AccueilNederlandHet intrekken van...

Het intrekken van wetten die gericht zijn op mensen met hiv/aids redt levens – europeantimes.news

Hiv/aids – “De enige reden waarom mensen nog steeds aan aids sterven, zijn de ongelijkheden in de samenleving, en al deze factoren zorgen ervoor dat ze meer risico lopen”, zegt Winnie Byanyima, uitvoerend directeur van UNAIDS, gezegd. « Criminaliseringswetten jagen mensen weg van levensreddende behandeling en moeten worden verwijderd. »

Herdacht op 1 maart, Nul Discriminatie Dag heeft tot doel te benadrukken hoe mensen geïnformeerd kunnen worden over inclusie, mededogen, vrede en een beweging voor verandering en deze kunnen bevorderen. Het thema voor 2023 – Red levens: decriminaliseer – wijst op de positieve impact op gezondheid en levensresultaten wanneer discriminerende en bestraffende wetten worden afgeschaft.

Het overwinnen van juridische barrières

Ondanks recente hervormingen en winsten in alle regio’s, zei ze dat de wereld niet op schema ligt om een ​​doel te bereiken dat in 2021 is gesteld: ervoor zorgen dat minder dan 10 procent van de landen een bestraffende juridische en beleidsomgeving heeft die de toegang tot hiv-diensten belemmert.

De VN-organisatie die strijdt om aids te beëindigen, meldt dat er sprake is geweest van blootstelling, geheimhouding of overdracht van hiv gecriminaliseerd in 134 rapporterende landen in 2021. In 153 landen, ten minste één aspect van sekswerk is illegaal. Consensuele seksuele activiteiten van hetzelfde geslacht zijn tegen de wet in 67 landen, en 20 rapporterende landen zijn gecriminaliseerd en/of vervolgd transgenderszei UNAIDS.

In aanvulling, 48 landen leggen nog steeds beperkingen op aan de toegang tot hun grondgebied voor mensen met hivterwijl 53 landen melden dat ze verplichte hiv-testen vereisen, voor activiteiten van het verkrijgen van huwelijksakten tot het uitoefenen van bepaalde beroepen. Ouderlijke toestemming voor adolescenten toegang krijgen tot hiv-testen is vereist in 106 landen.

Zulke wetten en sancties internationaal schenden mensenrechten normen en stigmatiseren en discrimineren van reeds gemarginaliseerde bevolkingsgroepen, zei mevrouw Byanyima.

Een einde maken aan sociaal onrecht

« Op nationaal niveau is het van cruciaal belang om de strafrechtelijke wetten in te trekken die mensen wegjagen van hiv-preventie en -behandeling », zei ze.

Onderzoek in Sub-Sahara Afrika toont aan dat hiv-prevalentie onder mannen die seks hebben met mannen was vijf keer hoger in landen die seksuele activiteit van hetzelfde geslacht strafbaar stellen vergeleken met degenen die dat niet doen, zei ze. HIV-prevalentie steeg 12 keer hoger in landen waar recentelijk strafrechtelijke vervolging was geweest.

Evenzo verhoogt het criminaliseren van sekswerk zowel de risico van sekswerkers HIV krijgen en hun kwetsbaarheid voor geweld gepleegd door klanten, politie en andere derden.

« HIV is een ziekte, maar het is meer een sociaal onrecht », zei ze. « Zijn gedreven door ongelijkheid in de samenleving. Dit zijn geen dingen die kunnen gebeuren zonder een consensus in de samenleving, dus we hebben iedereen aan boord nodig.”

Bewijs toont dat aan decriminaliseren medicijn gebruik en bezit voor persoonlijk gebruik aanzienlijk kan zijn HIV-incidentie verminderen onder mensen die drugsinjectoren zijn. Aanverwante inspanningen omvatten een betere toegang tot schadebeperkingsdiensten.

« Wethervorming is daarom van cruciaal belang als we tegen 2030 een einde willen maken aan aids als bedreiging voor de volksgezondheid », zei ze.

© UNICEF/Frank Dejongh

Een jonge vrouw test negatief op hiv in haar huis in Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad.

Realistische doelen

De doelstellingen zijn ambitieus, maar niet onmogelijk, legde ze uit, daarbij verwijzend naar voorbeelden van gerechtelijke succesverhalen. 2022, België en Australië hebben wetten geschrapt die strafbaar stellen sekswerkZimbabwe gedecriminaliseerde hiv-blootstelling, geheimhouding en overdrachten de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft de reikwijdte van haar hiv-strafwetten verminderd.

Verwijzend naar andere voorbeelden zei ze dat Antigua en Barbuda, St. Kitts en Nevis, Singapore en Barbados oude koloniale wetten ingetrokken seksuele activiteiten van hetzelfde geslacht strafbaar stellen. Koeweit heeft een wet tegen transgenders ingetrokken, terwijl Nieuw-Zeeland hiv-gerelateerde reisbeperkingen heeft opgeheven.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.