AccueilNederlandvooruitzichten voor de...

vooruitzichten voor de gasvoorziening in de EU in 2023

Ursula von der Leyen: REPowerEU – vooruitblik op de gasvoorziening in de EU in 2023

Goedenmiddag,

Ik ben erg blij Fatih Birol hier te mogen verwelkomen. We hadden een heel goed gesprek over de energievooruitzichten voor Europa en hoe om te gaan met de ongekende verstoringen die zijn veroorzaakt door de gruwelijke oorlog van Rusland. Rusland heeft inderdaad zijn pijplijnbevoorrading met 80% verminderd – als je september van dit jaar vergelijkt met september van vorig jaar. We weten allemaal dat deze gasonderbrekingen een ongekende druk hebben uitgeoefend op de mondiale energiemarkten, met ernstige domino-effecten op het Europese energiesysteem. Maar ik wil benadrukken dat we ondanks deze enorme bezuinigingen het hebben kunnen redden, we hebben de chantage kunnen weerstaan. We hebben gehandeld en we hebben met succes gehandeld. Zeven maanden geleden, in mei, hebben we ons antwoord op deze Russische chantage gepresenteerd door REPowerEU op tafel te leggen, ons plan om de vraag naar Russisch gas voor het einde van dit jaar met tweederde te verminderen. En we hebben dit voorstel onderbouwd met een investeringsplan van maximaal 300 miljard euro. In slechts een paar maanden tijd hebben we het REPowerEU-plan omgezet in veel verschillende wetgevingsvoorstellen en acties in de praktijk. En ik denk dat het de moeite waard is om daar naar te kijken. In feite hebben we de afgelopen tien maanden tien verschillende acties ondernomen.

De eerste is: we zijn enorm gediversifieerd, weg van Russische fossiele brandstoffen, weg van Russische gasvoorraden naar andere betrouwbare, betrouwbare leveranciers. Ten tweede besparen we energie. We hebben, zoals u allemaal weet, de doelstelling geïntroduceerd om de vraag naar gas met 15% te verminderen. Als we naar de gegevens van het vroege najaar kijken, zijn we heel goed op weg. Het is goed dat we energie besparen en we moeten energie blijven besparen. Het derde punt is: we stimuleren de uitrol van duurzame energie. Als je naar het jaar 2022 kijkt, hebben we bijna 50 gigawatt aan nieuwe capaciteit toegevoegd, wat bijna een verdubbeling is van de extra capaciteit van hernieuwbare energie, voornamelijk uit wind en zon. Voor ons is dit erg belangrijk omdat dit niet alleen goed is voor de planeet, maar we weten ook dat hernieuwbare energiebronnen van eigen bodem zijn, dat ze hier goede banen creëren en dat ze onafhankelijkheid en voorzieningszekerheid creëren.

Het vierde punt is dat we in deze context van hernieuwbare energie hebben voorgesteld om het vergunningsproces voor hernieuwbare energie drastisch te versnellen. We weten dat veel projecten in principe startklaar zijn als de vergunningen er waren, dus dit moet sneller. Daarom hebben we een voorstel op tafel gelegd om het vergunningsproces te versnellen. Het vijfde punt is dat we een minimale gasopslagverplichting hebben ingevoerd. Onze opslagruimtes zijn nu voor meer dan 90% gevuld, dus we hebben de doelstelling overschreden, dat is heel goed, en we zitten ruim boven het vorige vijfjaarlijkse gemiddelde.

Het zesde punt gaat over solidariteit. We hebben standaardregelingen voorgesteld voor de levering van gas tussen lidstaten waar nog geen solidariteitsovereenkomsten zijn gesloten om ervoor te zorgen dat we in een noodsituatie op het gebied van energie ervoor kunnen zorgen dat het gas gaat en stroomt waar het het meest nodig is. Het zevende punt is: we hebben een platform opgezet voor de gezamenlijke inkoop van gas, om onze onderhandelingspositie te vergroten en betere prijzen te krijgen. Ik vind het onaanvaardbaar dat verschillende lidstaten elkaar op de wereldmarkt overbieden en zo de prijzen opdrijven. Daarom is het belangrijk dat we onze krachten bundelen voor de onderhandelingen op mondiaal niveau.

