AccueilNederlandGuterres kondigt nieuwe...

Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun ‘niet aflatende’ streven naar klimaatrechtvaardigheid

VN-secretaris-generaal António Guterres maakte deze week de namen bekend van zeven jonge klimaatleiders die zijn geselecteerd om zitting te nemen in zijn Youth Advisory Group on Climate Change.

Hun rol is om op te treden als adviseurs op het gebied van klimaatrechtvaardigheid en aan te dringen op de versnelling van gedurfde klimaatdoelstellingen op basis van hun uiteenlopende expertise en basiswerk, in de verschillende landen die ze vertegenwoordigen.

De aankondiging werd gedaan als het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC) komt bijeen in Zwitserland om zijn cruciale Synthesis Report af te ronden, het eerste sinds de Overeenkomst van Parijs in 2015 door 193 landen werd ondertekend.

Er wordt verwacht dat het zal bevestigen dat de wereld niet op schema ligt om klimaatverandering tegen te gaan, maar sommige bevindingen laten zien dat we dat wel doen kan de opwarming van de aarde nog steeds onder de 1,5 graad houden Celsius, als dramatische emissiereducties kunnen worden doorgevoerd in verschillende sectoren.

Klimaatverandering is de strijd van ons leven – en jonge mensen hebben in de frontlinie gestaan ​​en de aanklacht voor klimaatrechtvaardigheid geleid. De niet-aflatende overtuiging van jonge mensen staat centraal om de klimaatdoelstellingen binnen bereik te houden, de wereldwijde verslaving aan fossiele brandstoffen te doorbreken en klimaatrechtvaardigheid te bewerkstelligen’, aldus de secretaris-generaal.

Magnificent Seven: Wie zijn de nieuwe adviseurs?

image300x180cropped - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheidimage300x180cropped - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheid
VN/Klimaatactie

Aisha Siddique (Verenigde Staten) is een Pakistaans-Amerikaan mensenrechten en tribale landverdediger. Ze is mede-oprichter van Polluters Out en Fossil Free University. Haar werk richt zich op het verheffen van de rechten van gemarginaliseerde gemeenschappen en het ter verantwoording roepen van vervuilende bedrijven op internationaal niveau. Ze is momenteel een onderzoeker aan de NYU School of Law. Ayisha werd onlangs uitgeroepen tot Time Magazine Woman of the Year.

image300x180cropped 1 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheidimage300x180cropped 1 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheid
VN/Klimaatactie

Benjamin Strzelecki (Polen) is een voorstander van klimaatactie en energietransitie. Hij coördineerde een wereldwijd netwerk van door jongeren geleide energieorganisaties en werkte samen met intergouvernementele entiteiten, waaronder het International Renewable Energy Agency, Sustainable Energy for All en de VN-organisatie voor industriële ontwikkeling (UNIDO) om kansen te creëren voor jongeren op het gebied van energietransitie. Momenteel is hij medevoorzitter van de Student Energy Summit 2023 en vervolgt hij zijn studie aan de New York University Abu Dhabi.

image300x180cropped 2 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheidimage300x180cropped 2 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheid
VN/Klimaatactie

Fatou Jeng (Gambia) is toegewijd aan grassroots, nationale en internationale mobilisatie als klimaatopvoeder, frontlinie-activist en campagnevoerder. Fatou richtte in 2017 Clean Earth Gambia op, een door jongeren geleide, lokale klimaatorganisatie die duizenden Gambiaanse jongeren heeft gemobiliseerd om gemarginaliseerde en kwetsbare gemeenschappen te helpen veerkracht op te bouwen tegen klimaatverandering.

Fatou heeft een masterdiploma in milieu, ontwikkeling en beleid van de Universiteit van Sussex in het Verenigd Koninkrijk. Ze is ook een genderklimaatonderhandelaar voor Gambia aan de UNFCCC en werd in 2022 door het WWF erkend als een TOP 100 Young African Conservation Leader.

image300x180cropped 3 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheidimage300x180cropped 3 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheid
VN/Klimaatactie

Jevanic Henry (Saint Lucia) is een klimaat- en ontwikkelingsprofessional en pleitbezorger. Hij was eerder speciaal gezant voor klimaatverandering voor het Caribbean Youth Environment Network en was een Next Generation Fellow van de VN-stichting. Jevanic werkte als Foreign Service Officer bij de regering van Saint Lucia, evenals bij de afdeling klimaatverandering van het Commonwealth-secretariaat en was co-auteur van een praktische gids over het verbeteren van de toegang tot klimaatfinanciering.

