AccueilNederlandFrankrijk verbiedt sommige...

Frankrijk verbiedt sommige privéjetroutes ten gunste van treinen

Het besluit is vrijdag bekendgemaakt. Frankrijk beperkt ook het gebruik van privéjets voor korte trips om het transport milieuvriendelijker te maken.

Minister van Transport Clément Bonnet zei dat het land niet langer kan tolereren dat de ultrarijken privéjets gebruiken terwijl de samenleving ontberingen lijdt om de energiecrisis en de klimaatverandering het hoofd te bieden. Frankrijk heeft nu officieel groen licht gekregen.

Toen de maatregelen vorig jaar voor het eerst werden aangekondigd, werden ze aangevochten door de Union of French Airports (UAF) en de Europese tak van de Airports Council International (ACI). Europa). Dit was aanleiding voor een diepgaand onderzoek door de Europese Commissie of het plan al dan niet kon worden uitgevoerd.

Een artikel in de European Air Services Regulation stelt dat een lidstaat « bij ernstige milieuproblemen de uitoefening van luchtverkeersrechten mag beperken of weigeren wanneer andere vervoerswijzen een bevredigende dienstverlening bieden ».

De commissie gaf vrijdag haar goedkeuring en markeerde de eerste keer dat een EU lidstaat een beroep heeft gedaan op het artikel.

Het verbod op korteafstandsvluchten geldt voor drie jaar, waarna de Commissie het zal moeten herzien.

« Dit is een grote stap voorwaarts in het beleid om schadelijke uitstoot te verminderen », zei minister van Transport Bonet in een persbericht. « Ik ben er trots op dat Frankrijk een pionier is op dit gebied », voegde hij eraan toe, geciteerd door Euronews.

Welke routes zullen worden beïnvloed door het vliegverbod van Frankrijk?

Het verbod heeft in eerste instantie alleen betrekking op drie trajecten tussen Parijs en Nantes, Lyon en Bordeaux, waarop echte spooralternatieven zijn. Als de treindiensten verbeteren, kunnen er meer routes worden toegevoegd, onder meer tussen Parijs, Lyon en Rennes, evenals reizen tussen Lyon en Marseille. Ze voldoen nu niet aan de criteria voor een verbod, aangezien treinen naar de luchthavens van Parijs en Lyon geen passagiers toelaten om vroeg in de ochtend of laat in de avond aan te komen.

Andere – zoals de trajecten van Parijs naar Bordeaux en Nantes – zijn niet meegenomen omdat de reistijd langer is dan de toegestane 2,5 uur.

Ook aansluitende vluchten zullen aan deze nieuwe regels moeten voldoen.

Wanneer gaat het Franse vliegverbod in?

De maatregelen moeten openbaar commentaar krijgen en door de Senaat worden overwogen, legt Bone uit. Hij voegde eraan toe dat dit « zo snel mogelijk » zou gebeuren.

Zal Frankrijk privéjets volledig verbieden?

Privéjets zorgen voor verontwaardiging na recent gepubliceerde gegevens over hoe vaak en hoe korte afstanden beroemdheden en miljardairs reizen. Een vliegtuig van Steven Spielberg verbrandde deze zomer in twee maanden tijd voor € 117.000 aan brandstof.

Een rapport van de European Clean Transport Federation Transport and Environment (T&E) stelt dat privéjets tot 14 keer meer vervuilen dan commerciële vluchten per passagierskilometer en 50 keer meer dan treinen. Ondanks oproepen van activisten is het onwaarschijnlijk dat Frankrijk een totaal verbod op vliegtuigen oplegt.

De meest waarschijnlijke maatregelen die zullen worden ingevoerd zijn zware belastingen en restricties. Voor meer transparantie zouden bedrijven gedwongen kunnen worden om gedetailleerde informatie over het gebruik van zakenjets te publiceren.

Niet voor niets probeert Frankrijk het vliegverkeer aan banden te leggen. Volgens de laatste gegevens heeft het land het grootste aantal privéjets binnen Europadie vaak naar Parijs en de Franse Rivièra vliegen.

Als onderdeel van voorzitter MacronDoor de oproep tot ‘collectieve soberheid’ in energieverbruik, worden Franse burgers ook aangemoedigd om hun auto’s te vervangen door elektrische fietsen. Huishoudens met een laag inkomen in lage-emissiezones kunnen maximaal € 4.000 aan subsidies krijgen.

Het doel is dat in 2024 9% van de bevolking van het land de fiets gebruikt, in vergelijking met het huidige aandeel van 3%.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.