AccueilNederlandZwaartekracht kan het...

Zwaartekracht kan het prikkelbaredarmsyndroom veroorzaken

svg%3E - Verbluffende nieuwe hypothese: zwaartekracht kan prikkelbare darmsyndroom veroorzakensvg%3E - Verbluffende nieuwe hypothese: zwaartekracht kan prikkelbare darmsyndroom veroorzaken

Volgens een nieuwe studie van het Cedars-Sinai Medical Center kan het prikkelbaredarmsyndroom worden veroorzaakt door de zwaartekracht.

Nieuwe hypothese verenigt verschillende contrasterende theorieën die de onderliggende oorzaak van IBS kunnen helpen verklaren.

Volgens een nieuwe theorie van onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center kan de zwaartekracht de oorzaak zijn van het prikkelbare darmsyndroom (PDS), de meest voorkomende gastro-intestinale aandoening.

Brennan Spiegel, MD, MSHS, directeur van Health Services Research bij Cedars-Sinai en auteur van de hypothese, legt uit dat IBS – en vele andere aandoeningen – het gevolg kunnen zijn van het onvermogen van het lichaam om de zwaartekracht te beheersen.

‘Zolang er leven op aarde is, van de vroegste organismen tot Homo sapiens, de zwaartekracht heeft meedogenloos alles op de planeet gevormd’, zegt Spiegel, die ook hoogleraar geneeskunde is. “Onze lichamen worden beïnvloed door de zwaartekracht vanaf het moment dat we geboren worden tot de dag dat we sterven. Het is een kracht die zo fundamenteel is dat we zelden de constante invloed ervan op onze gezondheid opmerken.”

De hypothese, gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor gastro-enterologiebeschrijft hoe de darmen, ruggengraat, hart, zenuwen en hersenen evolueerden om de zwaartekracht te beheersen.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een verzameling symptomen die samen voorkomen, waaronder herhaalde pijn in uw buik en veranderingen in uw stoelgang, die diarree, obstipatie of beide kunnen zijn. Met IBS heeft u deze symptomen zonder zichtbare tekenen van schade of ziekte in uw spijsverteringskanaal.

« Onze lichaamssystemen worden constant naar beneden getrokken », merkte Spiegel op. « Als deze systemen de weerstand van de zwaartekracht niet aankunnen, kan dit problemen veroorzaken zoals pijn, krampen, duizeligheid, zweten, snelle hartslag en rugklachten – allemaal symptomen die worden gezien bij IBS. Het kan zelfs bijdragen aan bacteriële overgroei in de darmen, een probleem dat ook verband houdt met PDS.”

Het onderliggende mechanisme van IBS is een raadsel voor onderzoekers sinds het meer dan een eeuw geleden voor het eerst werd beschreven. Hoewel de aandoening tot 10% van de wereldbevolking treft, weten experts nog steeds niet precies hoe of waarom deze zich ontwikkelt.

Er zijn echter verschillende tegenstrijdige theorieën die de klinische kenmerken ervan verklaren. Een daarvan is dat IBS een darm-herseninteractiestoornis is; bewijs toont aan dat neuromodulatoren en gedragstherapieën effectief zijn. Een andere theorie stelt dat IBS wordt aangedreven door afwijkingen in het darmmicrobioom, die kunnen worden beheerd met antibiotica of laagvergistbare diëten.

Andere theorieën suggereren dat afwijkingen in motiliteit, overgevoeligheid van de darm, abnormale serotoninespiegels of een ontregeld autonoom zenuwstelsel IBS veroorzaken.

« Er is zo’n verscheidenheid aan verklaringen dat ik me afvroeg of ze allemaal tegelijkertijd waar konden zijn », zei Spiegel. « Terwijl ik nadacht over elke theorie, van die over motiliteit tot bacteriën, tot de neuropsychologie van IBS, besefte ik dat ze allemaal zouden kunnen verwijzen naar de zwaartekracht als een verenigende factor. In het begin leek het ongetwijfeld nogal vreemd, maar toen ik het idee ontwikkelde en het door collega’s liet uitvoeren, begon het logisch te worden.

De meest voorkomende symptomen van IBS zijn pijn in uw buik, vaak gerelateerd aan uw stoelgang, en veranderingen in uw stoelgang. Deze veranderingen kunnen diarree, constipatie of beide zijn, afhankelijk van het type IBS dat u heeft.

Zwaartekracht kan de wervelkolom samendrukken en iemands flexibiliteit verminderen. Het kan er ook voor zorgen dat organen naar beneden verschuiven en uit hun juiste positie bewegen. De buikinhoud is zwaar, als een zak aardappelen die we ons hele leven zullen dragen, legde Spiegel uit.

“Het lichaam is geëvolueerd om deze last te hijsen met een reeks ondersteunende structuren. Als deze systemen falen, kunnen IBS-symptomen optreden samen met musculoskeletale problemen, « zei Spiegel.

