AccueilNederlandInternationale anti-corruptiedag 2022...

Internationale anti-corruptiedag 2022 gemarkeerd met evenementen over de hele wereld

Internationale dag tegen corruptie 2022 – In de afgelopen 20 jaar heeft de Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie (UNCAC) heeft een collectieve impuls gegeven aan de inspanningen van de wereld om de endemische plaag van corruptie te bestrijden, die alle gebieden van de ontwikkeling van de samenleving ondermijnt.

Vandaag, Internationale dag tegen corruptie 2022, herinnert ons eraan dat dit verdrag en de waarden die het promoot belangrijker zijn dan ooit. Vandaag markeert ook de start van een campagne ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van UNCAC in oktober 2023. Deze periode nodigt ons uit om na te denken over wat UNCAC heeft betekend voor de wereldwijde inspanningen om corruptie aan te pakken en, cruciaal, om vast te stellen welke hiaten er nog zijn om ervoor te zorgen dat UNCAC een echt sterk mechanisme voor de komende jaren.

Internationale anticorruptiedag 2022 wil de cruciale link tussen anticorruptie en vrede, veiligheid en ontwikkeling benadrukken. De kern is het idee dat het aanpakken van corruptie ieders recht en verantwoordelijkheid is, en dat we alleen door de betrokkenheid van elke persoon en instelling de negatieve impact van deze misdaad kunnen overwinnen.

Het is toepasselijk dat het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) samenwerkt met regeringsfunctionarissen, de media, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld, de academische wereld, het publiek en jongeren om anti-corruptie-evenementen over de hele wereld te organiseren.

UNODC-uitvoerend directeur Ghada Waly hield een reeks bijeenkomsten in zowel Washington, DC, Verenigde Staten – waar ze ook deel uitmaakte van de openingsplenaire vergadering van de Internationale anti-corruptieconferentie 2022 (IACC) – en in Doha, Qatar, waar ze de 2022 Anticorruptie Excellence Awards.

Tijdens de plenaire openingszitting van het IACC op dinsdag belichtte mevrouw Waly de verschillende gebieden waar corruptie een bedreiging vormt voor vrede, veiligheid en ontwikkeling, evenals drie voorbeelden van waar meer moet worden gedaan om deze bedreigingen tegen te gaan. Dit zijn: een hernieuwde inzet voor internationale samenwerking, onder meer via UNCAC-implementatie; herstel van het vertrouwen tussen leiders en burgers; en het opbouwen van meer samenwerking door middel van multisectorale coalities voor corruptiebestrijding. Mevr. Waly vertelde de deelnemers dat, « om corruptie en de talloze vormen die het kan aannemen echt tegen te gaan, we de hele samenleving moeten inspireren en betrekken om corruptie aan te pakken. »

Gisteren werden in Doha de 2022 Anti-Corruption Excellence Awards gevierd die bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen corruptie op vijf gebieden: uitstekende prestatie; academisch onderzoek en onderwijs; creativiteit en betrokkenheid van jongeren; innovatie; en sport beschermen tegen corruptie. Het initiatief wordt uitgevoerd ter ondersteuning van UNODC, die een rol speelde bij het bepalen van de vier winnaars.

Mevrouw Waly opende de ceremonie en smeekte de deelnemers om hun gezamenlijke inspanningen om corruptie aan te pakken op te voeren. “Corruptie tast economieën aan en tast vrede en veiligheid aan, waardoor samenlevingen achteruitgaan precies wanneer we het ons het minst kunnen veroorloven. Het ondermijnt de ontwikkeling in een tijd waarin alle doelstellingen voor duurzame ontwikkeling ernstige tegenslagen ondervinden. En het zorgt ervoor dat misdaden kunnen floreren. Georganiseerde criminele netwerken vertrouwen op corruptie om wetten te omzeilen, gerechtigheid te omzeilen en illegale financiële opbrengsten wit te wassen”, zei ze.

Later gisteren kondigde mevrouw Waly de vierde editie aan van de ‘Coding4Integrity’ Youth Anti-Corruption hackathon, die in september 2023 in Doha zal plaatsvinden. Tijdens de hackathon zullen jonge programmeurs uit 17 Arabisch sprekende landen softwareoplossingen ontwikkelen voor verschillende anti-corruptie uitdagingen van de organisatoren gedurende een aantal dagen, om innovatie te benutten voor de strijd tegen corruptie en omkoping in al hun vormen.

Verdere informatie

De ‘Coding4Integrity’ Youth Anti-Corruption hackathon wordt georganiseerd dankzij de financiële bijdrage van de Arab Anti-Corruption Convention en in samenwerking met Microsoft Qatar.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

VN bevestigt solidariteit met het Palestijnse volk op Internationale Dag europahoy.news

De jaarlijkse waarneming van 29 november markeert de dag in 1947 waarop de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aannam over de verdeling van Palestina in twee onafhankelijke staten, een Arabische en een Joodse. De verdrijving van Palestijnen...

L’Union européenne et le conflit Azerbaïdjan-Arménie : entre médiations et obstacles

L'instauration d'une souveraineté territoriale pour chaque État du monde est une nécessité, c'est à cet égard que l'Azerbaïdjan, en reprenant le contrôle du Haut-Karabakh en septembre après une offensive éclair, peut faire valoir qu'il cherchait à restaurer sa souveraineté...

modeboetieks en traditionele markten europahoy.news

Luik, winkelbestemming: modeboetieks en traditionele markten Luik, de charmante Belgische stad in Wallonië, is veel meer dan alleen een toeristische bestemming. Luik staat bekend om zijn rijke culturele en historische erfgoed en is ook een aantrekkelijke stad voor shopaholics....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.