AccueilNederlandOekraïense regio Kirovohrad...

Oekraïense regio Kirovohrad op zoek naar partnerschappen in Brussel om de wereld te voeden

Op 9 en 10 maart bezocht het hoofd van de regionale raad van Kirovohrad Oblast (regio), Sergii Shulga, Europese instellingen in Brussel om het bewustzijn te vergroten over de toekomst van zijn regio in de EU en de mondiale context. De oblast Kirovohrad is een regio in centraal Oekraïne die vóór de oorlog ongeveer een miljoen inwoners telde.

Slechts een beperkt aantal lokale Oekraïners heeft besloten deze zeer agrarische regio te verlaten, omdat de bevolking voornamelijk van het land leeft. Maar door de oorlog in de Donbass hebben zo’n 100.000 ontheemden plotseling de lokale demografie veranderd en vergroot.

Human Rights Without Frontiers ontmoette Sergii Shulga en interviewde hem.

HRWF: Rusland is delen van Oekraïne binnengevallen en heeft veel schade aangericht. Is uw regio ook getroffen?

S. Shulga: Sinds februari 2022 heeft Rusland meer dan twintig raketaanvallen gelanceerd op de regio Kirovohrad. Gisteravond was er opnieuw een klap op de infrastructuur. Maar wij zijn sterk. En wij geloven in de overwinning. Dus daarna zullen we onze economie weer opbouwen.

HRWF: Waarom ben je naar Brussel gekomen en wie heb je ontmoet?

S. Shulga: Tot nu toe heeft geen enkele Oekraïense regio het initiatief genomen om zijn hoogste vertegenwoordigers naar Brussel te sturen om daar contact op te nemen met de missies van de EU-regio’s en mogelijke partners voor de wederopbouw te identificeren.

Ik ontmoette en sprak met Lucas Mandel, een Oostenrijks lid van het Europees Parlement. Hij is een betrouwbare supporter van Oekraïne. Hij bezocht ons land een paar keer. Hij kent onze realiteit en staat volledig achter elk initiatief dat gunstig kan zijn voor Oekraïne.

Wat voor ons in Oekraïne belangrijk is, is het hebben van concrete solidariteitspartnerschappen, niet alleen met regio’s maar ook met organisaties van de Europese Unie. Foto, Kropyvnytskyi: Oleksandr Maiorov

Ik had een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Vergadering van Europese Regio’s, de heer Christian Spahr, om een ​​gezamenlijke samenwerking in de Regionale Jeugdraad te bespreken, waar de regio Kirovohrad twee vertegenwoordigers heeft gedelegeerd. Een van hen is onlangs hoofd geworden van de commissie voor geestelijke gezondheid.

Ik sprak ook met Mathieu Mori, de secretaris-generaal van het Congres van Lokale en Regionale Overheden. Hij is een sleutelpersoon voor de toekomstige ontwikkeling van ons netwerk tussen de regio Kirovohrad en de EU regio’s, aangezien hij in oktober 2022 werd verkozen voor een periode van vijf jaar.

Aangezien Zweden momenteel de EU-voorzitterschap tot 30 juni heb ik met het hoofd van het Zuid-Zweedse bureau, dat vijf regio’s vertegenwoordigt, gesproken over mogelijke partnerschappen. Ik had ook gesprekken met het hoofd van de regio Neder-Oostenrijk, het hoofd van de vertegenwoordiging van de deelstaat Karinthië en met vertegenwoordigers van twee regio’s van Slowakije: de regio Bratislava en de regio Trnava. Het doel is om verschillende vormen van samenwerking met onze regio tot stand te brengen.

HRWF: Wat zijn uw huidige behoeften?

S. Shulga: De economie van onze regio is grotendeels van agrarische aard. Vijfennegentig procent van de inkomsten van onze regio komt uit onze landbouwactiviteiten. In onze regio is er 2 miljoen hectare aan rijke gronden die bebouwd kunnen worden. Ze bleven tamelijk gespaard van de oorlog omdat de Russische beschietingen vooral gericht waren op de energie-infrastructuur en woningen: geen explosies, geen mijnen en geen ontmijningsnoodzaak, geen gaten, geen tankkarkassen, geen giftige producten of vervuiling in onze velden.

Vorig jaar exporteerden we via de havens van Mikolayev, Cherson en Odessa vier miljoen ton van ons graan, maïs, suikerbieten en zonnebloemzaden, voornamelijk naar het Midden-Oosten en Afrika. We weten allemaal hoe moeilijk de onderhandelingen waren om de Russische blokkade van onze havens te doorbreken en hoe kwetsbaar deze overeenkomst met Rusland blijft. Brussel moest weten dat de regio Kirovohrad de wereld helpt voeden met zijn rijke gronden. Dat is ook de reden waarom ik naar Brussel moest komen. Oekraïne moet zijn door Rusland bezette gebieden terugkrijgen, vooral langs de zee.

HRWF: Wat zal uw doel zijn als u terug bent in uw oblast?

S. Shulga: Ik zou in mei graag een conferentie in Brussel willen organiseren om de Kirovohrad-regio de kans te geven zichzelf aan de Europese Unie te presenteren. Ik heb het hoofd van de Oekraïense missie bij de EU, de heer Vsevolod Chentsov, over dit project geïnformeerd en hem al uitgenodigd. Dit zal deel uitmaken van het proces om de weg naar ons EU-lidmaatschap te openen. We hebben de EU nodig en houden ervan, maar de EU laat met haar enorme investeringen ook zien dat zij Oekraïne nodig heeft en liefheeft Oekraïne.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Vrede voor Azië roept op tot belangrijke conferentie over minderheidsrechten in Zuid-Azië -europeantimes.news- europahoy.new

Genève, 12 juli 2024 – Peace for Asia was gastheer van een cruciaal evenement met de titel “Minority Rights in South Asia” in Genève, waarbij de aandacht werd gevestigd op de urgente problemen waarmee etnische en sektarische gemeenschappen in...

Peace for Asia organise une conférence clé sur les droits des minorités en Asie du Sud -europeantimes.news-

Genève, le 12 juillet 2024 – Peace for Asia a organisé à Genève un événement crucial intitulé « Droits des minorités en Asie du Sud », attirant l'attention sur les problèmes urgents auxquels sont confrontées les communautés ethniques et...

Dwangarbeid is geïnstitutionaliseerd en gevaarlijk, waarschuwt VN-mensenrechtenbureau europahoy.new

In een rapport gebaseerd op 183 interviews met slachtoffers en getuigen van dwangarbeid die erin slaagden de DVK te ontvluchten en nu in het buitenland wonen, OHCHR citeerde de getuigenis van één persoon dat als een dagelijks werkquotum niet...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.