AccueilNederlandDe EU verspilt...

De EU verspilt jaarlijks 153 miljoen ton voedsel – europeantimes.news

De EU verspilt meer voedsel dan het importeert en zou de voedselprijsinflatie kunnen beteugelen door simpelweg voedselverspilling tegen te gaan, zo blijkt uit een rapport van Feedback EU. Volgens de berekeningen van de studie wordt er in de EU elk jaar ongeveer 153 miljoen ton voedsel verspild, wat het dubbele is van eerdere schattingen en 15 miljoen ton meer dan er wordt geïmporteerd, schrijft de Guardian.

De hoeveelheid tarwe die alleen al in de EU wordt verspild, is gelijk aan ongeveer de helft van de tarwe-export van Oekraïne en een kwart van de EU-export van andere granen, aldus het rapport.

“In een tijd van hoge voedselprijzen en een crisis in de levensstandaard is het schandalig dat de EU gooit consequent meer voedsel weg dan het importeert. De EU heeft nu een enorme kans om wettelijk bindende doelstellingen vast te stellen om de voedselverspilling langs het traject van boer tot bord in 2030 te halveren om de klimaatverandering aan te pakken en de voedselzekerheid te verbeteren”, aldus Frank Mehilsen, directeur van Feedback EU.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) waren de wereldvoedselprijzen vorige maand 8% hoger dan een jaar eerder, mede door de oorlog in Oekraïne.

Dit jaar hebben de prijzen van tarwe, maïs en sojabonen zelfs de records van het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis in 2008 overtroffen.

Abdolreza Abbasian, analist op de graanmarkt en voormalig senior econoom van de FAO, zei dat het tijdperk van goedkoop voedsel voorbij is en dat de prijzen waarschijnlijk hoog zullen blijven, zelfs na het einde van de Russisch-Oekraïense oorlog.

“Vanwege de energiesituatie, de kunstmestsituatie, de onzekerheid in de wereld, ook op het gebied van transport en bevoorrading, om nog maar te zwijgen van de klimaatverandering, moeten we accepteren dat we de voedselprijzen niet zullen zien op het niveau van tien jaar geleden dat we er waren. gewend’, zei hij.

Olivier de Schueter, covoorzitter van de International Expert Group on Sustainable Food Systems en speciaal VN-rapporteur voor extreme armoede en mensenrechtenzei dat het probleem was dat de voedingsindustrie van oudsher geloofde dat afval winstgevender was dan efficiëntie.

« Aan beide uiteinden van de voedselketen is het duur om afval te verminderen en winstgevend om mensen meer voedsel te verkopen dan ze nodig hebben, » zei hij. « De houdbaarheidsdatum is ook zo bepaald dat mensen gedwongen worden meer te kopen dan ze daadwerkelijk kunnen consumeren. »

Brussel zal naar verwachting later dit jaar een voorstel indienen voor ‘s werelds eerste wettelijk afdwingbare doelen om voedselverspilling tegen te gaan – 43 groene non-profitorganisaties hebben de oproep van de EU gesteund om afval tegen 2030 met 50% te verminderen.

Het rapport geeft de bronnen aan van ongeveer 90 miljoen ton voedselverspilling voor primaire productie – drie keer meer dan huishoudelijk afval. Het grootste deel hiervan wordt waarschijnlijk niet geregistreerd, aangezien bij afvalmetingen in de EU meestal geen rekening wordt gehouden met voedsel dat niet is geoogst, ongebruikt of onverkocht op boerderijen.

Elk jaar wordt naar schatting 20% ​​van het in de EU geproduceerde voedsel verspild, wat bedrijven en huishoudens in de EU 143 miljard euro per jaar kost.

Een afzonderlijke studie die maandag in Nature Food werd gepubliceerd, toonde aan dat de handel in tarwe en maïs de wereldwijde voedseltekorten als gevolg van de oorlog in de wereld slechts gedeeltelijk zou verlichten Oekraïneen ten koste van toenemende koolstofemissies.

Foto door Olga Lioncat: https://www.pexels.com/photo/autumn-composition-with-assorted-pumpkins-and-bread-in-basket-placed-on-plaid-on-grassy-lawn-7245432/

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Circulaire Startbegroting 2024

De ontwerp-circulaire specificeert de uitgangspunten die de FOD Strategie en Ondersteuning (BOSA) hanteert, evenals het tijdschema en de procedures die voorzien zijn voor de opmaak van de initiële begroting 2024. De circulaire voorziet ook in de meerjarenraming voor 2025-2028. Het...

U kunt de volgende opties gebruiken:

عن طريق إتلاف الدماغ. يتضمن العلاج بالصدمات الكهربائية (العلاج بالصدمات الكهربائية) وضع قطبين كهربائيين على الرأس لتمرير الكهرباء عبر الدماغ بهدف التسبب في نوبة شديدة أو تشنج. تؤدي هذه العملية دائمًا إلى إتلاف الدماغ ، مما يؤدي...

De simpele waarheid over ECT: niemand mag een shockbehandeling krijgen

ECT werkt door de hersenen te beschadigen. ECT (elektroconvulsietherapie) omvat het aanbrengen van twee elektroden op het hoofd om elektriciteit door de hersenen te laten gaan met als doel een intense aanval of convulsie te veroorzaken. Het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.