AccueilNederlandHet standaard afkappunt...

Het standaard afkappunt voor laag testosteron kan voor veel mannen onnauwkeurig zijn

codeimg 4 - Het standaard afkappunt voor laag testosteron kan voor veel mannen onnauwkeurig zijncodeimg 4 - Het standaard afkappunt voor laag testosteron kan voor veel mannen onnauwkeurig zijn

Volgens de bevindingen van de onderzoekers zouden testosteronniveaus bij jongere mannen moeten worden geëvalueerd met behulp van leeftijdsspecifieke grenswaarden.

Een studie gepubliceerd in Het tijdschrift voor urologieeen Publicatieblad van de American Urological Association (AUA), suggereert dat voor mannen van midden veertig en jonger de typische drempel voor lage testosteronniveaus mogelijk niet correct is.

« Jonge mannen hebben andere testosteronreferenties dan oudere mannen », zegt hoofdauteur Alex Zhu, DO, van de Universiteit van Michigan, Ann Arbor. « Onze bevindingen suggereren dat we leeftijdsspecifieke grenswaarden zouden moeten gebruiken bij het beoordelen van testosteronniveaus bij jongere mannen. »

Verschillende drempels voor laag testosteron bij jongere mannen

Patiënten die lijden aan een tekort aan testosteron hebben lage niveaus van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, wat symptomen veroorzaakt zoals verminderde zin in seks en erectiestoornissen. Testosterontekort wordt vaak gezien als een ziekte die oudere mannen treft. Jongere mannen die zich zorgen maken over een tekort aan testosteron komen echter steeds vaker voor en vertonen vaak minder specifieke symptomen zoals vermoeidheid en weinig energie.

Het detecteren van laag testosteron bij jonge mannen levert ook extra problemen op. 300 nanogram per deciliter (ng/dL) is de geaccepteerde drempelwaarde voor laag testosteron. Dat criterium gaat echter voorbij aan de normale leeftijdsafhankelijke daling van de testosteronspiegel en is gebaseerd op testosteronstudies bij oudere mannen.

Dr. Zhu en collega’s van de afdeling Urologie van de Universiteit van Michigan analyseerden gegevens van ongeveer 1.500 mannen in de leeftijd van 20 tot 44 jaar uit een nationale gezondheidsstudie (de National Health and Nutrition Examination Survey, of NHANES) om een ​​reeks leeftijdsspecifieke afkappunten. Mannen die hormoontherapie kregen of met een voorgeschiedenis van teelbalkanker of teelbalverwijdering (orchiëctomie) werden uitgesloten van deelname aan het onderzoek. Vanwege de normale dagelijkse fluctuaties in de testosteronspiegel werd in het onderzoek uitsluitend gebruik gemaakt van testosteronmetingen in de ochtend.


Het bereik van testosteronniveaus werd geëvalueerd in leeftijdsgroepen van vijf jaar. Het middelste tertiel (een derde) van de verdeling van het testosteronniveau in elke leeftijdsgroep van vijf jaar werd gedefinieerd als het normale bereik. Waarden onder dit bereik werden gebruikt om leeftijdsspecifieke drempels voor lage testosteronniveaus te berekenen.

Zoals verwacht daalden de testosteronniveaus op oudere leeftijd. Leeftijdsspecifieke afkappunten voor laag testosteron varieerden van 409 ng/dl op de leeftijd van 20 tot 24 jaar tot 350 ng/dl op de leeftijd van 40 tot 44 jaar – aanzienlijk hoger dan het standaard afkappunt. Elke toename van een jaar in leeftijd ging gepaard met een afname van 4,3 ng/dL in testosteronniveau.

De studie biedt « de eerste evaluatie van normatieve, populatiegebaseerde testosteronniveaus voor jonge mannen in de Verenigde Staten », aldus de auteurs. Ze merken op dat hun studie de raciale/etnische diversiteit van de Amerikaanse bevolking weerspiegelt en mannen met andere gezondheidsproblemen dan teelbalkanker of eerdere orchidectomie niet uitsluit.

« In het huidige tijdperk van gepersonaliseerde geneeskunde kunnen clinici nu leeftijdsspecifieke testosteronniveaus gebruiken om jonge mannen te evalueren in plaats van te vertrouwen op een ‘one size fits all’-benadering, » schrijven Dr. Zhu en coauteurs. Ze benadrukken de noodzaak van verder onderzoek, onder meer hoe leeftijdsspecifieke grenswaarden moeten worden geïnterpreteerd in de context van symptomen van testosterontekort. De onderzoekers merken ook op dat de leeftijdsspecifieke limieten van invloed kunnen zijn op verzekeringspolissen – die soms geen testosterontherapieën dekken, tenzij het testosteronniveau lager is dan de standaardgrens van 300 ng / dL.


Referentie: « Wat is een normaal testosteronniveau voor jonge mannen? Heroverweging van de grenswaarde van 300 ng/dL voor testosterontekort bij mannen van 20-44 jaar oud” door Alex Zhu, Juan Andino, Stephanie Daignault-Newton, Zoey Chopra, Aruna Sarma en James M. Dupree, 1 december 2022, Het tijdschrift voor urologie.
DOI: 10.1097/JU.0000000000002928

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Update kerncentrale Oekraïne, gezondheidscrisis in Soedan, reproductieve rechten europahoy.new

Het aanpakken van de opening van de IAEAOp de Algemene Conferentie van Wenen op maandag zei Grossi dat er 53 missies zijn ingezet die meer dan 100 medewerkers van agentschappen mobiliseren als onderdeel van een voortdurende aanwezigheid in de...

Kort wereldnieuws: update van de kerncentrale van Oekraïne, de gezondheidscrisis in Soedan, reproductieve rechten

Het aanpakken van de opening van de IAEATijdens de Algemene Conferentie in Wenen op maandag zei de heer Grossi dat 53 missies die meer dan 100 medewerkers van agentschappen mobiliseren, zijn ingezet als onderdeel van een voortdurende aanwezigheid in...

Un océan sous la surface de la lune Europe est la source de dioxyde de carbone

Des astronomes analysant les données du télescope James Webb ont identifié du dioxyde de carbone dans une région spécifique de la surface glacée de la lune Europa de Jupiter, ont rapporté l'AFP et le service de presse de l'Agence...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.