Sommige mensen hebben een lichaam dat de last beter kan dragen dan andere. Sommige hebben bijvoorbeeld « rekbare » ophangsystemen die ervoor zorgen dat de darmen naar beneden hangen. Anderen hebben spinale problemen waardoor het middenrif doorbuigt of de buik uitsteekt, wat leidt tot een samengedrukte buik.

Deze factoren kunnen motiliteitsproblemen of bacteriële overgroei in de darm veroorzaken. Dit kan ook helpen verklaren waarom fysiotherapie en lichaamsbeweging effectief zijn voor IBS, omdat deze interventies de ondersteuningssystemen versterken.

De zwaartekrachthypothese gaat echter ook verder dan de darmen.

“Deze hypothese is erg provocerend, maar het beste is dat ze toetsbaar is. Als blijkt dat het juist is, is het een grote paradigmaverschuiving in de manier waarop we denken over IBS en mogelijk ook over behandeling. — Shelly Lu, arts

« Ons zenuwstelsel is ook geëvolueerd in een wereld van zwaartekracht, en dat zou kunnen verklaren waarom veel mensen buikvlinders voelen als ze angstig zijn, » zei Spiegel. “Het is merkwaardig dat deze ‘onderbuikgevoelens’ ook optreden bij het vallen naar de aarde, zoals bij het laten vallen in een achtbaan of in een turbulent vliegtuig. De zenuwen in de darm zijn als een oeroude G-krachtdetector die ons waarschuwt wanneer we een gevaarlijke val ervaren of zullen meemaken. Het is slechts een hypothese, maar mensen met PDS kunnen vatbaar zijn voor overvoorspelling van G-krachtbedreigingen die nooit voorkomen. »

Sommige mensen zijn beter bestand tegen G-krachten dan anderen. De ene persoon kan bijvoorbeeld zijn handen opsteken en grijnzen terwijl hij in een achtbaan valt, terwijl een ander zijn tanden op elkaar knarst en kreunt. De eerste persoon is geamuseerd terwijl de tweede zich bedreigd voelt, wat een spectrum onthult van wat Spiegel ‘G-kracht waakzaamheid’ noemt.

Een andere bijdrager die mogelijk een rol speelt, is serotonine, een neurotransmitter die mogelijk gedeeltelijk is geëvolueerd om de zwaartekracht in lichaamssystemen te beheersen. Serotonine is nodig voor het verhogen van de stemming, zowel figuurlijk als letterlijk, merkte Spiegel op. Zonder dit zouden mensen ook niet in staat zijn om op te staan, het evenwicht te bewaren, het bloed te laten circuleren of de darminhoud tegen de zwaartekracht in te pompen.

« Ontregelde serotonine kan een vorm van zwaartekrachtfalen zijn, » zei Spiegel. « Als de serotoninebiologie abnormaal is, kunnen mensen IBS, angst, depressie, fibromyalgie en chronische vermoeidheid ontwikkelen. Dit kunnen vormen van zwaartekrachtintolerantie zijn.”

Verder onderzoek is nodig om deze aanpak en de mogelijke behandelingen te testen.

« Deze hypothese is zeer provocerend, maar het beste is dat het testbaar is », zegt Shelly Lu, MD, de Women’s Guild Chair in Gastroenterology en directeur van de afdeling Digestive and Liver Diseases bij Cedars-Sinai. « Als het correct blijkt te zijn, is het een grote paradigmaverschuiving in de manier waarop we denken over IBS en mogelijk ook over behandeling. »

Referentie: « Gravity and the Gut: A Hypothesis of Irritable Bowel Syndrome door Spiegel, Brennan MD, MSHS, FACG, 1 december 2022, Het American Journal of Gastroenterology.
DOI: 10.14309/ajg.0000000000002066

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Wat is de VN-Mensenrechtenraad? europahoy.nieuws

Is nieuwe sessie De bijeenkomst, die maandag begint, is de langste tot nu toe, tot april, en belooft een volle agenda, met aanhoudende oorlogen in Gaza, Soedan en Oekraïne, de situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld en meer...

UNHCR helpt duizenden mensen op de vlucht voor geweld door gewapende groepen in het noorden van Mozambique europahoy.new

Sinds het begin van de laatste uitbraak begin februari zijn ruim 70.000 mensen hun huizen ontvlucht naar zuidelijke districten, aldus het agentschap vrijdag. Alleen al in één district, Chiure, zijn ruim 56.000 mensen getroffen, terwijl ruim 33.000 mensen zijn...

Studenten gastronomie plannen een recept voor de toekomst van Madagaskar europahoy.new

Op de Beabo Primary School in Ambovombe, in het zuiden van Madagaskar, strijden teams van studenten om het lekkerste en meest voedzame voedsel te bereiden met behulp van lokaal beschikbare producten die hopelijk hun ouders en anderen zullen aanmoedigen...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.