AccueilNederlandEr is een...

Er is een geheim manuscript van Galileo Galilei ontdekt

Een manuscript toegeschreven aan Galileo Galilei dat in augustus 2022 als vervalsing werd beschouwd, heeft geleid tot de ontdekking van een ander boek dat de beroemde Italiaanse astronoom eigenlijk schreef, maar onder een pseudoniem, suggereert een nieuw onderzoek. Dat meldt WordsSideKick.com. Eerder ongepubliceerde aantekeningen van Galileo, die werden onderzocht na de ontdekking van de vervalsing, toonden aan dat hij de echte auteur was van een verhandeling getiteld Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri (« Astronomische overwegingen door Alimberto Mauri »), gepubliceerd in 1604. Sommige geleerden hadden al vermoedde dat Galileo de auteur van het werk was, hoewel het werd toegeschreven aan het pseudoniem Alemberto Mauri. In die tijd was schrijven onder een pseudoniem gebruikelijk om controverses te voorkomen.

Het is bekend dat Galileo onder andere pseudoniemen heeft gepubliceerd, maar zijn auteurschap van de Considerazioni Astronomiche is tot nu toe niet bevestigd. « Het is een complete verhandeling en het is geschreven door een van de meest briljante geesten in de westerse wetenschap », zegt ontdekker Matteo Cosci, een onderzoeker bij de afdeling Filosofie en Cultureel Erfgoed aan de Ca Foscari Universiteit in Venetië. De verhandeling werd slechts een paar jaar voor Galileo’s beroemde werk Sidereus Nuncius (« Sterrenboodschapper ») gepubliceerd, dat in 1610 zijn revolutionaire waarnemingen van de maan en vier manen van Jupiter beschreef door de eerste geregistreerde astronomische telescoop. « Je kunt het zien als een voorloper van Sidereus Nuncius, die de geschiedenis van de astronomie en de wetenschap in het algemeen veranderde », zegt Kosci. « Voor historici is dit een echte schatkamer. »

Waarom schreef Galileo onder een pseudoniem?

De ontdekking dat Galileo de auteur was van de Considerazioni Astronomiche hield verband met de eerdere ontdekking dat een manuscript in de bibliotheek van de Universiteit van Michigan, toegeschreven aan de grote astronoom, eigenlijk een vervalsing was. Zoals de wetenschappers ontdekten, gaven de watermerken op het papier aan dat het meer dan 100 jaar na de dood van Galileo geschreven moet zijn, waardoor het document een vervalsing was. Het is waarschijnlijk gemaakt door de vindingrijke Italiaanse vervalser Tobia Nicotra ergens in de jaren 1920 of 1930, zo bleek uit een universitair onderzoek. Het manuscript werd in 1934 op een veiling verworven en in 1938 aan de universiteit geschonken. Uit het onderzoek bleek ook dat twee brieven die werden gebruikt om het manuscript te authenticeren, ook vervalsingen waren, mogelijk opnieuw door Nicotra; en aangezien een van de brieven ook beweerde dat Galileo de Considerazioni Astronomiche had geschreven, was ook dit verdacht.

Galileo Galilei heeft nooit toegegeven dat hij de Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri heeft geschreven, en tot nu toe is het enige bewijs de vervalste brief. Maar eerder dit jaar ontdekte Cosci in een bibliotheek in Florence een niet-gepubliceerde notitie, authentiek geschreven door Galileo, waarin de astronoom verschillende plaatsen opsomde waar de Italiaanse wetenschapper Ludovico delle Colombe zijn ideeën had aangevallen. Onder hen merkte Galileo op dat Delle Colombe kritiek had geuit op de Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri. Dit toont aan dat Galileo zich persoonlijk aangevallen voelde wanneer Alemberto Mauri werd bekritiseerd, zegt Cosci. “Toen Galileo in zijn persoonlijke notitie schreef dat ‘[Lodovico delle Colombe] spreekt met minachting over mij’, identificeerde hij zich als een Moor’, merkt de onderzoeker op.

De controversiële theorieën van Galileo

Volgens Cosci publiceerde Delle Colombe een verhandeling waarin hij beweerde dat een « nova-ster » die in 1604 werd gezien (eigenlijk een supernova) helemaal niet nieuw was, maar eerder permanent en slechts af en toe te zien was. Deze ideeën vielen samen met de heersende aristotelische theorieën, belichaamd in Ptolemaeus’ geocentrische model van het zonnestelsel, dat stelde dat de zon, planeten en sterren vast en onveranderlijk waren en dat ze rond de aarde draaiden. Maar Galileo, die onder het pseudoniem Alemberto Mauri schreef, suggereerde dat de « nieuwe ster » eigenlijk een supernova was en stelde mechanismen voor die deze zouden kunnen hebben gecreëerd – een uitdaging voor Aristoteles’ visie. Hij introduceerde ook verschillende andere radicale ideeën voor zijn tijd, zoals dat er bergen op de maan zouden kunnen zijn. « Het is veiliger om een ​​pseudoniem te gebruiken, want als het niet goed gaat, geven ze jou niet de schuld », zegt Peter Barker, hoogleraar wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Oklahoma. « Maar als ze slagen, kun je zeggen: ‘Ik was het altijd al.’

De toeschrijving van de Considerazioni Astronomiche aan Galileo wordt ook aanvaard door Nick Wilding, een historicus van de Georgia State University die de vervalsing van het manuscript ontdekte aan de Universiteit van Michigan. « Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe geduldig en intelligent archiefonderzoek een deel van de door vervalsers aangerichte schade ongedaan kan maken », zegt Wilding. – Dr. Cosci laat ons zien dat een combinatie van scepsis en vaardigheid ons naar de historische waarheid zal leiden.” Volgens Cosci zelf schreef Galileo de Considerazioni Astronomiche toen hij lesgaf aan de Universiteit van Padua. De verhandeling was mogelijk een poging van Galileo om beschermheerschap te vinden in Rome, aangezien het was opgedragen aan de penningmeester van de paus, suggereert de onderzoeker. Maar Rome en Venetië waren destijds verwikkeld in een diplomatiek geschil, « dus zou het onverstandig zijn geweest van Galileo om zijn naam te verbinden aan een verhandeling gewijd aan de publieke vijand », merkt Cosci op.

Foto: de titelpagina van een verhandeling geschreven onder het pseudoniem Alimberto Mauri, gepubliceerd in 1604, nu onthuld door Galileo Galilei. (Apresso Gio, Antonio Caneo, 1606 / CCA 4.0)

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.