AccueilNederlandVehofobie, of de...

Vehofobie, of de angst om te rijden, wordt steeds wijdverspreider

Om welke mensen gaat het en hoe gaan we ermee om?

Vehophobia, de angst om te rijden, is een nieuw type angststoornis dat mensen treft. Het treft vrouwen meer, maar ook steeds meer mannen klagen. Angst voor autorijden is een ‘modern’ probleem. De redenen daarvoor zijn druk verkeer, wachten in de file, weinig ervaring als chauffeur, de angst om een ​​verkeersongeval te veroorzaken. Als u ooit betrokken bent geweest bij een verkeersongeval, dan is uw rijangst gegarandeerd.

Dit is een probleem dat heel vaak voorkomt bij mensen met een angstige persoonlijkheidsstructuur, die weinig rijervaring hebben, maar tegelijkertijd een groot verlangen hebben om in hun persoonlijke auto te rijden. Als ze in de spits de weg opgaan, krijgen ze een soort mini-paniekaanval.

De tekenen en symptomen van een paniekaanval zijn onder meer:

-Beukende of snelle hartslag

– Zweten

-Schudden

– Benauwd voelen of gesmoord worden

– Stikgevoelens

– Pijn op de borst

-Misselijkheid en maagklachten

– Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd of flauwvallen

– Rillingen of opvliegers voelen

-Gevoelloosheid of tintelingen

-Je losgekoppeld voelen van de situatie of jezelf

-Angst om de controle over zichzelf en emoties te verliezen

-Angst om dood te gaan

Dit gebeurt omdat ze ten eerste in een rij staan, ten tweede geblokkeerd zijn en op geen enkele manier de plaats van de file kunnen verlaten, en ten derde, als ze nog drastischer maatregelen nemen, ze het voorwerp kunnen worden van een verkeersongeval . Zulke mensen zijn meestal de oorzaak van kleine ongevallen bij verkeerslichten – ze laten de rem los, raken een voor-, zij- of achterweggebruiker, leunen tegen spiegels… Dit is precies wat de rijangst in hen opwekt.

In de meeste gevallen is deze toestand van voorbijgaande aard en wordt alleen geassocieerd met dergelijke situaties. Sommige mensen kunnen het niet aan, anderen ‘duwen’ dit soort gedachten na verloop van tijd terug in hun geest door zich bezig te houden met recentere psychotraumatische gebeurtenissen. Deze fobie is kenmerkend voor meer angstige personen. Vrouwen zijn er meer vatbaar voor omdat ze emotioneler zijn en minder autorijden. In de meeste gevallen, wanneer er twee auto’s in een gezin zijn, zorgt de vrouwelijke partner ervoor dat de kinderen naar de kleuterschool, naar school gaan… Als je met kinderen rijdt, is men veel gespannener en voorzichtiger dat er niets gebeurt. Er zijn mannen die zich meer zorgen maken dan vrouwen.

Vehofobie is situationeel – er is een situatie – er is angst, er is geen situatie – er is geen angst, maar onbewust blijft de gedachte bestaan. Het kan altijd op de loer liggen en zich manifesteren. Als we bijvoorbeeld niet direct betrokken zijn bij een verkeersongeval, maar het alleen observeren terwijl we eraan voorbijgaan, kan angst worden opgewekt op basis van het principe van posttraumatische stress.

Er zijn mensen die zelfs plaatsen en kruispunten mijden waar zoiets hen is overkomen, of die een paniekaanval hebben gehad. Sommigen rijden al jaren niet eens meer.

Het grote probleem is dat het verkeer steeds drukker wordt, chauffeurs steeds jonger worden en niet de nodige ervaring hebben om situaties te vermijden.

Vehofobie kan ook bekend staan ​​als:

  • Amaxofobie – soms gebruikt om angst uit te drukken om in de auto te rijden, in plaats van autorijden
  • Ochofobie – de naam voor angst voor voertuigen

Het is een basisfobie, niet specialer dan welke andere dan ook. Sommige mensen slagen erin het zelf onder de knie te krijgen, anderen zoeken hulp bij specialisten. Therapie met serotonine-stimulerende middelen is mogelijk. Het bevat de belangrijkste voorlopers van serotonine en is niet verslavend.

Foto via Pixabay: https://www.pexels.com/photo/vehicles-parked-inside-elevated-parking-lot-63294/

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De beste manier om geld uit te geven

Het is mogelijk om het apparaat in te schakelen. Werkingswijze: Gebruik van het apparaat. op 20-24 december 2023 – Hoe u uw geld kunt verdienen علي عويري ndi anthu”. Zoek naar "het programma van de klant" أومونثو...

Hoe staan jongeren tegenover de klimaatuitdaging? Een studie van de UCL

Via een uitgebreid praktijk onderzoek bij jongeren uit het hele land werd dit alles onderzocht. Daarbij werd ook bekeken of er verschillen zijn in onder meer de perceptie van de klimaatuitdaging op basis van sociaal-economische categorieën of leeftijdsgroepen. Om de...

PERSBERICHT van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid

Zelfs als de sterkste virale circulatie nu achter ons ligt, circuleren de verschillende luchtweginfecties nog steeds aanzienlijk in onze samenleving. Waakzaamheid blijft dus geboden om het risico op infectie te verkleinen, zeker voor kwetsbare mensen zoals ouderen of...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.