AccueilNederlandJanus, Februm, Mars......

Janus, Februm, Mars… Kent u de goddelijke namen van de maanden?

Wie benoemt de maanden en hoe?

Enkele duizenden jaren gingen voorbij totdat de wereld zich verenigde rond een gemeenschappelijke manier om tijd te tellen. Ja, duizenden.

Al vijf en meer millennia geleden ontdekten oude beschavingen manieren om de overgang van het leven van de ene cyclus naar de andere te volgen en vast te leggen. Wanneer de zon ondergaat en de maan opkomt, wanneer het tijd is om het gewas te zaaien en hoe lang het klaar is om te oogsten.

Om de tijd in de moderne wereld te tellen, gebruiken we een kalender van 12 maanden, waarvan de namen al sinds de oudheid worden gegeven. Ze klinken vrij gelijkaardig in de meeste Europese talen, en zelfs als je bijvoorbeeld geen Duits spreekt, kan je niet anders dan weten welke maand december is.

Wie benoemt de maanden en hoe?

Vanwege hun onnauwkeurigheden ondergingen zelfs oude kalenders talloze veranderingen, waaronder de toevoeging van meer maanden en dagen, waardoor de lengte van het jaar toenam. Hoe vreemd het ook is, er waren ook dagen in die niet in een maand vielen – ze waren gewoon een « gat » in het jaar.

• De eerste maand van het jaar is vernoemd naar de Romeinse god Janus. De god wordt afgebeeld met twee gezichten die in tegengestelde richtingen kijken – het ene kijkt naar het verleden en het andere naar de toekomst.

In de oudheid werden de poorten van de tempel van Janus geopend in tijden van oorlog en gesloten in tijden van vrede. Dit is de reden waarom de Romeinse god wordt beschouwd als de beschermheer van poorten en nieuwe ondernemingen. De eerste dag van de maand was een feestdag en werd ook naar hem vernoemd.

• Tegenwoordig bekend als de maand van liefde en wijn, komt « februari » van het Latijnse woord Februae – zuivering, en van de naam van de god Februum.

De oude Romeinen noemden de maand een feest van reiniging van het lichaam in deze tijd van het jaar. Velen van jullie zullen op dit moment raden waarom precies in februari de volgelingen van de leraar Petar Danov het zogenaamde regime voor het zuiveren van ziel en lichaam in acht nemen.

• De oude kalender van de Romeinse Republiek had 10 maanden en slechts 304 dagen, en het jaar begon vanaf de huidige derde maand in de Gregoriaanse kalender – de maand maart. Het is genoemd naar de Romeinse oorlogsgod Mars (Martius).

In de oudheid werden militaire campagnes die tijdens de koude wintermaanden waren onderbroken, in maart hervat. Na de hervorming van Julius Caesar werd maart verschoven en kwamen er nog twee maanden voor, en elk vierde jaar werd beschouwd als een schrikkeljaar en had een extra dag.

• De naam van de vierde maand van het jaar – april – is ontleend aan het Latijnse woord voor “bloeien” – aperio.

Volgens dezelfde logica gaven de oude Bulgaren de naam van de maand voordat het Latijnse equivalent werd aangenomen. Ze noemden de maand berk – naar de berk die in die tijd van het jaar bloeide.

• We kunnen zeggen dat de maanden mei en juni de zachte maanden zijn omdat ze de namen dragen van oude godinnen.

Mei van de oude Griekse godin van groen en bloemen – Maya (Maius), en juni – van de Romeinse godin Juno, patrones van het huwelijk, het welzijn van vrouwen en bevalling.

• Na de prille maanden komen er twee, met de namen van twee van de grootste, meest invloedrijke en belangrijke mannen in de geschiedenis van de mensheid.

Juli is vernoemd naar een politicus, strateeg en schrijver – Julius Caesar, en Augustus – naar de eerste Romeinse keizer en zijn opvolger – Octavianus Augustus.

Het was Julius Caesar samen met de wiskundige Sosigenes in 46 voor Christus. hervormde de tot dan toe gebruikte Romeinse kalender. Zo werd met de nieuwe verbeteringen het gebruik van de Juliaanse kalender, genoemd naar Gaius Julius Caesar, geïntroduceerd.

• Ondanks de veranderingen in de nu nieuwe en nauwkeurigere Juliaanse kalender, zijn de namen van de laatste vier maanden van het jaar behouden gebleven.

Hoogstwaarschijnlijk zijn er pogingen gedaan om andere namen te vinden voor september, oktober, november en december, maar niettemin behielden ze hun eerdere namen voor de nummers 7, 8, 9 en 10, overgebleven uit de oude Romeinse kalender. Weet je nog – daarin begint het jaar vanaf respectievelijk maart, september is de zevende maand en december is de tiende.

Foto: uitzicht op het Forum Romanum vanaf de Capitolijnse heuvel / Foto door Katie Kalmykova Aan Unsplash

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het is belangrijk dat u uw geld kunt verdienen met het betalen van uw geld.

Het is belangrijk dat u de juiste keuze maakt voor uw ouders. وفقا لوسائل الإعلام المحلية ، قدرت شركة Crowd Solutions الإسرائيلية أن حوالي 175000 متظاهر كانوا حاضرين في التجمع الرئيسي في تل أبيب ، وحوالي 10،000 شخص في القدس...

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.