AccueilNederlandLanden hielden zich...

Landen hielden zich aan de lijn tegen malariagevallen en sterfgevallen in 2021: rapport van de WHO

According to this year’s World Malaria Report, countries around the world largely held the line against further setbacks to malaria prevention, testing and treatment services in 2021. 

„Na een duidelijke verhoging van malariagevallen en sterfgevallen in het eerste jaar van COVID-19 pandemie, verdubbelden de door malaria getroffen landen hun inspanningen en waren ze in staat om de ergste gevolgen van COVID-gerelateerde verstoringen van de malariadiensten te verzachten”, zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sterfgevallen in cijfers

Vorig jaar waren er wereldwijd naar schatting 619.000 doden door malaria, vergeleken met 625.000 in het eerste jaar van de pandemie en 568.000 in 2019, voordat het virus toesloeg.

Hoewel het aantal gevallen tussen 2020 en 2021 bleef stijgen, was het tempo lager dan dat van 2019 tot 2020.

Het wereldwijde aantal gevallen van malaria bereikte 247 miljoen in 2021, vergeleken met 245 miljoen in 2020 en 232 miljoen in 2019.

« We staan ​​voor veel uitdagingen, maar er zijn veel redenen voor hoop », zei Tedros.

“Door de reactie te versterken, de gevolgen te begrijpen en te verminderen

Bron: Wereldmalariarapport 2022

risico’s, het opbouwen van veerkracht en het versnellen van onderzoek, er is alle reden om te dromen van een malariavrije toekomst”.

Levensreddende klamboes

In 2020 werden meer met insecticiden behandelde klamboes (ITN’s) – de primaire bescherming in de meeste malaria-endemische landen – uitgedeeld dan ooit tevoren.

En de uitkeringen in 2021 waren over het algemeen sterk, vergelijkbaar met pre-pandemische niveaus.

Benin, Eritrea, Indonesië, Nigeria, de Salomonseilanden, Thailand, Oeganda en Vanuatu verdeelden echter minder dan 60 procent van hun ITN’s en Botswana, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Haïti, India, Pakistan en Sierra Leone verstrekten er geen.

Andere interventies volgen

In 2021 bereikte seizoensgebonden chemopreventie tegen malaria – een zeer effectieve, op de gemeenschap gebaseerde interventie – bijna 45 miljoen kinderen in 15 Afrikaanse landen, wat een aanzienlijke stijging was ten opzichte van 33,4 miljoen in 2020 en 22,1 miljoen in 2019.

En ondanks de uitdagingen in de toeleveringsketen en logistiek tijdens COVID, werd in 2020 een recordaantal snelle diagnostische malariatests uitgedeeld aan gezondheidsinstellingen.

Naar schatting 242 miljoen op artemisinine gebaseerde combinatietherapieën – de meest effectieve behandeling voor P. falciparum-malaria – werden in 2021 wereldwijd geleverd, vergeleken met 239 miljoen in 2019.

image3000x3000 - Landen hielden stand tegen gevallen en sterfgevallen door malaria in 2021: rapport van de WHO  image3000x3000 - Landen hielden stand tegen gevallen en sterfgevallen door malaria in 2021: rapport van de WHO
Bron: World Malaria Report 202 – Met insecticiden behandelde klamboes (ITN’s) zijn het belangrijkste vectorbestrijdingsinstrument dat in de meeste malaria-endemische landen wordt gebruikt. Het WHO-rapport vergelijkt twee jaar distributieniveaus.

Convergentie van bedreigingen

Ondanks successen gingen de uitdagingen door en waren ze toonaangevend op statistisch gebied, met name op het gebied van statistiek Afrikawelke ongeveer 95 procent van de gevallen en 96 procent van de sterfgevallen wereldwijd in 2021.

Verstoringen tijdens de pandemie en toenemende humanitaire crises, uitdagingen voor het gezondheidssysteem, beperkte financiering, toenemende biologische bedreigingen en een afname van de effectiviteit van de belangrijkste ziektebestrijdingsinstrumenten vormden een bedreiging voor de wereldwijde reactie.

« Ondanks de vooruitgang wordt de Afrikaanse regio nog steeds het zwaarst getroffen door deze dodelijke ziekte », zei hij WHO Regionaal directeur voor Afrika Matshidiso Moeti, die opmerkt dat nieuwstools en de financiering om ze in te zetten « dringend nodig zijn om ons te helpen malaria te verslaan ».

