AccueilNederlandBulgarije staat op...

Bulgarije staat op de eerste plaats in Europa wat betreft roken

Bulgarije staat op de eerste plaats op het gebied van roken in Europa, en het land heeft zelfs Griekenland, dat tot voor kort de eerste was, al voorbijgestreefd. Dit werd aangekondigd door de voorzitter van de Coalitie voor een rookvrij leven, Dr. Gergana Geshanova. “Ons land staat op de eerste plaats in sterfte in Europa. Onze bevolking vergrijst en niemand leert jonge mensen hoe ze gezond kunnen leven, zodat ze niet ziek worden,” merkte ze op, eraan toevoegend dat een kwart van de 16-jarigen rookt.

“In 2006, Bulgarije samen met meer dan 180 andere landen het Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging ondertekend. Sindsdien zijn er 16 jaar verstreken en ons land had al lang geleden alles onder deze conventie moeten implementeren. We doen echter alleen wat de EU zet ons onder druk op het gebied van roken”, zegt Geshanova. Volgens haar is er geen initiatief of wens van de staat om iets te doen om de gezondheid van de mensen in Bulgarije te verbeteren. Zij en haar collega’s dringen erop aan dat Bulgarije zijn verplichtingen uit hoofde van het Kaderverdrag nakomt. Daarom ontmoet het team van de civiele missie al vertegenwoordigers van de politieke krachten die vechten om het parlement binnen te komen. De meeste partijen hebben in hun programma maatregelen opgenomen met betrekking tot gezondheidszorg en roken, maar ze hebben verschillende belangrijke verzoeken van de organisaties om deze ondeugd te bestrijden. “Eerst en vooral is de liquidatie van buitenreclame voor tabaksproducten. Ons land is een van de resterende 3-4 landen in Europa met reclameborden met tabaksproducten. De wet in ons land staat het toe en daar moet dringend verandering in komen. In winkels worden tabaksproducten nog steeds op een prominente plaats uitgestald, meestal achter de kassa, wat in het Westen niet het geval is, omdat mensen eraan worden herinnerd sigaretten of andere tabaksproducten te kopen. Het plaatsen van advertenties op een prominente plaats is onaanvaardbaar als we om de gezondheid van onze natie geven”, aldus Dr. Geshanova. Volgens haar en haar collega’s zou de sponsoring van tabaksbedrijven verboden moeten worden.

Het civiele pressieteam dringt erop aan dat meer autoriteiten, zoals de politie, worden betrokken bij de controle op het rookverbod in gesloten openbare ruimten, zoals in West-Europa het geval is. De bij de inspecties betrokken districtsgezondheidsinspecties hebben zeer weinig medewerkers die niet effectief toezicht kunnen houden. Last but not least dringen de experts erop aan de accijnzen op tabaksproducten te verhogen, wat een krachtige factor is om het roken te beperken. « Als de prijs van sigaretten stijgt, zal eerst het meest kwetsbare deel van de bevolking besluiten niet te roken », zegt Gergana Geshanova, geciteerd door BTA.

Foto door Pixabay: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-lighted-cigarette-stick-70088/

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Wat is de VN-Mensenrechtenraad? europahoy.nieuws

Is nieuwe sessie De bijeenkomst, die maandag begint, is de langste tot nu toe, tot april, en belooft een volle agenda, met aanhoudende oorlogen in Gaza, Soedan en Oekraïne, de situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld en meer...

UNHCR helpt duizenden mensen op de vlucht voor geweld door gewapende groepen in het noorden van Mozambique europahoy.new

Sinds het begin van de laatste uitbraak begin februari zijn ruim 70.000 mensen hun huizen ontvlucht naar zuidelijke districten, aldus het agentschap vrijdag. Alleen al in één district, Chiure, zijn ruim 56.000 mensen getroffen, terwijl ruim 33.000 mensen zijn...

Studenten gastronomie plannen een recept voor de toekomst van Madagaskar europahoy.new

Op de Beabo Primary School in Ambovombe, in het zuiden van Madagaskar, strijden teams van studenten om het lekkerste en meest voedzame voedsel te bereiden met behulp van lokaal beschikbare producten die hopelijk hun ouders en anderen zullen aanmoedigen...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.