AccueilNederlandWereldwijde cholera-piek waarschijnlijk...

Wereldwijde cholera-piek waarschijnlijk versneld door klimaatverandering, waarschuwt de WHO

« De kaart wordt overal bedreigd (door cholera),  » zei dr. Philippe Barboza van de Wereldgezondheidsorganisatie via Zoom in Genève.

Beschikbare gegevens wijzen op gevallen van infectie in ongeveer 30 landen, terwijl in de voorgaande vijf jaar gemiddeld minder dan 20 landen infecties meldden.

Recente successen terugdraaien

« De situatie is vrij ongekend, want we zien niet alleen meer uitbraken, maar deze uitbraken zijn groter en dodelijker dan de uitbraken die we de afgelopen jaren hebben gezien », zei dr. Barboza, WHO Teamleider voor cholera en epidemische diarreeziekten.

« Dit toenemende aantal cholera-uitbraken doet zich voor na een aantal jaren van regelmatige vermindering van het aantal gevallen en sterfgevallen. »

Dr. Barboza legde uit dat alle « gebruikelijke factoren » een rol hadden gespeeld bij de wereldwijde opleving van cholera in 2022, niet in de laatste plaats bij conflicten en massale ontheemding.

Daarbij kwam nog de « zeer zichtbare impact » van klimaatverandering, benadrukte hij.

“De meeste van deze grotere uitbraken en het feit dat ze gelijktijdig plaatsvinden – wat de situatie veel complexer maakt – is een directe impact van de toename van ongunstige klimaatproblemen.”

De choleracrisis speelt zich af in de Hoorn van Afrika en de Sahel, vergezeld van « grote overstromingen, ongekende moessons (en) een opeenvolging van cyclonen », zei de cholera-expert van de WHO.

image1170x530cropped - Wereldwijde cholera-piek waarschijnlijk versneld door klimaatverandering, waarschuwt WHOimage1170x530cropped - Wereldwijde cholera-piek waarschijnlijk versneld door klimaatverandering, waarschuwt WHO
Unicef ​​Malawi

Daina Denja neemt het choleravaccin tijdens de choleravaccinatiecampagne van UNICEF in het dorp Misili in het district Chikwawa, Malawi.

Focus op overstromingen in Pakistan

Veel andere landen zijn ook getroffen, waaronder Haïti, Libanon, Malawi en Syrië, waar grote uitbraken zijn.

In Pakistan, waar voorgaande jaren slechts sporadische gevallen van cholera waren, zijn er dit jaar meer dan 500.000 gevallen van waterige diarree gemeld na verwoestende zomeroverstromingen, maar « minder dan een paar duizend » door laboratoriumonderzoek bevestigde gevallen van cholera.

Driedubbele La Nina-dreiging

Even zorgwekkend is de inschatting van de WHO dat de situatie in 2023 « niet snel zal veranderen », omdat meteorologen hebben voorspeld dat het klimaatfenomeen La Nina waarschijnlijk voor het derde achtereenvolgende jaar zal aanhouden.

Natuurrampen die verband houden met La Nina zijn langdurige droogte en regen en een toename van cyclonen, « dus we zullen zeer waarschijnlijk een (a) vergelijkbare situatie zien die we begin 2022 zagen », zei Dr. Barboza, aangevend dat de ergste De getroffen gebieden bevonden zich waarschijnlijk in Oost- en Zuidelijk Afrika, het Caribisch gebied en Azië.

image1170x530cropped - Wereldwijde cholera-piek waarschijnlijk versneld door klimaatverandering, waarschuwt WHOimage1170x530cropped - Wereldwijde cholera-piek waarschijnlijk versneld door klimaatverandering, waarschuwt WHO
WHO

In het kader van de noodhulp van de WHO op de cholera-uitbraak in Libanon, arriveerde tijdens het weekend de eerste zending cholerakits (medicijnen en benodigdheden) vanuit de WHO-hub in Dubai, in een poging om de inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid om de cholera-uitbraak onder controle te krijgen, te ondersteunen.

Wereldwijd tekorten

Hoewel cholera te voorkomen is, blijft er een wereldwijd tekort aan vaccins bestaan, met als enige producenten Zuid-Korea en India, die al een « maximale productie » hebben van naar verluidt 36 miljoen injecties per jaar.

Een Zuid-Afrikaans initiatief om de vaccins daar te produceren is aan de gang, maar het kan « een paar jaar » duren voordat het werkelijkheid wordt, zei dr. Barboza. Hij legde uit dat vaccins zo schaars zijn dat de International Coordinating Group (ICG) in oktober moest besluiten om haar wereldwijde vaccinatiestrategie te verlagen van twee doses naar één om cholera-uitbraken aan te pakken.

Ondanks vaccintekorten benadrukte de WHO-functionaris dat cholera « gemakkelijk te behandelen » is in vergelijking met andere ziekten waarvoor ventilatoren of gespecialiseerde intensive care-afdelingen nodig zijn, maar alleen als patiënten snel intraveneuze vloeistoffen of antibiotica kunnen krijgen.

Ziekte van armoede

Volgens de WHO zijn er elk jaar 1,3 tot 4 miljoen gevallen van cholera en 21.000 tot 143.000 doden wereldwijd door de ziekte. De ziekte is een acute diarree-infectie die wordt veroorzaakt door het eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met de bacterie Vibrio cholerae.

“Heel duidelijk, cholera is een ziekte van armoede, van kwetsbaarheid, het is het meest kwetsbare deel van de bevolking in een bepaald land dat het meeste risico loopt en om een ​​heel eenvoudige reden: het is gewoon omdat ze geen toegang hebben tot veilig water en tot elementaire sanitaire voorzieningen”, zei dr. Barboza.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De VN stellen de Internationale Dag van bezinning over de genocide in Srebrenica in europahoy.news

Door een resolutie met dezelfde titel aan te nemen, vroeg de Vergadering de secretaris-generaal ook om een ​​outreachprogramma over de genocide in Srebrenica op te zetten ter voorbereiding op de dertigste verjaardag volgend jaar. Het is meer veroordeelde elke ontkenning...

Après 76 ans : le cercueil du tsar Ferdinand part lundi pour la Bulgarie

Le cercueil contenant la dépouille mortelle du tsar Ferdinand part lundi soir pour la Bulgarie. Cela a été rapporté par l'Église catholique « St. Augustin» dans la ville allemande de Coburg, dans la crypte de laquelle le...

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.