AccueilNederlandEen Tsjetsjeense blogger...

Een Tsjetsjeense blogger van de oppositie is geliquideerd

Een Tsjetsjeense oppositiezender Telegram meldt dat de prominente blogger en dissident Tumso Abdurakhmanov in Zweden is vermoord, meldt RFE.

Channel 1ADAT citeerde op 5 december niet-geïdentificeerde bronnen die zeiden dat Abdurakhmanov was doodgeschoten en dat zijn broer Muhammed onder politiebescherming was geplaatst.

Anzor Maskhadov, een prominente leider van de Tsjetsjeense diaspora, bevestigde de informatie en voegde eraan toe dat Abdurkhmanov werd vermoord door verschillende onbekende aanvallers.

Noch 1ADAT noch Maskhadov bevestigden dat de vermeende moord plaatsvond in Zweden, waar Abdurakhmanov woonde en politiek asiel kreeg.

De Zweedse politie weigerde berichten in de media en speculaties te bevestigen.

« De Zweedse politieautoriteiten zijn op de hoogte van berichten in de media over de moord op een persoon die in Zweden woont », aldus Irene Sokolov, persvoorlichter van de politie in een schriftelijk antwoord op een vraag uit de Kaukasus.

Berichten dat de 36-jarige Abdurakhmanov was vermoord, verschenen op 1 december op sociale media, maar konden niet worden bevestigd. RFE/RL’s Caucasus.Realities en Tsjetsjeense oppositiegroepen zeiden dat ze geen contact met de blogger konden krijgen en dat zijn vertegenwoordigers geen banden met hem of zijn broer hadden.

Zweedse functionarissen vertelden de media op 2 december dat ze geen informatie hadden over de verblijfplaats van Abdurakhmanov.

In januari 2021 kregen twee Russische staatsburgers uit Tsjetsjenië lange gevangenisstraffen in Zweden nadat ze waren veroordeeld voor de aanslag op Abdurakhmanov in februari 2020.

Een van de mannen, Ruslan Mamaev, getuigde dat hij handelde in opdracht van de Tsjetsjeense autoriteiten, die beloofden hem 50.000 euro te betalen.

Kadyrov, die Tsjetsjenië regeert sinds 2007, wordt er door Russische en internationale mensenrechtenorganisaties vaak van beschuldigd medeplichtig te zijn aan grove mensenrechten misstanden, waaronder ontvoeringen, marteling, buitengerechtelijke executies en misdaden gericht tegen de LHBT-gemeenschap.

Abdurakhmanov, een populaire YouTube-blogger die zeer kritisch was over Kadyrov en zijn regering in Tsjetsjenië, verliet Rusland in 2015. Hij kreeg politiek asiel in Zweden.

Hij heeft sinds de avond van 30 november niets meer gepost op zijn Telegram-kanaal. « Meestal waarschuwt Tumso wanneer zijn Telegram-kanaal inactief zal zijn, maar gisteren deed hij dat niet », schreef een commentator onder de post.

De laatste YouTube-video van Abdurakhmanov is een paar weken geleden gepost.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.