AccueilNederlandConflicten en onveiligheid...

Conflicten en onveiligheid blijven ‘grote knelpunten’ voor het behalen van de mondiale doelstellingen van de VN

2 december 2022

Amidst multiple conflicts that have disrupted supply chains, fuelled food insecurity, and contributed to the rising risk of famine and forced displacement throughout numerous countries, the UN convened a high-level meeting on Friday to discuss solutions surrounding building and sustaining peace and stepping up development.  

Bijeengeroepen door de Economische en Sociale Raad (ECOSOC) en de deelnemers van de Peace Building Commission (PBC) zetten zich in om meer internationale coherentie en veerkracht te bevorderen ter ondersteuning van gemeenschappen in door conflicten getroffen staten.

‘Knelpunten’ naar de doelen

Terwijl VN-agentschappen, fondsen en programma’s bespraken hoe ze de samenwerking en coördinatie verbeteren, bevestigde ECOSOC-voorzitter Lachezara Stoeva de noodzaak om « onze inspanningen verder te versterken om landen te helpen bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van crises en het waarborgen van duurzame ontwikkeling op de lange termijn ».

Zelfs vóór de COVID-19-pandemie waren landen in of herstellende van een conflict « ernstig van het spoor » bij het bereiken van de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Op het High-Level Political Forum (HLPF) over duurzame ontwikkeling in juli onderstreepten verschillende post-conflict- en crisislanden de centrale rol van vrede en veiligheid als voorwaarde voor het bereiken van de ontwikkelingsdoelen of SDG’s.

“In landen met langdurige conflicten blijven ernstige onveiligheid en zwakke institutionele capaciteit belangrijke knelpunten bij de uitvoering van het Agenda 2030”, vervolgde ze, eraan toevoegend dat sommigen die te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering verder hebben geleid tot “grondstoffenschaarste, wijdverbreide ontheemding en voedseltekorten”.

Verbeterde interventies

Dat verbeterde samenwerking op het gebied van humanitaire, ontwikkelings- en vredesinterventies tot betere resultaten leidt, was de krachtige boodschap die in mei weerklonk in het ECOSOC Operational Activities Segment, evenals in het Humanitarian Affairs Segment en de ECOSOC Transition Meeting.

« Gezamenlijke inspanningen op het gebied van humanitaire, ontwikkelings- en vredesdoelstellingen kunnen een cruciale rol spelen bij het verminderen van risico’s en het opbouwen van veerkracht, met een veel grotere positieve impact voor de getroffen gemeenschappen », aldus mevrouw Stoeva.

Hiertoe kan het VN-systeem landen helpen bij het identificeren van mogelijkheden om snel herstel, wederopbouw en stabilisatie te bevorderen; hen in staat stellen de SDG’s te realiseren; en de weerbaarheid vergroten tegen toekomstige schokken die de mondiale doelstellingen in gevaar kunnen brengen.

De beraadslagingen zijn ook gericht op de SDG-top 2023 en de nieuwe agenda voor vrede die eraan voorafgaat, evenals de geplande 2024 Top van de toekomst.

Doorbreek ‘vicieuze cirkel’

PBC-voorzitter Muhammad Abdul Muhith beweerde dat vrede en ontwikkeling « zowel doel als middel op zich » zijn.

Hij legde uit dat aanhoudende conflicten en andere dreigingsvermenigvuldigers, zoals klimaatverandering, de realisatie van de SDG’s in gevaar brengen, terwijl een gebrek aan vooruitgang in de richting van de doelstellingen onvrede aanwakkert en conflicten, geweld en instabiliteit verergert.

“Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken als we vrede willen opbouwen en behouden. En zoals de Agenda 2030 zelf suggereert, zou dit vereisen dat het hele systeem van de Verenigde Naties collectief werkt en de inspanningen van de lidstaten op een gecoördineerde en coherente manier ondersteunt”, zei hij.

Klik hier om de bijeenkomst in zijn geheel te bekijken.

//platform.twitter.com/widgets.js

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Circulaire Startbegroting 2024

De ontwerp-circulaire specificeert de uitgangspunten die de FOD Strategie en Ondersteuning (BOSA) hanteert, evenals het tijdschema en de procedures die voorzien zijn voor de opmaak van de initiële begroting 2024. De circulaire voorziet ook in de meerjarenraming voor 2025-2028. Het...

U kunt de volgende opties gebruiken:

عن طريق إتلاف الدماغ. يتضمن العلاج بالصدمات الكهربائية (العلاج بالصدمات الكهربائية) وضع قطبين كهربائيين على الرأس لتمرير الكهرباء عبر الدماغ بهدف التسبب في نوبة شديدة أو تشنج. تؤدي هذه العملية دائمًا إلى إتلاف الدماغ ، مما يؤدي...

De simpele waarheid over ECT: niemand mag een shockbehandeling krijgen

ECT werkt door de hersenen te beschadigen. ECT (elektroconvulsietherapie) omvat het aanbrengen van twee elektroden op het hoofd om elektriciteit door de hersenen te laten gaan met als doel een intense aanval of convulsie te veroorzaken. Het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.