AccueilNederlandEP-leden eisen dat...

EP-leden eisen dat de EU de cleantech-industrie stimuleert en mensenhandel bestrijdt

In een debat met de voorzitters Michel en Von der Leyen bespraken de EP-leden de resultaten van de EU-top van 9 februari en schetsten zij hun verwachtingen voor de Europese Raad van 23-24 maart.

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel erkende de dringende behoefte van Oekraïne aan meer wapens en munitie en bevestigde dat de EU-leiders zullen werken aan een voorstel van hoge vertegenwoordiger Borrell om Kiev hulp te bieden. Hij zei dat de EU de vredesformule van president Zelensky steunt, maar gaf toe dat het Kremlin geen enkele aanwijzing heeft gegeven dat het geïnteresseerd is in de-escalatie.

Voorzitter Michel haalde de vele kortetermijnmaatregelen aan die de EU heeft genomen om de crises van de afgelopen jaren het hoofd te bieden, maar benadrukte dat deze de economische langetermijnstrategie van de Unie voor een groene en digitale transitie niet mogen ondermijnen. Volgens hem moet de EU zich richten op het beschikbaar maken van investeringen voor bedrijven, het stimuleren van innovatie en het ondersteunen van eerlijke handel. Verwijzend naar de betrekkingen met mondiale actoren, zei hij « er is geen gelijke afstand tussen de VS en China ». « China is echter een realiteit, een sleutelspeler » waarmee de EU op mondiaal niveau moet samenwerken, benadrukte hij.

Wat het migratiebeleid betreft, riep Michel op tot « rationaliteit ». De EU moet « meer en beter doen » in samenwerking met derde landen om mensenhandel te bestrijden en er moeten legale en veilige migratiekanalen naar Europa zijn, want « we kunnen criminelen niet laten beslissen wie naar de EU komt », zei hij.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bracht verslag uit van haar ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden en zei dat er « een opvallende symmetrie is tussen de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) en de Europese Green Deal », aangezien beide gericht zijn op het bestrijden van klimaatverandering en het stimuleren van investeringen en groei. « We gaan in dezelfde richting », zei ze, eraan toevoegend dat er oplossingen zijn gevonden voor sommige punten van zorg met betrekking tot de IRA en dat er discussies zijn gestart, bijvoorbeeld over grondstoffen en stimulansen voor de cleantech-industrie.

« De race om te zien wie dominant zal worden in net-zero-technologieën is begonnen », zei voorzitter Von der Leyen, benadrukkend dat Europa zijn industrie moet koesteren. Ze kondigde aan dat de Commissie donderdag haar voorstellen zal presenteren voor een net-zero industry act en een critical raw materials act, beide cruciaal voor het concurrentievermogen en de onafhankelijkheid van Europa. Voorzitter Von der Leyen benadrukte ook dat de doelstelling om 3% van het bbp aan onderzoek en ontwikkeling te besteden moet worden gehaald, de bureaucratie moet worden verminderd en ervoor moet worden gezorgd dat de EU-wetgeving bedrijven niet overbelast.

EP-leden benadrukten de dringende noodzaak voor de EU om haar concurrentievermogen te verbeteren en drongen aan op maatregelen om eerlijke voorwaarden voor EU-fabrikanten te waarborgen, in het licht van de huidige protectionistische maatregelen van de VS. Ze benadrukten de noodzaak van meer investeringen, verwelkomden stappen in de richting van een EU-grondstoffenstrategie, eisten meer ambitie bij het terugdringen van bureaucratische rompslomp, verzochten de Europese kapitaalmarkten te stimuleren, en een hernieuwde kracht in de handelsdiplomatie van de EU om nieuwe vrijhandelsovereenkomsten te sluiten met de VS en andere democratieën.

Veel sprekers benadrukten het belang van het stimuleren van innovatie – op het gebied van schone technologie en daarbuiten – om ervoor te zorgen dat de EU een kampioen van « hoge waarde » wordt in plaats van « lage kosten ». Sommigen benadrukten dat de Green Deal van de EU ook de concurrentiestrategie van het blok zou moeten zijn, en merkten op dat sociale rechtvaardigheid en een eerlijk loon voor werknemers er fundamenteel aan waren.

Een aantal EP-leden bekritiseerde de Commissie omdat ze toegaf aan lobbyen door grote energiebedrijven ten koste van de consumentenprijzen, terwijl anderen waarschuwden tegen het verschuiven van de energieafhankelijkheid van de EU van Rusland naar China

Ten slotte riepen de EP-leden de Raad op om het gemeenschappelijke Europese probleem van migratie aan te pakken, door ervoor te zorgen dat alle lidstaten een eerlijk deel van de migranten en asielzoekers opnemen en door de illegale activiteiten aan de EU-grenzen die tot menselijke tragedies leiden, te bestrijden.

U kunt het volledige debat bekijken hier.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Wat is de VN-Mensenrechtenraad? europahoy.nieuws

Is nieuwe sessie De bijeenkomst, die maandag begint, is de langste tot nu toe, tot april, en belooft een volle agenda, met aanhoudende oorlogen in Gaza, Soedan en Oekraïne, de situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld en meer...

UNHCR helpt duizenden mensen op de vlucht voor geweld door gewapende groepen in het noorden van Mozambique europahoy.new

Sinds het begin van de laatste uitbraak begin februari zijn ruim 70.000 mensen hun huizen ontvlucht naar zuidelijke districten, aldus het agentschap vrijdag. Alleen al in één district, Chiure, zijn ruim 56.000 mensen getroffen, terwijl ruim 33.000 mensen zijn...

Studenten gastronomie plannen een recept voor de toekomst van Madagaskar europahoy.new

Op de Beabo Primary School in Ambovombe, in het zuiden van Madagaskar, strijden teams van studenten om het lekkerste en meest voedzame voedsel te bereiden met behulp van lokaal beschikbare producten die hopelijk hun ouders en anderen zullen aanmoedigen...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.