Het achtste punt is: we hebben onze infrastructuur verbeterd. We hebben vier nieuwe interconnectoren die dit jaar operationeel zijn geworden. Het is de Baltic Pipe, het is de interconnector Polen-Litouwen, de interconnector ertussen Bulgarije en Griekenland, en de gasinterconnector tussen Polen en Slowakije. Het negende punt dat ik wil onderstrepen, is het feit dat we een wettelijk kader hebben neergezet dat de lidstaten in staat stelt om de meevallers, de superwinsten van energieproducerende bedrijven, af te romen, dit geld aan te nemen en daarmee de kwetsbare huishoudens te ondersteunen en de kwetsbare bedrijven gericht. En ten slotte het tiende punt: we hebben een marktcorrectiemechanisme voorgesteld, ook wel de price cap genoemd, om pieken in gasprijzen op TTF-niveau te beperken.

Veel van deze maatregelen zijn aangenomen, sommige in recordtempo. En er zijn veel voorbeelden die laten zien dat er verandering op gang komt – bijvoorbeeld de massale en snelle introductie van warmtepompen in Polen. Het resultaat van al deze acties is dat we veilig deze winter tegemoet gaan. De chantage van Rusland is mislukt. Sommige van onze voorstellen zijn echter nog in behandeling en ze zijn essentieel voor onze energieparaatheid. Daarom roep ik de Raad op om ze snel aan te nemen, want de voorbereidingen voor de volgende winter van 2023-2024 beginnen nu. Nu we onze focus verleggen naar de winter 2023-2024, ben ik heel blij, beste Fatih Birol, dat we daar samen zo intensief aan hebben gewerkt. Een maand geleden was uw boodschap heel duidelijk en onderbouwde u uw boodschap met cijfers. U zei heel duidelijk dat de komende winter nog uitdagender zal zijn. En Europa moet zijn inspanningen op verschillende gebieden opvoeren. U schetste de risico’s: het is mogelijk dat Rusland de rest van de gastoevoer via pijpleidingen afsnijdt; China zou de COVID-19-beperkingen kunnen opheffen en zo teruggaan naar de energievraag op de wereldmarkt op pre-COVID-19-niveau; en natuurlijk hebben we dit jaar geprofiteerd van een buitengewoon warme winter – dit kan volgend jaar ook anders zijn.

Ik weet uit uw gegevens dat ondanks de maatregelen die we hebben genomen, we volgend jaar nog steeds met een tekort van 30 miljard kubieke meter gas te maken kunnen krijgen. De acties die we in gang hebben gezet, zullen een deel hiervan helpen dekken, maar er is meer nodig. Hier wil ik kijken naar een paar prioriteiten waarop we ons moeten concentreren. De eerste is natuurlijk de LNG-voorziening. Ik heb er alle vertrouwen in dat we volgend jaar vergelijkbare LNG-volumes zullen veiligstellen als dit jaar. Dit jaar hadden we tot 130 miljard kubieke meter LNG. Hiervoor moeten we natuurlijk onze outreach naar onze internationale partners verder intensiveren.

Mijn tweede punt is: het wordt nu tijd dat we gezamenlijk inkopen gaan realiseren. We hebben het Energieplatform, nu moeten we het gezamenlijke inkoopmechanisme operationaliseren. Aan elke dag vertraging hangt een prijskaartje. We voeren lopende besprekingen met lidstaten, partnerlanden en hun bedrijven. Vanavond ga ik er bijvoorbeeld met de Noorse premier over praten. Eind maart kunnen we de eerste aanbesteding voor vraagbundeling lanceren. Maar daarvoor hebben we een akkoord nodig over de noodverordening die we op 18 oktober hebben voorgesteld, en die hebben we nu nodig.

