AccueilNederlandIn toespraak tot...

In toespraak tot Arabische Liga roept VN-chef op tot meer regionale eenheid – europeantimes.news

1 november 2022 Vrede en veiligheid

Te midden van groeiende geopolitieke verdeeldheid en toenemende ongelijkheid is samenwerking de enige weg vooruit, zei VN-secretaris-generaal António Guterres dinsdag in Algiers, tijdens de Top van de Liga van Arabische Staten.

De Arabische Liga is een van de regionale organisaties die een cruciale rol moeten spelen bij het bevorderen van vrede, duurzame ontwikkeling en mensenrechten, voegde hij eraan toe.

De heer Guterres deed ook een beroep op eenheid in de hele Arabische wereld, wat volgens hem nog nooit zo essentieel is geweest.

“Verdeeldheid opent de deur voor buitenlandse, niet-Arabische inmenging, terrorisme, manipulatie en sektarische strijd. Maar verenigd, kan uw leiderschap vorm geven aan een regio die zijn enorme potentieel optimaal benut en draagt ​​bij aan wereldwijde vrede en veiligheid, » hij gezegd.

Ondersteuning voor Palestijnse vluchtelingen

De secretaris-generaal begon zijn opmerkingen door de aandacht te vestigen op het aanhoudende lijden van het Palestijnse volk, en onderstreepte het duidelijke standpunt van de VN dat vrede moet vorderen en bezetting moet eindigen.

“Ons gezamenlijke doel blijft twee staten – Israël en Palestina – zij aan zij leven in vrede en veiligheid, met Al-Quds/Jeruzalem als hoofdstad van beide staten”, zei hij.

Met het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt, UNRWAtijdens een financiële crisis, drong de heer Guterres er bij de Arabische staten op aan om dit genereus te steunen “vitale pijler van regionale stabiliteit”.

Hij keek ook uit naar de voortzetting van de samenwerking om conflicten en toenemende humanitaire behoeften in Syrië, Libanon, Jemen, Libië, Somalië en Soedan aan te pakken.

Zorg voor ontwikkelingslanden

De secretaris-generaal benadrukte hoe: ontwikkelingslanden hebben vandaag meer steun nodig omdat ze niet de financiering krijgen die ze nodig hebben.

Naties in de Arabische wereld, Afrika en daarbuiten, worden verzwakt door conflicten, geteisterd door de COVID-19 pandemie en geteisterd door de klimaatcrisis.

Fallout van de oorlog in Oekraïnein de vorm van stijgende voedsel- en energieprijzen, stijgende inflatie en verpletterende schulden, hebben de last nog vergroot.

“Ik dring aan op een SDG-stimulus – geleid door de G20 – om stimuleren van investeringen in duurzame ontwikkeling voor opkomende economieën”, zei hij.

Het doel is om de liquiditeit te vergroten, de schuldverlichting te versnellen en de schuld te herstructureren op een alomvattende, effectieve en eerlijke manier.

Bewaar graandeal voor Oekraïne

« We werken ook non-stop samen met alle relevante belanghebbenden om de opschorting te beëindigen en het Black Sea Grain Initiative uit te breiden en alle resterende obstakels voor de export van Russisch voedsel en meststoffen uit de weg te ruimen », aldus de heer Guterres.

De historische overeenkomst is van vitaal belang geweest voor de Arabische regio en de hele wereld, aangezien de voedselprijzen in het kielzog zijn gedaald.

Door de beslissing van Rusland in het weekend om de samenwerking op te schorten, schoten de prijzen meteen omhoog.

“We moeten er alles aan doen om zorgen voor het aanhoudende succes van het Black Sea Grain Initiative om hulp te bieden aan mensen in nood, inclusief landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die afhankelijk zijn van toegankelijk en betaalbaar voedsel en meststoffen – zowel uit Oekraïne en de Russische Federatie,” zei hij.

Samenwerking op het gebied van klimaatactie

De komende COP27 VN-conferentie over klimaatverandering – die plaatsvindt in het hart van de Arabische wereld in Egypte – is een nieuwe belangrijke kans om het vertrouwen tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden te herstellen, vervolgde de heer Guterres.

De VN-chef drong er bij rijkere landen op aan het voortouw te nemen bij het tegengaan van de wereldwijde temperatuurstijging.

« Ze moeten hun uitstoot dit decennium verminderen – in lijn met het houden van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad – en volledig draai naar hernieuwbare energie. Ze moeten uiteindelijk jaarlijks $ 100 miljard mobiliseren om ontwikkelingslanden te helpen veerkracht op te bouwen, « zei hij.

Bovendien moet de helft van alle klimaatfinanciering ga in de richting van aanpassingen de wereldgemeenschap moet dringend de klimaateffecten aanpakken die het aanpassingsvermogen van landen te boven gaat.

« Ik kom net uit Pakistan en het brak mijn hart om een ​​overstroomd gebied te zien dat drie keer zo groot is als mijn eigen land, Portugal », vertelde de heer Guterres aan de top.

Hij verklaarde dat actie tegen ‘verlies en schade’ een morele verplichting is die centraal moet staan ​​tijdens COP27, die dit weekend in Sharm el-Sheikh van start gaat.

“Het is immoreel en onredelijk om te verwachten” gemeenschappen die niets hebben gedaan om de opwarming van de aarde te veroorzaken om de prijs te betalen voor klimaateffecten”, zei hij.Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Circulaire Startbegroting 2024

De ontwerp-circulaire specificeert de uitgangspunten die de FOD Strategie en Ondersteuning (BOSA) hanteert, evenals het tijdschema en de procedures die voorzien zijn voor de opmaak van de initiële begroting 2024. De circulaire voorziet ook in de meerjarenraming voor 2025-2028. Het...

U kunt de volgende opties gebruiken:

عن طريق إتلاف الدماغ. يتضمن العلاج بالصدمات الكهربائية (العلاج بالصدمات الكهربائية) وضع قطبين كهربائيين على الرأس لتمرير الكهرباء عبر الدماغ بهدف التسبب في نوبة شديدة أو تشنج. تؤدي هذه العملية دائمًا إلى إتلاف الدماغ ، مما يؤدي...

De simpele waarheid over ECT: niemand mag een shockbehandeling krijgen

ECT werkt door de hersenen te beschadigen. ECT (elektroconvulsietherapie) omvat het aanbrengen van twee elektroden op het hoofd om elektriciteit door de hersenen te laten gaan met als doel een intense aanval of convulsie te veroorzaken. Het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.