AccueilNederlandNa 2 maanden...

Na 2 maanden protesten: Iran ontbindt morele politie

Iran heeft zijn moraliteitspolitie afgeschaft na meer dan twee maanden van protesten naar aanleiding van de arrestatie van Mahsa Amini wegens vermeende schending van de strikte dresscode voor vrouwen in het land, meldden lokale media. Door vrouwen geleide protesten overspoelden Iran nadat de 22-jarige Iraanse, van Koerdische afkomst, op 16 september stierf, drie dagen nadat ze in Teheran was gearresteerd door de zedenpolitie.

« De morele politie heeft niets te maken met het gerechtelijk apparaat » en is afgeschaft, citeerde het ISNA-persbureau de hoofdaanklager, Mohammad Jaafar Montazeri. Zijn opmerking kwam op een religieuze conferentie, waar hij reageerde op een deelnemer die vroeg « waarom de morele politie sluit ».

De moraliteitspolitie, officieel bekend als Gasht-e Ershad of « Guidance Patrol », is opgericht door de harde lijn president Mahmoud Ahmadinejad om « de cultuur van bescheidenheid en de hijab te verspreiden », waarbij vrouwen worden verplicht hun hoofd te bedekken. Squads begon te patrouilleren in 2006.

De aankondiging van hun verwijdering kwam een ​​dag nadat Montazeri zei dat « zowel het parlement als de rechterlijke macht werken » (aan) of de wet die vereist dat vrouwen hun hoofd bedekken, moet worden gewijzigd. Zaterdag zei president Ebrahim Raisi in televisiecommentaar dat de republikeinse en islamitische fundamenten van Iran grondwettelijk verankerd zijn, « maar er zijn methoden om de grondwet ten uitvoer te leggen die flexibel kunnen zijn. » De hijab werd verplicht vier jaar na de revolutie van 1979 die de door de VS gesteunde monarchie omver wierp en de Islamitische Republiek stichtte. uniformen en vrouwen die zwarte chadors dragen, kledingstukken die hun hoofd en bovenlichaam bedekken. De rol van de politie is geëvolueerd, maar is altijd controversieel geweest, zelfs onder presidentskandidaten.

De kledingvoorschriften veranderden geleidelijk, vooral onder de voormalige gematigde president Hassan Rouhani, toen het gebruikelijk werd om vrouwen in skinny jeans en losse, kleurrijke hoofddoeken te zien. Maar in juli van dit jaar riep zijn opvolger, de ultraconservatieve Raizi, op tot de mobilisatie van “alle staatsinstellingen om de hoofddoekwet te implementeren”. Raisi beschuldigde destijds dat « de vijanden van Iran en de islam zich hebben gericht op de culturele en religieuze waarden van de samenleving door corruptie te verspreiden ».

Veel vrouwen bleven echter de regels overtreden door hun hoofddoek over hun schouders te laten glijden of een strakke broek te dragen, vooral in grote steden.

Saudi-Arabië, de regionale rivaal van Iran, gebruikte ook de morele politie om kledingvoorschriften voor vrouwen en andere gedragsregels af te dwingen. Maar sinds 2016 is het verwijderd omdat het soennitische moslimkoninkrijk probeert zijn harde imago van zich af te schudden.

Foto: CNBC

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Circulaire Startbegroting 2024

De ontwerp-circulaire specificeert de uitgangspunten die de FOD Strategie en Ondersteuning (BOSA) hanteert, evenals het tijdschema en de procedures die voorzien zijn voor de opmaak van de initiële begroting 2024. De circulaire voorziet ook in de meerjarenraming voor 2025-2028. Het...

U kunt de volgende opties gebruiken:

عن طريق إتلاف الدماغ. يتضمن العلاج بالصدمات الكهربائية (العلاج بالصدمات الكهربائية) وضع قطبين كهربائيين على الرأس لتمرير الكهرباء عبر الدماغ بهدف التسبب في نوبة شديدة أو تشنج. تؤدي هذه العملية دائمًا إلى إتلاف الدماغ ، مما يؤدي...

De simpele waarheid over ECT: niemand mag een shockbehandeling krijgen

ECT werkt door de hersenen te beschadigen. ECT (elektroconvulsietherapie) omvat het aanbrengen van twee elektroden op het hoofd om elektriciteit door de hersenen te laten gaan met als doel een intense aanval of convulsie te veroorzaken. Het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.