, een bezoek aan de Europese instellingen in Brussel om de toekomst van zijn regio in de EU en de mondiale context onder de aandacht te brengen. De oblast Kirovohrad is een regio in centraal Oekraïne met voor de oorlog ongeveer een miljoen inwoners. Slechts een beperkt aantal lokale Oekraïners heeft besloten deze zeer agrarische regio te verlaten, aangezien de bevolking voornamelijk van het land leeft, maar met de oorlog die in de Donbass woedt, hebben ongeveer 100.000 ontheemden plotseling de lokale demografie gewijzigd en vergroot.

Mensenrechten zonder grenzen ontmoette Sergii Shulga en interviewde hem.

HRWF: Rusland is delen van Oekraïne binnengevallen en heeft veel schade aangericht. Is uw regio ook getroffen?

S.Shulga: Sinds februari 2022 heeft Rusland meer dan 20 raketaanvallen uitgevoerd op de regio Kirovohrad. Gisteravond was er weer een hit op de infrastructuur. Maar we zijn sterk. En we geloven in de overwinning. Dus daarna zullen we onze economie weer opbouwen.

HRWF: Waarom ben je naar Brussel gekomen en wie heb je ontmoet?

S.Shulga: Tot nu toe heeft geen enkele Oekraïense regio het initiatief genomen om zijn hoogste vertegenwoordigers naar Brussel te sturen om daar contact op te nemen met de missies van de EU-regio’s en mogelijke partners voor de wederopbouw te identificeren.

Ik ontmoette en sprak met Lucas Mandel, een Oostenrijks lid van het Europees Parlement. Hij is een betrouwbare supporter van Oekraïne. Hij is een paar keer in ons land geweest. Hij kent onze realiteit en staat volledig achter elk initiatief dat gunstig kan zijn voor Oekraïne.

Wat voor ons in Oekraïne belangrijk is, zijn concrete solidariteitspartnerschappen, niet alleen met regio’s maar ook met organisaties van de Europese Unie.

HRWF IMG 8214 1024x644 - Oekraïense regio Kirovohrad op zoek naar partnerschappen in Brussel om de wereld te voedenHRWF IMG 8214 1024x644 - Oekraïense regio Kirovohrad op zoek naar partnerschappen in Brussel om de wereld te voeden
Foto, Kropyvnytskyi: Oleksandr Maiorov

Ik had een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Vergadering van Europese Regio’s, de heer Christian Spahr, om gezamenlijke samenwerking te bespreken in de Regionale Jeugdraad, waar de regio Kirovohrad twee vertegenwoordigers heeft afgevaardigd. Een van hen is onlangs hoofd van de commissie geestelijke gezondheid geworden.

Ik sprak ook met Mathieu Mori, de secretaris-generaal van het Congres van Lokale en Regionale Overheden. Hij is een sleutelfiguur voor de toekomstige ontwikkeling van ons netwerk tussen de regio Kirovohrad en de EU regio’s aangezien hij in oktober 2022 werd gekozen voor een periode van vijf jaar.

Aangezien Zweden momenteel de EU-voorzitterschap tot 30 juni besprak ik met het hoofd van het kantoor voor Zuid-Zweden, dat vijf regio’s vertegenwoordigt, om mogelijke partnerschappen te overwegen. Ik had ook gesprekken met het hoofd van de regio Neder-Oostenrijk, het hoofd van de vertegenwoordiging van Karinthië en met vertegenwoordigers van twee regio’s van Slowakije: de regio Bratislava en de regio Trnava. Het doel is om verschillende vormen van samenwerking met onze regio tot stand te brengen.

HRWF: Wat zijn uw huidige behoeften?

S.Shulga: De economie van onze regio is overwegend agrarisch van aard. Vijfennegentig procent van de inkomsten van onze regio komt uit onze landbouwactiviteiten. In onze regio zijn er 2 miljoen hectare vruchtbaar land om te bewerken. Ze bleven vrij gespaard van de oorlog omdat de Russische beschietingen vooral gericht waren op energie-infrastructuur en huisvesting: geen explosies, geen mijnen en geen noodzaak tot ontmijning, geen gaten, geen tankkarkassen, geen giftige producten of vervuiling in onze velden.

Vorig jaar exporteerden we via de havens van Mikolayev, Kherson en Odessa vier miljoen ton van ons graan, maïs, suikerbieten en zonnebloempitten, voornamelijk naar het Midden-Oosten en Afrika. We weten allemaal hoe moeilijk de onderhandelingen waren om de Russische blokkade van onze havens te doorbreken en hoe fragiel deze overeenkomst met Rusland nog steeds is. Brussel moest weten dat de Kirovohrad-regio helpt de wereld te voeden met zijn rijke landerijen. Dat is ook de reden waarom ik naar Brussel moest komen. Oekraïne moet zijn door Rusland bezette gebieden terugkrijgen, vooral langs de zee.

HRWF: Wat zal je doel zijn als je terug bent in je oblast?

S.Shulga: Ik zou in mei een conferentie in Brussel willen organiseren om de Kirovohrad-regio de kans te geven zich aan de Europese Unie te presenteren. Ik heb het hoofd van de Oekraïense missie bij de EU, de heer Vsevolod Chentsov, over dit project geïnformeerd en hem al uitgenodigd. Dit zal deel uitmaken van het proces om de weg naar ons EU-lidmaatschap te openen. We hebben de EU nodig en houden ervan, maar de EU laat ook met haar enorme investeringen zien dat ze Oekraïne nodig heeft en van Oekraïne houdt.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

modeboetieks en traditionele markten europahoy.news

Luik, winkelbestemming: modeboetieks en traditionele markten Luik, de charmante Belgische stad in Wallonië, is veel meer dan alleen een toeristische bestemming. Luik staat bekend om zijn rijke culturele en historische erfgoed en is ook een aantrekkelijke stad voor shopaholics....

Mobiele machines die op de openbare weg rijden, moeten voldoen aan de verkeersveiligheidsnormen, zijn de leden van het Europees Parlement het erover eens

De Commissie Interne Markt en Consumentenbescherming heeft het ontwerp van onderhandelingsstandpunt van het Parlement over een nieuwe verordening ter verbetering van de verkeersveiligheid van mobiele arbeidsmiddelen goedgekeurd. Auto's, vrachtwagens en bussen zijn niet de enige voertuigen op de openbare weg....

« Een tiental verschillende tijdschriften » europahoy.news

Najat Rochdi, plaatsvervangend speciaal gezant van de VN voor Syrië, vertelde de ambassadeurs op de bijeenkomst Veiligheidsraad dat Israëlische luchtaanvallen dit weekend de luchthaven van Damascus hebben getroffen, na verschillende andere luchtaanvallen en artillerievuur op locaties in het hele...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.