AccueilNederland'Mijlpaal voor de...

‘Mijlpaal voor de mensheid’, de dag van 8 miljard

15 november 2022SDG’s

De Dag van 8 miljardofficieel gemarkeerd op dinsdag, is een mijlpaal voor de menselijke levensduur, volgens het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA), « signalering van grote verbeteringen in de volksgezondheid », maar het komt ook met waarschuwingen voor verslechterende economische ongelijkheid en milieuschade.

Hoewel minder risico’s en een hogere levensverwachting lovenswaardig zijn, is dit moment ook een oproep om verder te kijken dan de cijfers, en voor regeringen om de verantwoordelijkheid te delen om mensen en de planeet te beschermen – te beginnen met de meest kwetsbaren.

« Tenzij we de gapende kloof tussen de globale haves en have-nots overbruggen, bereiden we ons voor op een acht miljard man sterke wereld vol spanningen en wantrouwen, crisis en conflict », gewaarschuwd EN Secretaris-generaal António Guterres.

Demografisch diverse wereld

Aangezien de wereldbevolking zal blijven groeien tot ongeveer 10,4 miljard in de jaren 2080, vertraagt ​​de algehele groei volgens UNFPA.

De planeet is echter demografisch diverser dan ooit tevoren, waarbij individuele landen en regio’s te maken hebben met sterk verschillende bevolkingstrends in groei en krimp.

Twee derde van de huidige wereldbevolking leeft bijvoorbeeld waar de levensvruchtbaarheid lager is dan 2,1 geboorten per vrouw, terwijl tegelijkertijd de bevolkingsgroei blijft stijgen in de armste landen ter wereld, waarvan de meeste in Afrika bezuiden de Sahara.

“Een wereld van 8 miljard is een mijlpaal voor de mensheid – het resultaat van een langere levensduur, vermindering van armoede en dalende moeder- en kindersterfte. Maar als we ons alleen op cijfers concentreren, leiden we af van de echte uitdaging waar we voor staan: een wereld veiligstellen waarin op gelijke en duurzame wijze vooruitgang kan worden geboekt”, aldus UNFPA-chef Natalia Kanem.

Geen ‘one-size-fits-all’-oplossing

Of de bevolking nu groeit of krimpt, elk land moet zijn toegerust om zijn burgers een goede levenskwaliteit te bieden en de meest gemarginaliseerden te helpen.

“We kunnen niet vertrouwen op one-size-fits-all oplossingen in een wereld waarin de mediane leeftijd 41 jaar is in Europavergeleken met 17 in Afrika bezuiden de Sahara”, vervolgde mevr. Kanem.

“Om te slagen, allemaal bevolkingsbeleid moet reproductieve rechten centraal staaninvesteer in mens en planeet en ga uit van solide data”.

Complexe koppelingen

Hoewel de dag een succesverhaal voor de mensheid vertegenwoordigt, roept het ook zorgen op over verbanden tussen bevolkingsgroei, armoede, klimaatverandering en prestatie de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Snelle bevolkingsgroei maakt het moeilijker om armoede uit te roeien, honger en ondervoeding te bestrijden en de dekking van gezondheids- en onderwijsstelsels te vergroten.

Omgekeerd zal het behalen van de SDG’s, met name die met betrekking tot gezondheid, onderwijs en gendergelijkheid, bijdragen aan het vertragen van de groei van de wereldbevolking.

En hoewel tientallen jaren van tragere bevolkingsgroei zouden kunnen helpen om de aantasting van het milieu te verminderen, wordt door het verwarren van bevolkingsgroei met een stijging van de uitstoot van broeikasgassen voorbijgegaan aan het feit dat landen met de hoogste consumptie- en emissiecijfers die zijn waar de bevolkingsgroei al traag of zelfs negatief is.

“We moeten onze inspanningen versnellen om de doelstellingen van de Akkoord van Parijs en het bereiken van de SDG’s », zegt Li Junhua, hoofd van het Department of Economic and Social Affairs (DESA).

Ondertussen is het grootste deel van de groei van de wereldbevolking geconcentreerd in de armste landen, die aanzienlijk lagere emissiecijfers hebben, maar waarschijnlijk onevenredig zwaar zullen lijden onder de effecten van klimaatverandering.

“We hebben een snelle ontkoppeling van economische activiteit nodig van de huidige overmatige afhankelijkheid van energie uit fossiele brandstoffen, evenals een grotere efficiëntie in het gebruik van die bronnen, en we moeten dit tot een rechtvaardige en inclusieve transitie maken die degenen ondersteunt die het verst achterblijven ”, voegde meneer Li toe.

Een toekomst gebouwd op rechten

Om een ​​wereld in te luiden waarin alle acht miljard mensen kunnen gedijen, onderstreepte het VN-agentschap de noodzaak om mondiale uitdagingen te verzachten en de SDG’s te bereiken – en dit alles met prioriteit voor mensenrechten.

Dit vereist meer investeringen van lidstaten en donorregeringen in beleid en programma’s om de wereld veiliger, duurzamer en inclusiever te maken.

Door de SDG’s te behalen, mensenrechten na te leven en niemand achter te laten, kunnen we een wereld inluiden waarin alle acht miljard mensen kunnen gedijen, aldus UNFPA.

//platform.twitter.com/widgets.js

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Recordniveaus van ontheemding te midden van mondiale conflicten en natuurrampen europahoy.new

Piper zei dat het huidige mondiale cijfer van 76 miljoen degenen vertegenwoordigt die “Ze verloren hun huizen, hun levensonderhoud, hun gemeenschappen en, in sommige gevallen, hun juridische identiteit.als gevolg van oorlogen, rampen zoals aardbevingen en overstromingen en andere klimaatgerelateerde...

La consommation de combustibles fossiles atteint de nouveaux sommets

La consommation de combustibles fossiles, mais aussi les émissions d’énergie à l’échelle mondiale, ont atteint des records en 2023. C’est ce qu’affirme le rapport sur les statistiques mondiales de l’énergie cité par Reuters. Le déclassement des combustibles fossiles...

Argentijnse bisschoppen eren vrouwen aan het hoofd van gemeenschapskeukens europahoy.news

Met een dankmis in het heiligdom van de Maagd van Caacupé en San Blas de La Matanza brachten de prelaten hulde aan de koks van de gemeenschapskeukens die voedsel aanbieden aan kinderen, ouderen, werklozen en gezinnen in extreme armoede....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.