AccueilNederlandDe cocaïnehandel wordt...

De cocaïnehandel wordt gediversifieerd via nieuwe hubs en groepen, met een wereldwijd aanbod op recordniveau

Wenen, 16 maart 2023 — De wereldwijde productie van cocaïne is de afgelopen twee jaar dramatisch gestegen na een aanvankelijke vertraging als gevolg van de COVID-19-pandemie, volgens een nieuw rapport dat vandaag is vrijgegeven door het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

Het wereldwijde rapport over cocaïne 2023 laat zien hoe de cocateelt tussen 2020 en 2021 met 35 procent is gestegen, een recordhoogte en de sterkste jaar-op-jaar stijging sinds 2016. De stijging is het resultaat van zowel een uitbreiding van de cocaplantteelt als verbeteringen in het proces van het omzetten van cocaplant naar cocaïne hydrochloride.

De sterke groei van het aanbod ging gepaard met een vergelijkbare stijging van de vraag, waarbij veel regio’s de afgelopen tien jaar een gestage stijging van het aantal cocaïnegebruikers lieten zien. Terwijl de cocaïnemarkt vrij geconcentreerd blijft in Amerika en delen van Europawaarschuwt het rapport dat er een sterk potentieel is voor een grote expansie in Afrika en Azië.

Desalniettemin is het aantal onderscheppingen van cocaïnetransporten door wetshandhavers over de hele wereld ook sterk gestegen, met inbeslagnames die in 2021 een recordhoogte van bijna 2.000 ton bereikten.

« De toename van de wereldwijde cocaïnevoorraad zou ons allemaal zeer alert moeten maken », verklaarde Ghada Waly, uitvoerend directeur van UNODC, in een reactie op deze bevindingen. “Het potentieel voor de cocaïnemarkt om uit te breiden in Afrika en Azië is een gevaarlijke realiteit. Ik dring er bij regeringen en anderen op aan om de bevindingen van het rapport nauwkeurig te onderzoeken om te bepalen hoe deze transnationale dreiging kan worden aangepakt met transnationale reacties op basis van bewustmaking, preventie en internationale en regionale samenwerking.”

Het rapport onderzoekt de opkomst van nieuwe hubs voor cocaïnehandel en merkt op dat landen in Zuidoost-Europa en Afrika, met name die in West- en Centraal-Afrika, steeds vaker worden gebruikt als belangrijke doorvoerzones voor de cocaïnehandel. medicijn. Havens aan de Noordzee zoals Antwerpen, Rotterdam en Hamburg hebben ondertussen de traditionele toegangspunten overschaduwd Spanje en Portugal voor cocaïne die in West-Europa aankomt. Mensenhandelaars diversifiëren ook hun routes in Midden-Amerika door naast Noord-Amerika steeds meer cocaïne naar Europa te sturen.

De modaliteiten van cocaïnehandelaren worden ook onderzocht in het rapport, met bevindingen die aantonen dat het criminele landschap versnippert in een groot aantal netwerken van mensenhandel. De demobilisatie van strijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) – die eerder veel van Colombia’s cocaproducerende regio’s hadden gecontroleerd – creëerde een opening voor anderen om in te stappen, zoals nieuwe, lokale actoren; ex-FARC-guerrillastrijders; of zelfs buitenlandse groepen uit Mexico en Europa. Bovendien onthult het rapport dat de zogenaamde « dienstverleners », dwz gespecialiseerde groepen die tegen betaling hun diensten verlenen in alle stadia van de toeleveringsketen, zich hebben vermenigvuldigd.

« Met zijn nieuwste kennis en trends over de routes, modaliteiten en netwerken die door criminele actoren worden gebruikt, » merkte Angela Me, hoofd van de Research and Analysis Branch bij UNODC, « hoop ik dat het rapport evidence-based strategieën zal ondersteunen die blijf op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen in de productie, handel en gebruik van cocaïne.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.