Hij is momenteel een Alliance of Small Island States (AOSIS) Fellow, toegewezen aan de permanente missie van Saint Lucia bij de Verenigde Naties in New York.

image300x180cropped 4 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheidimage300x180cropped 4 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheid
VN/Klimaatactie

Joseph Tauli (Filippijnen) is een Ibaloi-Kankanaey Igorot inheemse jeugdactivist. Ze is beleidscoördinator van het Global Youth Biodiversity Network (GYBN), dat fungeert als het jongerenkiesdistrict voor het VN-Verdrag inzake biologische diversiteit (CBD). Een pleitbezorger voor zinvolle jongerenparticipatie, mensenrechtenen de rechten en kennis van inheemse volkeren, heeft ze tijdens de ontwikkeling van het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework de betrokkenheid van jeugddelegaties bij meer dan 10 onderhandelingsrondes over CBD gecoördineerd.

image300x180cropped 5 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheidimage300x180cropped 5 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheid
VN/Klimaatactie

Joice Mendez (Colombia/Paraguay) is een migrant, sociaal ondernemer en klimaatadvocaat gericht op de samenhang van water, voedsel en energierechtvaardigheid. Joice was medeoprichter van verschillende lokale en regionale jongerenorganisaties, waaronder het Moema Viezzer Environmental Education Observatory, het Latin American Observatory of Geopolitics of Energy en het binationale jongerencollectief van het Parana Basin 3 van het Cultivating Good Water Initiative – een ontvanger van de VN -Water Best Practice Award in 2015.

Joice ondersteunt sinds 2016 ook Paraguay’s National Conference of Youth en het National Forum of Water and Youth, en blijft actief in YOUNGO, het Climate Reality Project América Latina.

image300x180cropped 6 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheidimage300x180cropped 6 - Guterres kondigt nieuwe jeugdadviseurs aan en prijst hun 'niet aflatende' streven naar klimaatrechtvaardigheid
VN/Klimaatactie

Saoirse Exton (Ierland) is een klimaatrechtvaardigheidsactivist met Fridays for Future. Saoirse is een trotse Gaelic-spreker uit Ierland en gelooft dat de schat aan kennis in traditionele talen en het vertellen van verhalen het vitale concept van de aarde als heilig kan herstellen binnen de door het kapitalisme opgelegde mentaliteit. Saoirse is lid van het C40 Cities Global Youth and Mayors’ Forum, een middelbare scholier en een groot voorstander van ontgroei.

Jeugd en klimaatambitie

“Als organisator en jongerenactivist Ik heb gewerkt aan het vergroten van de intergouvernementele ruimte op het gebied van klimaatambitie. Het is een grote eer om dit werk te blijven doen als adviseur van de secretaris-generaal”, aldus Ayisha Siddiqa.

Een ander belangrijk element voor jonge mensen is dat ze vaak deel uitmaken van lokale en regionale gesprekken over klimaatverandering, maar dat lokale kwesties soms ver verwijderd lijken van gesprekken over mondiale oplossingen.

“Afkomstig uit een ontwikkelingsstaat op een klein eiland, blijft de klimaatcrisis meedogenloos een negatieve invloed hebben op levens en levensonderhoud. Ons voortbestaan ​​is nu afhankelijk van een wereldwijde gemeenschap die verenigd is in het dringend bevorderen van de klimaatagendawaarbij de kracht van jonge mensen een katalysator is om deze broodnodige versnelde actie te stimuleren”, aldus Jevanic Henry.

Leden van de Jongerenadviesgroep zullen op grote schaal samenwerken met andere jonge leiders en overleggen met jeugdklimaatbewegingen en -leiders over de hele wereld, om verschillende perspectieven op klimaatoplossingen op te nemen en bevindingen rechtstreeks aan de secretaris-generaal te rapporteren.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.