En mijn laatste punt is dat het grootste potentieel voor energie in de Europese Unie in onze eigen handen is. We moeten de inzet van hernieuwbare energiebronnen opschalen en versnellen. We moeten groot worden en we moeten snel zijn. Met het juiste beleid kunnen we de capaciteit aan hernieuwbare energie die we volgend jaar op de markt brengen zelfs verdubbelen. En de zaak is nog nooit zo sterk geweest. In 2022 hadden we recordtoevoegingen van wind- en zonnecapaciteit in de Europese Unie. En we verwachten dat de duurzame capaciteit het komende jaar nog verder zal stijgen, ter vervanging van zo’n 12 miljard kubieke meter gas. En u laat ons met uw aanvullende maatregelen zien dat we er nog eens 7,5 miljard kubieke meter bij kunnen doen. Dus als je kijkt naar het totale toepassingsgebied: efficiëntie, besparingen, gezamenlijke inkoop, hernieuwbare energiebronnen, dan is dit misschien de mix die we nodig hebben om het ontbrekende gas volgend jaar in te halen. We hebben de nodige maatregelen genomen. Onze voorstellen liggen nu op tafel.

Mijn laatste opmerking betreft het grotere geheel. Want als we naar het grotere geheel kijken, zien we ook dat we meer publieke investeringen in de energietransitie nodig hebben. Vooral om het concurrentievermogen van onze Europese industrie in de energietransitie te waarborgen, hebben we extra overheidsinvesteringen nodig op nationaal en Europees niveau. U weet dat we op korte termijn zullen voorstellen om REPowerEU een boost te geven. REPowerEU is ons vehikel, het kader voor investeringen in schone technologie. En dit is een deel van onze reactie op de Amerikaanse Inflation Reduction Act. Maar we weten ook dat we op middellange termijn een tandje bij moeten zetten. Daar zullen we werken aan de oprichting van een soevereiniteitsfonds om ervoor te zorgen dat Europa de wereldleider op het gebied van schone technologie blijft. Waar we onze industrie nu moeten helpen, in deze omgeving met hoge energieprijzen, is het overbruggen van de overgang naar groene, schone energie die betaalbaar en veilig is. Daarom is deze financiering noodzakelijk.

Ons werk is dit jaar goed geweest, we zien vooruitgang, we zijn al een heel eind op weg. Maar we weten dat we pas klaar zijn met ons werk als gezinnen en bedrijven in de Europese Unie toegang hebben tot energie die betaalbaar, veilig en schoon is.

Ontzettend bedankt.

Voor meer informatie

IEA-rapport: Hoe de Europese Unie in 2023 aardgastekorten kan voorkomen

Oorspronkelijke plaatsing

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Recordniveaus van ontheemding te midden van mondiale conflicten en natuurrampen europahoy.new

Piper zei dat het huidige mondiale cijfer van 76 miljoen degenen vertegenwoordigt die “Ze verloren hun huizen, hun levensonderhoud, hun gemeenschappen en, in sommige gevallen, hun juridische identiteit.als gevolg van oorlogen, rampen zoals aardbevingen en overstromingen en andere klimaatgerelateerde...

La consommation de combustibles fossiles atteint de nouveaux sommets

La consommation de combustibles fossiles, mais aussi les émissions d’énergie à l’échelle mondiale, ont atteint des records en 2023. C’est ce qu’affirme le rapport sur les statistiques mondiales de l’énergie cité par Reuters. Le déclassement des combustibles fossiles...

Argentijnse bisschoppen eren vrouwen aan het hoofd van gemeenschapskeukens europahoy.news

Met een dankmis in het heiligdom van de Maagd van Caacupé en San Blas de La Matanza brachten de prelaten hulde aan de koks van de gemeenschapskeukens die voedsel aanbieden aan kinderen, ouderen, werklozen en gezinnen in extreme armoede....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.