AccueilNederlandAanvallen op burgers...

Aanvallen op burgers en infrastructuur moeten stoppen, zegt ontwapeningschef tegen de Veiligheidsraad

9 december 2022 Vrede en veiligheid

De enige manier om een ​​einde te maken aan het lijden en de verwoesting in Oekraïne, “is door een einde te maken aan de oorlog”, zei de hoogste ontwapeningsfunctionaris van de VN vrijdag tegen de Veiligheidsraad.
Briefing naar verluidt op verzoek van Rusland over « leveranties van dodelijke wapens aan Oekraïne en de gevolgen daarvan », herinnerde Izumi Nakamitsu de ambassadeurs eraan dat ze al de kwestie in september behandeld.

Tweet-URL

Risico op afleiding

De ontwapeningszaken van de VN (WIL JE) herhaalde de chef wat ze toen had gezegd, dat een grootschalige instroom van wapens in een gevechtsgebied « veel zorgen oproept voor vrede en veiligheid », wat « risico’s van afleiding evenals mogelijke overloopeffecten en escalatie » omvat.

Ze zei dat het een openbare zaak was waarnaar staten wapensystemen en munitie overdroegen Oekraïne voor gebruik door zijn strijdkrachten tegen Russische aanvallen.

Mevrouw Nakamitsu voegde eraan toe dat er ook « wijdverspreide en onafhankelijk geverifieerde rapporten waren over de overdracht van grote conventionele wapensystemen aan niet-statelijke groepen die betrokken zijn bij het conflict tegen Oekraïne, waaronder artillerie-raketsystemen. »

Wapenbeheersing

Ze zei dat wat er met wapensystemen gebeurt in de periode nadat de wapens zwijgen, ook een groot probleem is, cruciaal voor een succesvolle, duurzame vredesovereenkomst.

« Maatregelen om de mogelijke omleiding van wapens en munitie tegen te gaan, zullen van cruciaal belang zijn voor herstel na een conflict en regionale veiligheid en stabiliteit, evenals voor conflictpotentieel in andere regio’s. »

Transparantie en verantwoording

Even belangrijk, zei ze, was de noodzaak om alle overgedragen militaire uitrusting te beschermen en te verantwoorden. Ze wees naar de VN-register van conventionele wapens als belangrijk instrument, naast het Wapenhandelsverdrag.

Ze zei dat alle lidstaten deze beleidsbenaderingen moeten volgen en de reeds beschikbare instrumenten moeten gebruiken, omwille van de transparantie, zodat wapens niet op de zwarte markt verdwijnen.

Burgerlijk leed

Afgezien van de feiten en cijfers, drong ze er bij alle strijders in Oekraïne en overal elders op aan hun plicht te realiseren om burgers te beschermen tegen oorlogswapens.

Er waren al meer dan 17.000 Oekraïners omgekomen of gewond geraakt, « en het aantal stijgt onophoudelijk », zei ze, de meesten van hen gedood door explosieve wapens.

De aanvallen van Rusland op een breed scala aan civiele infrastructuur, waaronder het energienet terwijl de dodelijke koude winter aanbreekt, brengen « een nieuwe dimensie aan de humanitaire crisis, waardoor miljoenen in gevaar komen ».

Het internationaal humanitair recht is duidelijk, zei ze: “strijders mogen geen aanvallen richten op burgers of civiele infrastructuur en moeten alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen bij het uitvoeren van militaire operaties om incidenteel verlies aan mensenlevens, verwondingen aan burgers en schade te voorkomen of op zijn minst te minimaliseren. tot civiele objecten.”

Verwoestingen in dorpen en steden

Onder verwijzing naar de aanneming vorige maand van de politieke verklaring over de versterking van de bescherming van burgers tegen de humanitaire gevolgen van het gebruik van Explosieve wapens in bevolkte gebiedenondertekend door meer dan 80 staten, zei de UNODA-chef dat het een « mijlpaal was in onze inspanningen om burgers beter te beschermen », en riep alle landen op om mee te doen.

“De afgelopen negen maanden hebben enorme verwoestingen aangericht – grotendeels als gevolg van het gebruik van zware conventionele wapens. Aanvallen tegen burgers en civiele infrastructuur moeten stoppen.”

Stop de omleiding van wapens

Ten slotte riep ze de staten op om effectieve wapenbeheersingsmaatregelen toe te passen om risico’s in verband met het verdwijnen van wapens aan te pakken, om vervolgens elders weer de kop op te steken.

Het voorkomen van de omleiding naar andere slagvelden is essentieel, benadrukte ze, « om te voorkomen dat conflicten en onveiligheid in de regio en daarbuiten worden aangewakkerd. »

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het gratis filmfestival richting het jubileum begint in Rome europahoy.news

Het initiatief, getiteld "Faces and counter-faces of Hope", wordt geleid door de eerste afdeling van het Dicasterie voor Evangelisatie en stelt veertien vertoningen voor, van gisteren tot 21 april, met klassieke films en recentere werken, met deelname van regisseurs...

Appel de 414 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie, au Liban et en Jordanie

UNRWA a lancé mercredi un Appel de 414,4 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie et pour ceux qui ont fui le pays vers le Liban et la Jordanie voisins en raison du conflit. Continuer le soutien Le...

Het Parlement keurt de hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU goed

De maatregelen, bestaande uit een verordening en een richtlijn waarover al overeenstemming was bereikt met de Raad, werden aangenomen met respectievelijk 433 stemmen voor, 140 tegen en 15 onthoudingen, en 473 stemmen tegen, 80 en 27 onthoudingen. De wet zal...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.