AccueilNederlandRoken schaadt vrouwen...

Roken schaadt vrouwen (en mannen)

Zelfs kleine doses nicotine blokkeren de aanmaak van het hormoon oestrogeen in het hersenweefsel van vrouwen

Europese moleculair biologen hebben ontdekt dat zelfs relatief kleine doses nicotine de aanmaak van het hormoon oestrogeen in het hersenweefsel van vrouwen blokkeren. Dit tast het zenuwstelsel en de geslachtsorganen aan, meldde de persdienst van het European College of Neuropsychopharmacology (ECN).

“Er zijn grote verschillen in hoe roken het gedrag van mannen en vrouwen beïnvloedt.

Laatstgenoemden reageren slechter op vervangende therapie, beginnen vaker opnieuw te roken en ontwikkelen aan roken gerelateerde ziekten. Als we begrijpen hoe nicotine het hormonale systeem beïnvloedt, kunnen we de redenen voor deze verschillen vinden”, zegt Erika Comasco, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Uppsala, Zweden, zoals geciteerd door de persdienst van ECN.

Wetenschappers observeerden hoe nicotine het zenuwstelsel beïnvloedt van 10 jonge meisjes die ermee instemden om aan het experiment deel te nemen. Het team injecteerde moleculen in de bloedbaan die zich binden aan hormoonproducerende enzymen en deze eiwitten « verlichten » met radioactieve markers. Specialisten observeerden hoe deze procedure de hersenactiviteit en de productie van verschillende hormonen beïnvloedt.

Waarnemingen hebben aangetoond dat zelfs kleine doses nicotine de concentratie van het enzym CYP19A1, verantwoordelijk voor de productie van moleculen van het geslachtshormoon oestrogeen, verminderen. Deze vermindering vond plaats in de diepe lagen van de hersenen en had niet zoveel invloed op de andere lichaamsweefsels van de vrijwilligers. Veranderingen in de oestrogeenproductie beïnvloeden de thalamus – het deel van de hersenen waar signalen van alle zintuigen worden geanalyseerd, geselecteerd en doorgegeven aan de hersenschors.

De resultaten van de experimenten verrasten de wetenschappers, omdat in eerdere studies geen verband werd gevonden tussen roken en afwijkingen in het hormonale systeem van vrouwen. Biologen hopen dat latere experimenten en observaties hen zullen helpen precies te begrijpen hoe het blokkeren van de productie van oestrogeen in de hersenen het gedrag en het voortplantingssysteem van vrouwen beïnvloedt.

foto door Michaël Duran Aan Unsplash

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.