De financiering van malaria in 2021 bedroeg $ 3,5 miljard, een stijging ten opzichte van de twee voorgaande jaren, maar ver onder de geschatte $ 7,3 miljard die wereldwijd nodig is om op schema te blijven.

Andere obstakels

Tegelijkertijd, een afname van de effectiviteit van de belangrijkste hulpmiddelen voor malariabestrijdingvooral ITN’s, is waardoor verdere vooruitgang tegen malaria wordt belemmerd.

Tot de bedreigingen behoren resistentie tegen insecticiden, onvoldoende toegang en verlies van ITN’s als gevolg van de stress van dagelijks gebruik dat de vervanging overtreft.

Andere toenemende risico’s zijn parasitaire mutaties die snelle diagnostische tests beïnvloeden; groeiende resistentie van parasieten tegen malariamedicijnen; en een invasie van een insecticide-resistente mug.

image1170x530cropped 3 - Landen hielden stand tegen gevallen en sterfgevallen door malaria in 2021: rapport van de WHO  image1170x530cropped 3 - Landen hielden stand tegen gevallen en sterfgevallen door malaria in 2021: rapport van de WHO
Bron: World Malaria Report 202 – Trends in malariagevallen en sterfgevallen in 11 landen met een hoge ziektelast, tussen 2015 en 2021.

Nieuwe wegen van hoop

Voor Afrikaanse landen om een ​​veerkrachtiger antwoord op te bouwen, heeft de WHO onlangs een strategie gelanceerd de resistentie tegen antimalariamedicijnen terugdringen en een initiatief het stoppen van de verspreiding van de Anopheles stephensi malaria-vector.

Bovendien, een nieuw wereldwijd kader om te reageren op malaria in stedelijke gebieden, gezamenlijk ontwikkeld door de WGO en Een leefgebiedbiedt begeleiding voor stadsleiders en malariabelanghebbenden.

In de tussentijd, een robuuste onderzoeks- en ontwikkelingspijplijn zal een nieuwe generatie van malariabestrijding opleveren tools die kunnen helpen de voortgang naar wereldwijde doelen te versnellen, waaronder duurzame klamboes met nieuwe insecticidecombinaties; ruimtelijke insectenwerende middelen; en genetische manipulatie van muggen.

Ook in de pijplijn zijn nieuwe diagnostische tests, medicijnen van de volgende generatie om te bestrijden medicijn resistentie en andere malariavaccins.

Volgens het rapport zouden malaria-endemische landen een primaire gezondheidszorg moeten blijven gebruiken om de gezondheidssystemen te versterken en kwaliteitsdiensten en -interventies te garanderen voor iedereen in nood.

image1170x530cropped 4 - Landen hielden stand tegen gevallen en sterfgevallen door malaria in 2021: rapport van de WHO  image1170x530cropped 4 - Landen hielden stand tegen gevallen en sterfgevallen door malaria in 2021: rapport van de WHO
Wereldbank/Arne Hoel – Baby in Ghana beschermd tegen malaria door een klamboe.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het hoofd van de VN-misdaadpreventie belooft meer samenwerking in Somalië europahoy.news

Tijdens een missie naar de Hoorn van Afrika benadrukte CEO Waly vrijdag dat “Somalië wordt geconfronteerd met enorme uitdagingen, variërend van terrorisme tot de heropleving van piraterij, armoede en de gevolgen van klimaatverandering..” Een ingewikkelde crisis In een gesprek met UN...

De Gaza-oorlog zou een veel bredere crisis in het Midden-Oosten kunnen aanwakkeren, waarschuwt VN-mensenrechtenchef europahoy.new

“Ik ben diep bezorgd dat elke vonk in dit kruitvat zou kunnen leiden tot een veel bredere brand.” Volker Türk vertelde de Raad voor de Mensenrechtenhet belangrijkste mensenrechtenforum van de VN. Volgens een schema update Met betrekking tot de...

Op 8 maart zal de paus biechten aan enkele gelovigen in een parochie in Rome europahoy.news

De elfde editie van "24 uur voor de Heer", het vasteninitiatief van gebed en verzoening ingesteld door paus Franciscus, wordt dit jaar gevierd van vrijdag 8 maart tot zaterdag 9 maart. Het gekozen thema is ‘Laten wij wandelen...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.