AccueilNederlandDe aanklager van...

De aanklager van het ICC gelooft dat Poetin en Lvova-Belova strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor de onwettige overdracht van kinderen

Op 22 februari 2023 heb ik verzoeken ingediend bij Kamer van vooronderzoek II van het Internationaal Strafhof voor arrestatiebevelen in het kader van de situatie in Oekraïne.

Vandaag heeft de Kamer van vooronderzoek arrestatiebevelen uitgevaardigd met betrekking tot de volgende twee personen:

  • de heer Vladimir Poetin, president van de Russische Federatie; En
  • Mevr. Maria Lvova-Belova, commissaris voor kinderrechten in het kabinet van de president van de Russische Federatie.

Op basis van bewijsmateriaal dat door mijn bureau is verzameld en geanalyseerd in het kader van zijn onafhankelijke onderzoeken, heeft de Kamer van vooronderzoek bevestigd dat er redelijke gronden zijn om aan te nemen dat president Poetin en mevrouw Lvova-Belova strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor de onwettige deportatie en overbrenging van Oekraïense kinderen uit bezette gebieden van Oekraïne aan de Russische Federatie, in strijd met artikel 8(2)(a)(vii) en artikel 8(2)(b)(viii) van het Statuut van Rome.

Incidenten die door mijn bureau zijn geïdentificeerd, zijn onder meer de deportatie van ten minste honderden kinderen die uit weeshuizen en kindertehuizen zijn gehaald. Veel van deze kinderen, zo beweren we, zijn sindsdien ter adoptie afgestaan ​​in de Russische Federatie. De wet werd in de Russische Federatie gewijzigd door middel van presidentiële decreten van president Poetin, om de toekenning van het Russische staatsburgerschap te bespoedigen, waardoor het voor hen gemakkelijker werd om door Russische families te worden geadopteerd.

My Office beweert dat uit deze daden onder meer blijkt dat het de bedoeling is om deze kinderen definitief uit hun eigen land te verwijderen. Ten tijde van deze deportaties waren de Oekraïense kinderen beschermde personen onder de Vierde Geneefse Conventie.

We hebben in onze aanvraag ook benadrukt dat de meeste daden in dit patroon van deportaties werden uitgevoerd in de context van de daden van agressie gepleegd door Russische leger strijdkrachten tegen de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, die begon in 2014.

In september vorig jaar sprak ik de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe en benadrukte dat het onderzoek naar vermeende illegale deportaties van kinderen uit Oekraïne was een prioriteit voor mijn kantoor. De menselijke impact van deze misdaden werd ook duidelijk tijdens mijn meest recente bezoek aan Oekraïne. Daar bezocht ik een van de verzorgingstehuizen waar naar verluidt kinderen waren weggehaald, dicht bij de huidige frontlinies van het conflict. De verslagen van degenen die voor deze kinderen hadden gezorgd en hun angsten over wat er van hen was geworden, onderstreepten de dringende noodzaak van actie.

« We moeten ervoor zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor vermeende misdaden ter verantwoording worden geroepen en dat kinderen worden teruggestuurd naar hun families en gemeenschappen »

We moeten ervoor zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor vermeende misdaden ter verantwoording worden geroepen en dat kinderen worden teruggestuurd naar hun families en gemeenschappen. Zoals ik destijds heb gezegd, kunnen we niet toestaan ​​dat kinderen worden behandeld alsof ze oorlogsbuit zijn.

Sinds ik mijn functie als aanklager heb aanvaard, heb ik benadrukt dat de wet onderdak moet bieden aan de meest kwetsbaren in de frontlinie, en dat we ook de ervaringen van kinderen in conflict centraal moeten stellen in ons werk. Om dit te doen, hebben we geprobeerd ons werk dichter bij gemeenschappen te brengen, gebruik te maken van geavanceerde technologische hulpmiddelen en, cruciaal, innovatieve partnerschappen op te bouwen ter ondersteuning van ons onderzoekswerk.

Ik ben dankbaar voor de steun van vele partners van het Bureau die ons in staat hebben gesteld snel vooruitgang te boeken bij het verzamelen van bewijsmateriaal. Ik wil in het bijzonder mijn dank betuigen aan het bureau van de procureur-generaal van Oekraïne, wiens inzet essentieel is geweest bij de ondersteuning van het werk dat mijn bureau heeft verricht, ook ter plaatse in Oekraïne. Onze deelname aan het gemeenschappelijk onderzoeksteam met nationale autoriteiten uit zeven staten, onder auspiciën van Eurojust, heeft ook gezorgd voor snelle toegang tot relevante informatie en bewijsmateriaal.

Ik zal ook doorgaan met het zoeken naar medewerking van de Russische Federatie met betrekking tot de situatie in Oekraïne, en ervoor zorgen dat mijn bureau volledig voldoet aan zijn verantwoordelijkheid overeenkomstig artikel 54 van het Statuut van Rome om zowel belastende als ontlastende omstandigheden te onderzoeken.

Hoewel vandaag een eerste, concrete stap is met betrekking tot de situatie in Oekraïne, blijft mijn bureau meerdere, onderling verbonden onderzoekslijnen ontwikkelen.

Zoals ik al zei toen ik afgelopen mei in Bucha was, is Oekraïne een plaats delict met een complex en breed scala aan vermeende internationale misdaden. We zullen niet aarzelen om verdere verzoeken om aanhoudingsbevelen in te dienen wanneer het bewijsmateriaal dit vereist.

Voor het eerst gepubliceerd in de officiële website van het ICC.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Ik wacht op je in Rome, laten we bidden voor degenen die lijden onder oorlogen europahoy.new

In het Regina Caeli lanceert de paus opnieuw de uitnodiging om deel te nemen aan de eerste Wereldkinderdag die op 25 en 26 mei wordt gevierd: "We hebben uw vreugde en het verlangen naar een betere wereld nodig." ...

Première personne : « Je ne représente plus rien » – Voix des déplacés en Haïti

Lui et d'autres ont parlé à Eline Joseph, qui travaille pour l'Organisation internationale pour les migrations (OIM) à Port-au-Prince avec une équipe qui apporte un soutien psychosocial aux personnes qui ont fui leur domicile à cause de la violence...

‘Ik ben niets meer waard’ – Stemmen van ontheemden in Haïti europahoy.news

Hij en anderen spraken met Eline Joseph, die voor de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Port-au-Prince werkt met een team dat psychosociale steun biedt aan mensen die hun huizen zijn ontvlucht vanwege geweld en onveiligheid. ze sprak met VN-nieuws...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.