AccueilNederlandLanden sluiten zich...

Landen sluiten zich aan bij de strijd tegen malariagevallen en sterfgevallen in 2021: rapport van de WHO

risico’s, het opbouwen van veerkracht en het versnellen van onderzoek, er is alle reden om te dromen van een malariavrije toekomst”.

Levensreddende muskietennetten

In 2020 werden meer met insecticide behandelde netten (ITN’s) – de belangrijkste verdediging in de meeste malaria-endemische landen – uitgedeeld dan in enig ander geregistreerd jaar.

En de uitkeringen in 2021 waren over het algemeen sterk, vergelijkbaar met pre-pandemische niveaus.

Benin, Eritrea, Indonesië, Nigeria, de Salomonseilanden, Thailand, Oeganda en Vanuatu hebben echter minder dan 60% van hun ITN’s gedistribueerd en Botswana, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Haïti, India, Pakistan en Sierra Leone hebben er geen gedistribueerd.

Opvolging van andere interventies

In 2021 bereikte seizoensgebonden chemopreventie tegen malaria – een zeer effectieve, op de gemeenschap gebaseerde interventie – bijna 45 miljoen kinderen in 15 Afrikaanse landen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 33,4 miljoen in 2020 en 22,1 miljoen in 2019.

En ondanks de uitdagingen op het gebied van toeleveringsketen en logistiek tijdens COVID, werd in 2020 een recordaantal snelle diagnostische tests voor malaria uitgedeeld aan zorginstellingen.

In 2021 werden naar schatting 242 miljoen op artemisinine gebaseerde combinatietherapieën – de meest effectieve behandeling voor P. falciparum-malaria – verstrekt, tegen 239 miljoen in 2019.

Bron: World Malaria Report 202

Met insecticide behandelde netten (ITN’s) zijn het belangrijkste hulpmiddel voor vectorbestrijding dat wordt gebruikt in de meeste landen waar malaria endemisch is. Het WHO-rapport vergelijkt twee jaar distributieniveaus.

Convergentie van bedreigingen

Ondanks de successen zijn de uitdagingen blijven bestaan ​​en hebben ze geleid op statistisch gebied, vooral op het gebied van statistiek Afrikadie ondersteunde ongeveer 95% van de gevallen en 96% van de sterfgevallen wereldwijd in 2021.

Verstoringen tijdens de pandemie en toenemende humanitaire crises, uitdagingen voor het gezondheidssysteem, beperkte financiering, toenemende biologische bedreigingen en een afname van de effectiviteit van de belangrijkste ziektebestrijdingsinstrumenten hebben de wereldwijde respons bedreigd.

« Ondanks de vooruitgang wordt de Afrikaanse regio nog steeds het zwaarst getroffen door deze dodelijke ziekte », zei Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika, en merkte op dat informatiehulpmiddelen en financiering om ze in te zetten « dringend nodig zijn om ons te helpen malaria te verslaan ».

De financiering voor de strijd tegen malaria bedroeg in 2021 3,5 miljard dollar, een stijging ten opzichte van de voorgaande twee jaar, maar ruim onder de geschatte 7,3 miljard dollar die wereldwijd nodig is om op de goede weg te blijven.

Andere barrières

Op een moment, een afname van de effectiviteit van de belangrijkste instrumenten in de strijd tegen malariavooral IBD, is verdere vooruitgang in de strijd tegen malaria belemmeren.

Tot de bedreigingen behoren resistentie tegen insecticiden, onvoldoende toegang en verlies van ITN’s als gevolg van de stress van het dagelijks gebruik dat de vervanging overstijgt.

Andere groeiende risico’s zijn parasitaire mutaties die snelle diagnostische tests beïnvloeden; toenemende resistentie van parasieten tegen malariamedicijnen; en een plaag van een insecticide-resistente mug.

Bron: World Malaria Report 202

Trends in malariagevallen en sterfgevallen in 11 landen met een hoge last, tussen 2015 en 2021.

Nieuwe wegen van hoop

Om Afrikaanse landen veerkrachtiger te laten reageren, heeft de WHO onlangs een strategie gelanceerd om resistentie tegen antimalariamedicijnen te bestrijden en een initiatief om de verspreiding van de malariavector Anopheles stephensi te stoppen.

Daarnaast biedt een nieuw wereldwijd raamwerk voor malariabestrijding in stedelijke gebieden, gezamenlijk ontwikkeld door de WHO en UN-Habitat, richtlijnen voor stadsleiders en belanghebbenden op het gebied van malaria.

In de tussentijd, er is een sterke onderzoeks- en ontwikkelingspijplijn aanwezig om een ​​nieuwe generatie malariabestrijding te brengen hulpmiddelen die kunnen helpen de voortgang naar mondiale doelen te versnellen, waaronder duurzame klamboes met nieuwe combinaties van insecticiden; ruimtewerende middelen; en genetische manipulatie van muggen.

Nieuwe diagnostische tests, geneesmiddelen van de volgende generatie om resistentie tegen geneesmiddelen te bestrijden en andere malariavaccins zijn ook in de maak.

Volgens het rapport zouden landen waar malaria endemisch is, een benadering van eerstelijnsgezondheidszorg moeten blijven gebruiken om de gezondheidsstelsels te versterken en kwaliteitsdiensten en -interventies te garanderen voor iedereen die ze nodig heeft.

Baby in Ghana beschermd tegen malaria door een klamboe.

Baby in Ghana beschermd tegen malaria door een klamboe.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Circulaire Startbegroting 2024

De ontwerp-circulaire specificeert de uitgangspunten die de FOD Strategie en Ondersteuning (BOSA) hanteert, evenals het tijdschema en de procedures die voorzien zijn voor de opmaak van de initiële begroting 2024. De circulaire voorziet ook in de meerjarenraming voor 2025-2028. Het...

U kunt de volgende opties gebruiken:

عن طريق إتلاف الدماغ. يتضمن العلاج بالصدمات الكهربائية (العلاج بالصدمات الكهربائية) وضع قطبين كهربائيين على الرأس لتمرير الكهرباء عبر الدماغ بهدف التسبب في نوبة شديدة أو تشنج. تؤدي هذه العملية دائمًا إلى إتلاف الدماغ ، مما يؤدي...

De simpele waarheid over ECT: niemand mag een shockbehandeling krijgen

ECT werkt door de hersenen te beschadigen. ECT (elektroconvulsietherapie) omvat het aanbrengen van twee elektroden op het hoofd om elektriciteit door de hersenen te laten gaan met als doel een intense aanval of convulsie te veroorzaken. Het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.