AccueilNederlandHet rijkste land...

Het rijkste land van Europa markeert het verstrijken van drie jaar sinds het openbaar vervoer gratis is

Als u de afgelopen drie jaar inwoner bent geweest van de kleine EU-staat Luxemburg, komt u al in aanmerking voor gratis ritten met het openbaar vervoer.

Het zou geen verrassing moeten zijn dat ter gelegenheid van de verjaardag van dit innovatieve en ogenschijnlijk zeer kostbare openbare project, vrijwel alle mensen die pendelen met trams, bussen of treinen in het piepkleine EU-staatje hun tevredenheid hebben uitgesproken over het systeem .

“Omdat het gratis is, kun je snel een keuze maken en kun je kiezen tussen het openbaar vervoer of het rijden met je eigen auto. « Dit impliceert dat het zeer gunstig is voor het milieu en praktisch is », zei een man terwijl hij de tram nam in de stad Luxemburg. “Dit betekent dat het zeer positief is voor het milieu en praktisch.”

Welvarend zijn en een lage bevolkingsdichtheid hebben, zijn beide voor de hand liggende voordelen. De bevolking telt slechts ongeveer 640.000 mensen, maar volgens de meest recente statistieken van de Wereldbank uit 2021 is elk individu jaarlijks ongeveer € 99.900 waard in termen van BBP per hoofd van de bevolking. Ter vergelijking: het jaarinkomen van een inwoner van het buurland Frankrijk is slechts ongeveer € 35.200.

Zoals je je misschien al hebt voorgesteld, is gratis openbaar vervoer niet gratis. Het wordt uiteindelijk gefinancierd met geld van de belastingbetaler, maar de minister van Mobiliteit en Openbare Werken benadrukt dat de dienst daardoor meer egalitair wordt.

Degenen die niet veel belasting betalen, hoeven onder dit systeem niets of heel weinig te betalen, aangezien het voor hen in principe gratis is. Dit zorgt voor een betere eerlijkheid. « En degenen die meer belasting betalen, hebben duidelijk een prijs die waarschijnlijk een beetje hoger is », zei François Bausch. « Het is gewoon hoe het systeem werkt. »

“Hierdoor kunnen mensen die aan beide kanten van de grens wonen, vrijer reizen, met name die van België, Duitsland en Frankrijk. Daarnaast is het een gezonde vorm van persoonlijke onafhankelijkheid. In Frankrijk hebben we hier geen toegang toe. Een andere tevreden trambestuurder geeft aan dat er minder controleurs zijn, waardoor er minder overlast is.

Door individuen aan te moedigen om het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van met hun eigen auto te rijden, hoopt Luxemburg de bijdrage van het land aan luchtverontreiniging te verminderen en de snelheid van klimaatverandering te vertragen.

Maar voorlopig blijven privéauto’s de boventoon voeren, ondanks het feit dat sommige Luxemburgers gratis openbaar vervoer al zien als een fundamenteel recht in plaats van een soort geschenk van de overheid.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Palmolie in biobrandstoffen op de Belgische markt valt terug naar nul

Een eerste analyse van de registraties in 2023 van biobrandstoffen die gebruikt worden in de transportsector leert dat het verbruik van palmolie als biobrandstof in België terugvalt naar nul. “Na een jarenlange groei van palmolie in biobrandstoffen, blijkt de...

Europese natuurherstelwet/Een tekst die de minimaal aanvaardbare ambitie handhaaft om de natuur niet on hold te zetten, en antwoorden geeft op bepaalde zorgen van...

Na analyse verwelkomt de federale minister van Milieu, Zakia Khattabi, het nieuwe voorstel van het Zweedse voorzitterschap over de Europese wet inzake natuurherstel: "Ik ben verheugd dat de nieuwe tekst die op tafel ligt een niveau van noodzakelijke ambitie...

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.