AccueilNederlandInternationaal Strafhof vaardigt...

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin

De inhoud van de aanhoudingsbevelen is geheim om de slachtoffers te beschermen”, zei ICC-voorzitter Piotr Hofmański. “Desalniettemin hebben de rechters besloten om het bestaan ​​van de aanhoudingsbevelen openbaar te maken belang van gerechtigheid en om toekomstige misdaden te voorkomen.”

De ICC Kamer van vooronderzoek II vaardigde ook een arrestatiebevel uit voor de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Alekseyevna Lvova-Belova. In de bevelen staat dat elk « naar verluidt verantwoordelijk voor de oorlogsmisdaad van onwettige deportatie” van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland, zei de door de VN gesteunde rechtbank bij het aankondigen van de aanhoudingsbevelen.

‘Strafrechtelijke verantwoordelijkheid’

“De misdaden waren naar verluidt gepleegd in bezet Oekraïens gebied in ieder geval vanaf 24 februari 2022”, aldus het ICC. “Er zijn redelijke gronden om aan te nemen dat de heer Poetin en mevrouw Lvova-Belova het dragen individuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid.”

De rechtbank vond gegronde redenen Dat De heer Poetin draagt ​​de verantwoordelijkheid voor het rechtstreeks, mede en, of door tussenkomst van anderen, hebben begaan van de feiten en “voor hem het niet uitoefenen van controle goed over civiele en leger ondergeschikten die de daden hebben gepleegd, of toestemming hebben gegeven voor hun commissie, en wie dat ook waren onder zijn effectieve gezag en controleop grond van superieure verantwoordelijkheid”.

Alle beschuldigingen zijn in lijn met de Statuut van Rome. Noch Rusland, noch Oekraïne zijn partij bij het statuutdie de gerechtelijke instantie in 1998 heeft opgericht.

De slachtoffers beschermen

ICC-aanklager Karim AA Khan gezegd degenen die verantwoordelijk zijn voor vermeende misdaden moeten ter verantwoording worden geroepen en dat kinderen moeten worden teruggestuurd naar hun families en gemeenschappen.

« Wij kan niet toestaan ​​dat kinderen worden behandeld alsof ze oorlogsbuit zijn, » hij zei. “Door mijn bureau geïdentificeerde incidenten zijn onder meer de deportatie van ten minste honderden kinderen die uit weeshuizen en kindertehuizen zijn gehaald. Veel van deze kinderen, zo beweren we, zijn sindsdien ter adoptie afgestaan ​​in de Russische Federatie.”

Door middel van presidentiële decreten uitgevaardigd door president Poetin, de In Rusland is de wet gewijzigd om de toekenning van het Russische staatsburgerschap te bespoedigen, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om door Russische families te worden geadopteerd.

« Mijn bureau beweert dat deze daden, onder andere, blijk geven van de intentie om deze kinderen permanent uit hun eigen land te verwijderen », zei hij. “Ten tijde van deze deportaties, de Oekraïense kinderen waren beschermde personen onder de Vierde Geneefse Conventie.”

De Kamer had aanvankelijk besloten dat de aanhoudingsbevelen niet gepubliceerd mochten worden om slachtoffers en getuigen te beschermen en ook om het onderzoek veilig te stellenzei meneer Hofmański.

Houd er echter rekening mee dat het gedrag dat wordt behandeld in de huidige situatie is naar verluidt aan de gangen dat de publieke bekendheid met de aanhoudingsbevelen kan bijdragen tot het voorkomen van het plegen van nieuwe misdaden, was de Kamer van mening dat het “in de belangen van rechtvaardigheid om het register te machtigen om het bestaan ​​van de warrants openbaar te makende naam van de verdachten, de misdaden waarvoor de aanhoudingsbevelen zijn uitgevaardigd en de wijzen van aansprakelijkheid zoals vastgesteld door de Kamer”, aldus het ICC.

Gevraagd door verslaggevers om commentaar te geven op de arrestatiebevelen tijdens de reguliere Noon Briefing in New York op vrijdag, benadrukte VN-woordvoerder Stéphane Dujarric dat het ICC en de VN “afzonderlijke instellingen, met afzonderlijke mandaten.”

[embedded content]
ICC-arrestatiebevelen in de situatie van Oekraïne: verklaring van president Piotr Hofmański

Over het ICC

Het Internationaal Strafhof is een onafhankelijke, permanente rechterlijke instantie. Het werd opgericht in overeenstemming met het Statuut van Rome, ondertekend op 17 juli 1998 tijdens een conferentie in de hoofdstad van Italië.

Zijn bevoegdheid strekt zich uit tot alle ernstigste internationale misdrijven gepleegd na 1 juli 2002, de datum waarop het Statuut van Rome in werking is getreden.

De rechtsmacht van de rechtbank is beperkt tot misdaden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, en de misdaad van agressie.

Tijdens de eerste 20 jaar van zijn operaties heeft het ICC zaken berecht en opgelost die van belang zijn voor de internationale rechtspleging, door licht te werpen op de misdaden begaan door het gebruik van kindsoldaten, de vernietiging van cultureel erfgoed, seksueel geweld of aanvallen op onschuldige burgers.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De samenwerkingsreis van de Koningin naar Guatemala europahoy.news

Hare Majesteit de Koningin maakt van 4 tot en met 6 juni een samenwerkingsreis naar Guatemala. ​Doña Letizia zal kunnen leren over het werk dat de Spaanse Samenwerking in Guatemala ontwikkelt via projecten ter ondersteuning van kinderen, jongeren en gender,...

‘Schokkende’ aanslagen in Kharkiv, oproep om hulp aan burgers van Myanmar, maritieme rechtbank dringt aan op klimaatactie en bescherming van burgers europahoy.news

Denise Brown zei dat alle partijen de levens van burgers moeten beschermen tijdens het conflict, maar in Kharkiv zijn ze de afgelopen dagen in plaats daarvan in hun huizen aangevallen, waarbij bedrijven en transportverbindingen beschadigd en aangevallen zijn. “Mijn gedachten...

Gaza : près de 800 000 personnes désormais déplacées de Rafah

"Encore une fois, près de la moitié de la population de Rafah soit 800 000 personnes sont sur la route », a écrit le commissaire général Philippe Lazzarini dans un message sur la plateforme de médias sociaux X. anciennement...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.