AccueilNederlandJeugdleiderschap, streven naar...

Jeugdleiderschap, streven naar gerechtigheid, ‘beste tekenen van hoop’ dat het verlies aan biodiversiteit een halt kan worden toegeroepen

“Naast biodiversiteit, voorbij klimaat, is er een centraal thema in de wereld van vandaag en dat is rechtvaardigheid. We leven in een systeem waarin de economische regels en de financiële architectuur moreel bankroet zijn”, zei de VN-chef tijdens een nevenevenement georganiseerd door het Global Youth Biodiversity Network en andere jongerengroepen, voor de officiële opening van COP15, de laatste editie. van de Biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties.

Deze COP, de vijftiende Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake Biodiversiteit (CBD), loopt tot 19 december en zal naar verwachting de aanneming van een routekaart na 2020 voor het behoud, de bescherming, het herstel en het duurzaam beheer van de biodiversiteit zien en ecosystemen voor het volgende decennium.

« Uw leiding [in tackling]’De oorlog tegen de natuur’, zei de secretaris-generaal tegen de jongerenvertegenwoordigers, ‘is het beste baken van hoop dat deze strijd de moeite waard is en dat we een kans hebben om te winnen. Jonge mensen staan ​​in de frontlinie van de strijd om de mensheid te redden… ze treden op, zelfs wanneer regeringen aarzelen om de situatie serieus te nemen.

Jongeren over de hele wereld geven signalen aan het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven dat het nu tijd is om een ​​stap terug te doen, zei hij, eraan toevoegend: “Dit is het moment om vrede te sluiten met de natuur. Dit is het moment om te bedenken dat biodiversiteit en klimaat de twee bepalende kwesties van onze tijd zijn en dat het twee veldslagen zijn die we ons niet kunnen veroorloven te verliezen.

Grote hervormingen nodig

De secretaris-generaal zei dat de wereld waarin we leven erg oneerlijk is: « Bijvoorbeeld [during the COVID-19 pandemic], werden de vaccins op een zeer oneerlijke en oneerlijke manier uitgedeeld. In een stad als New York hadden mensen twee schoten en sommigen hadden drie boosters. Maar op het Afrikaanse continent zijn er nog steeds een groot aantal mensen die zelfs geen toegang hadden tot het eerste vaccin.

Hij voegde eraan toe dat ze tegelijkertijd, omdat ontwikkelde landen sterke economieën hadden, “geld… biljoenen dollars hadden gedrukt om te helpen herstellen van de pandemie”. Ontwikkelingslanden kunnen geen geld bijdrukken, want als ze dat wel zouden doen, zou hun valuta leeglopen. Dus, [they] hebben enorme moeite gehad om te herstellen van de pandemie [which has] had een impact op onderwijs, gezondheidssectoren, werkgelegenheid en vele andere aspecten van het leven, zelfs toen deze landen dieper in de schulden raakten.

« We moeten kunnen zeggen dat er enorme hervormingen nodig zijn om een ​​eerlijker economisch en financieel systeem tot stand te brengen waarin ook ontwikkelingslanden de kans krijgen om hun burgers de [benefits that technology provides those in developed countries] zei de VN-chef.

« Als er één kwestie is die belangrijk is voor deze COP, dan is het wel het verzekeren van steun aan ontwikkelingslanden, met name in Afrika », zei hij, eraan toevoegend dat financiering een van de cruciale aspecten is die worden besproken.

“We moeten ervoor zorgen dat er voldoende financiering is, vooral voor Afrika en ontwikkelingslanden, als het gaat om de bescherming van de biodiversiteit. Maar het is ook belangrijk om financiering te hebben voor het soort transformationele activiteiten en transformationele bewegingen die essentieel zijn voor ons om deze strijd te winnen”, zei hij, en hij riep op om prioriteit te geven aan het versterken van het “vermogen van jonge mensen om de samenleving te transformeren – technologieën, gedragingen en alle andere aspecten van ons leven samen.

Stem, doe mee, mobiliseer

In een schriftelijke vraag vroeg een vertegenwoordiger zich af wat jongeren zouden kunnen doen om regeringen ertoe aan te zetten de biodiversiteitscrisis serieuzer te nemen: ‘niet snel genoeg gaan’.

« Ik zat in de regering en ik kan je dit vertellen: een ding waar regeringen zich grote zorgen over maken, zijn stemmen », antwoordde de VN-chef, terwijl hij jongerenvertegenwoordigers opdroeg zeer actief te zijn door mensen te zeggen niet op de betrokkenen te stemmen. door de natuur te vernietigen; werk niet voor bedrijven die de natuur vernietigen; en niet samen te werken met maatschappelijke organisaties die zich niet inzetten voor de bescherming van de biodiversiteit.

« Het belangrijkste is om de mechanismen van burgerschap te vermenigvuldigen die regeringen het gevoel zullen geven dat als ze hun koers niet bijstellen, ze de verkiezingen zullen verliezen », legde hij uit.

Grote banken moeten veranderen

Op een vraag van een jonge Afrikaanse vertegenwoordiger over maatregelen die kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat het continent ten volle kan profiteren van financiële mechanismen en programma’s om hun biodiversiteit te beschermen, onderstreepte dhr. Guterres dat de VN en de internationale gemeenschap streden voor verschillende innovatieve manieren om dit probleem op te lossen.

“Sommige zijn geavanceerder dan andere. [but] het is erg belangrijk om de officiële ontwikkelingshulp (ODA) niet te verminderen. Sommige ontwikkelde landen doen dit nu in hun begrotingen en het is erg belangrijk om dit aan de kaak te stellen.

omdat particuliere financiering alleen naar een land als het uwe gaat met zeer hoge rentetarieven die u niet zullen helpen doen wat er moet gebeuren.

“Internationale financiële instellingen moeten dus hun bedrijfsmodellen veranderen [and] meer risico nemen. Andere instrumenten waar we voor hebben gevochten zijn bijvoorbeeld [mechanisms] om schulden te ruilen voor investeringen in klimaatactie en behoud van biodiversiteit of andere gebieden van duurzame ontwikkeling”, merkte hij op.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.