AccueilNederlandWetenschappers hebben nanorobots...

Wetenschappers hebben nanorobots gemaakt om longontsteking te behandelen – europeantimes.news

Nano-ingenieurs van de Universiteit van Californië in San Diego, VS, hebben microscopisch kleine robots ontwikkeld die in staat zijn om in de longen te komen en medicijnen af ​​te leveren om levensbedreigende gevallen van bacteriële longontsteking te behandelen, schrijft het tijdschrift « Nature Materials ».

In een onderzoek met muizen waren de nanorobots in staat om longontsteking-veroorzakende bacteriën veilig te elimineren zonder de longen te beschadigen, wat resulteerde in 100 procent overleving van de geteste dieren. Ter vergelijking: onbehandelde knaagdieren stierven binnen drie dagen na infectie.

Bij de ontwikkeling van de miniatuurrobots is gebruik gemaakt van algencellen waarvan het oppervlak bezaaid is met nanodeeltjes gevuld met antibiotica. De algen zorgen voor beweging waardoor de microrobots kunnen zwemmen en direct antibiotica afgeven aan meer bacteriën in de longen.

Antibioticabevattende nanodeeltjes zijn gemaakt van kleine biologisch afbreekbare polymeerbolletjes die zijn bedekt met de celmembranen van neutrofielen, een soort witte bloedcel. Het bijzondere aan deze celmembranen is dat ze ontstekingsmoleculen die door bacteriën en het immuunsysteem van het lichaam worden geproduceerd, absorberen en neutraliseren. Hierdoor kunnen de microrobots schadelijke ontstekingen verminderen, waardoor ze effectiever zijn in het bestrijden van longinfecties.

Het team gebruikte de kleine robots om muizen te behandelen met een acute en mogelijk dodelijke vorm van longontsteking veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Deze ziekte treft vaak mechanisch beademde patiënten op de intensive care.

De behandeling met de microrobots was ook effectiever dan de intraveneuze injectie van antibiotica in het bloed. Om hetzelfde effect te bereiken, is een dosis antibiotica nodig die 3000 keer hoger is dan die van nanorobots.

De aanpak van het team is zo effectief omdat het de medicijn precies waar het nodig is, in plaats van het door de rest van het lichaam te verspreiden.

« Deze resultaten laten zien hoe gerichte medicijnafgifte in combinatie met actieve beweging door microalgen de therapeutische werkzaamheid verbetert », zegt Joseph Wang van het onderzoeksteam.

Lees verder:

Omega-3 is de sleutel tot elke celwand in het lichaam

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Persuitnodiging Woensdag 22/03: Bilateraal onderhoud Ulf Kristersson, Eerste Minister van Zweden

Woensdag 22 maart 2022 ontvangt Eerste Minister Alexander De Croo zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson. De twee regeringsleiders zullen in aanloop naar de Europese Top van 23-24 maart van gedachten wisselen over actuele thema’s zoals migratie, economie en Oekraïne.Beide premiers...

Jehovah’s Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg. De moordenaar was een voormalig lid van de gemeente, die meer dan een jaar geleden...

Asiel en migratie: verblijfsrecht voor bepaalde categorieën staatlozen

Deze categorie staatlozen moet nu humanitaire regularisatie aanvragen. De instelling van dit verblijfsrecht biedt rechtszekerheid en vormt bescherming voor een groep mensen die door geen enkele staat als onderdaan wordt erkend en daardoor vaak tussen wal en schip...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.