AccueilNederlandBetrekkingen tussen de...

Betrekkingen tussen de EU en het VK – Het Parlement beoordeelt het terugtrekkingsakkoord van het VK en de rechten van burgers

Beoordeel hoe de VK terugtrekkingsovereenkomst is geïmplementeerd in de drie jaar sinds de Brexit, merken EP-leden op dat er aanzienlijke verbeteringen nodig zijn om de rechten van de burgers te beschermen en dat de uitvoering van de overeenkomst is ontsierd door aanhoudende mislukkingen (en dreigingen van wanbetaling) door het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot zijn toezeggingen in het kader van de overeenkomst. Ze zeggen dat de deal een direct effect heeft op de respectievelijke rechtsordes van de EU en het VK, en dat Britse rechtbanken de EU terdege in overweging moeten nemen rechtbank jurisprudentie en dat burgers in beroep moeten kunnen gaan bij nationale rechtbanken in geval van schending van hun rechten uit hoofde van de overeenkomst.
Protocol Noord-Ierland

Het Parlement veroordeelt de eenzijdige « respijtperiodes » die opeenvolgende Britse regeringen hebben gebruikt om grenscontroles in de Ierse Zee te vermijden, die een « duidelijke schending » vormen van de Protocol inzake Ierland en Noord-Ierland. Het is geschikt voor beide Windsor-frame, en de daaropvolgende aankondiging dat de Britse regering de controversiële Northern Ireland Protocol Bill zal beëindigen. Parlementsleden wijzen erop dat, volgens de Britse regering zelf, « democratische instemming » voor het protocol te zijner tijd moet worden verleend door een gewone meerderheid van de Noord-Ierse Assemblee. Ze zeggen dat bij de meest recente verkiezingen een duidelijke meerderheid van de kiezers de partijen steunde die het protocol onderschreven.

Rechten van de burger

Het Parlement besprak ook de situatie van EU-burgers die in het VK wonen en die een « pre-vestigde status » hebben gekregen en die in de tweede helft van 2023 nieuwe aanvragen voor vestigingsstatus moeten indienen. weigering om deze personen de vestigingsstatus te verlenen zou een « automatisch en onwettig verlies van hun rechten ». EP-leden sluiten zich aan bij de zorgen van de Commissie over het gebrek aan juridische duidelijkheid voor EU-burgers in het VK, benadrukken de problemen die worden veroorzaakt door de lange vertragingen bij de besluitvorming door de Britse autoriteiten en herinneren eraan dat het ontbreken van fysieke documenten problematisch kan zijn. Ze betreuren ook het besluit van het VK om verschillende tarieven in rekening te brengen voor visumaanvragers uit verschillende EU-landen.

Het verslag werd aangenomen met 537 stemmen voor, 43 tegen en 38 onthoudingen.

Citaat

Rapporteur Pedro Silva Pereira (S&D, PT) zei: « Drie jaar na de Brexit heeft het Parlement gewezen op tekortkomingen in de bescherming van de rechten van Europese burgers, evenals op mislukkingen bij de toepassing van Noord-Ierland. De naleving door het VK van zijn internationale verplichtingen is essentieel voor het beschermen van het Goede Vrijdagakkoord en het tot stand brengen van een stabiele relatie op basis van wederzijds vertrouwen. Het onlangs aangekondigde Windsor Framework voor een flexibele en efficiënte implementatie van het NI-protocol is een belangrijke stap in de goede richting en we wachten nu op volledige implementatie. Dit nieuwe gemeenschappelijke politieke inzicht geeft ons reden om te geloven dat we een belangrijke bladzijde kunnen omslaan in de betrekkingen tussen de EU en het VK.

Achtergrond

Het akkoord over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is op 1 februari 2020 in werking getreden. Een van de belangrijkste doelstellingen was de bescherming van de rechten van Europese en Britse burgers. Een andere belangrijke doelstelling was het aanpakken van de gevoelige kwestie van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, in het licht van het Goede Vrijdagakkoord en de noodzaak om de integriteit van de interne markt van de EU te behouden. De overeenkomst had ook tot doel ervoor te zorgen dat de EU en het VK voldoen aan de financiële verplichtingen die voortvloeien uit het lidmaatschap van het VK van de EU en om passende mechanismen voor geschillenbeslechting in te voeren.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het is belangrijk dat u uw geld kunt verdienen met het betalen van uw geld.

Het is belangrijk dat u de juiste keuze maakt voor uw ouders. وفقا لوسائل الإعلام المحلية ، قدرت شركة Crowd Solutions الإسرائيلية أن حوالي 175000 متظاهر كانوا حاضرين في التجمع الرئيسي في تل أبيب ، وحوالي 10،000 شخص في القدس...

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.